Gabriel Oprea şi UNPR, apel la unitate înainte de Centenarul Marii Uniri. În urmă cu două săptămâni, fostul vicepremier se întâlnea cu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Drgnea şi Gabriel Oprea. FOTO Inquam Photos
Liviu Drgnea şi Gabriel Oprea. FOTO Inquam Photos

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a mers vineri să depună o coroană de flori în memoria militarilor români căzuţi la datorie, cu acest prilej având şi un discurs în care a vorbit de unitate şi de lupta pentru „interesul naţional“. În urmă cu două săptămâni, preşedintele fondator al UNPR s-a întânit cu Liviu Dragnea, cei doi discutând despre alegerile europarlamentare, în condiţiile în care Oprea ar vrea să candideze, potrivit unor surse politice.

Gabriel Oprea, preşedinte fondator al UNPR,  alături de zeci simpatizanţi ai partidului veniţi cu steaguri şi de cadre militare în rezervă au depus, vineri, coroane de flori la Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi pe teritoriul national. La acest eveniment, fostul premier a ţinut şi un scurt discurs. Oprea a subliniat că în societate nu ar mai trebuie să fie dezbinare, mai ales în prag de sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, şi că partidele politice să depăşească „divegenţele politice“.

„La nivelul societăţii noastre sunt, din păcate, în ultima vreme, multe lucruri care ne dezbină. Cred cu tărie că Centenarul este un moment în care ar fi bine să reflectăm la ceea ce am primit de la înaintaşii noştri, să depăşim divergenţele de opinii, culorile politice, interesele personale sau de grup şi să luptăm împreună pentru interesul national, pentru România. Pentru că lucrurile care ne unesc sunt cu mult mai importante decât cele care ne despart. O Românie Unită nu poate exista fără o societate unită. Aşa cum o Românie puternică nu poate exista fără un sistem de securitate puternic“, a declarat Oprea, citat de Realitatea TV. 

Alianţă cu Dragnea pentru europarlamentare? 

Apariţia publică a lui Gabriel Oprea are loc la două săptămâni după ce acesta a avut o întâlnire cu şeful PSD, Liviu Dragnea. Liderul PSD s-a întâlnit, pe 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavril, cu liderul UNPR Gabriel Oprea, într-un restaurant MAI din centrul Capitalei, potrivit g4media.ro.

Întâlnirea a fost intermediată de Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD, prieten foarte bun cu Gabriel Oprea. „Am fost cu Liviu Dragnea şi Marian Oprişan la ziua de nume a lui Gabriel Oprea. Nu am vorbit nimic de politică. Am fost la un spriţ, relaţia mea cu Gabriel Oprea o ştie toată lumea“, a declarat, pentru Flux24, Codrin Ştefănescu. Totuşi, surse din conducerea PSD au declarat pentru „Adevărul“ că la întâlnire s-a discutat politică, ba chiar în termeni concreţi. Potrivit surselor citate, Dragnea a făcut primul pas către o alianţă cu Gabriel Oprea, care şi-a luat recent partidul înapoi: a rupt UNPR din alianţa cu PMP. Fostul vicepremier din Guvernul Ponta ar vrea ca UNPR să candideze la alegerile europarlamentare din primăvara anului 2019, însă ar prefera o alianţă cu PSD. „Oprea îşi doreşte un loc eligibil pe listele PSD, după modelul din 2014. Oferă la schimb voturile din zona rezerviştilor MApN şi MAI,  unde are încă o influenţă foarte mare“, susţin sursele citate.

Astfel, Gabriel Oprea a ajuns la un pas să fie reevaluat şi de Liviu Dragnea, nu doar de Traian Băsescu. Întâlnirea dintre cei doi este cu atât mai surprinzătoare cu cât Dragnea a înfiinţat, anul trecut, chiar o comisie de anchetă în Parlament cu dedicaţie pentru „sufrageria lui Oprea“, pe motiv că, în noaprtea turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2009, acasă la Gabriel Oprea s-au strâns fosta şefă DNA Laura Codruţa Kövesi, fostul şef al SRI George Maior, adjunctul său, Florian Coldea, şi primarul de atunci al sectorului 2, Neculai Onţanu, cu scopul de a pune umărul la realegerea lui Traian Băsescu. Ulterior, Dragnea a rezumat întâlnirea din sufrageria lui Oprea prin celebra expresie „statul paralel“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite