Firea: Programul social de creştere a natalităţii va fi înaintat spre aprobare Guvernului în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriela Firea a anunțat că Ministerul Familiei a primit 7,3 miliarde lei în plus la rectificarea bugetară, iar o parte vor merge la programul de creștere a natalității, care va fi înaintat în Guvern în septembrie.

Firea e optimistă că Programul de creștere a natalității va fi adoptat în septembrie FOTO gov.ro
Firea e optimistă că Programul de creștere a natalității va fi adoptat în septembrie FOTO gov.ro

Românii în situații dificile primesc, în continuare, sprijin. Ne ținem promisiunea făcută tuturor copiilor, tinerilor și familiilor din România. Programele din domeniul asistenței sociale au primit 7,3 miliarde lei în plus la rectificarea bugetară”, a anunțat ministrul Familiei și Tineretului.

Gabriela Firea a explicat faptul că alocarea suplimentara a fost necesară pentru finanțarea până la sfârșitul anului a prestațiilor sociale, inclusiv a sumelor pentru majorarea alocației de plasament, a normei de hrana și a cheltuielilor de îmbrăcăminte și încălțăminte ale copiilor din sistemul de protecție specială, a standardelor de cost pentru serviciile sociale, proiecte inițiate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse în acest an.

Principalele modificări ale bugetului ministerului, ca urmare a rectificării bugetare aprobate de Guvern vizează suplimentarea cu 70 milioane lei a sumelor pentru derularea de programe sociale, respectiv diminuarea cu 50 milioane lei a sumelor pentru acoperirea cheltuielilor din domeniul tineretului de la nivel local, sumă ce va fi alocată Ministerului Sportului.

10.000 de cupluri, beneficiare ale programului

Programul social de creștere a natalității, prin care se acordă sprijin celor care își doresc copii, va fi înaintat spre aprobare Guvernului în luna septembrie.  Acesta este unul din programele Ministerului Familiei considerat cu o relevanță mare. Din 2023, 10.000 de cupluri sau persoane singure vor putea beneficia de acest program. De asemenea, avem finanțarea necesară pentru derularea în continuare a proiectelor la nivel național din domeniul tineretului. Creșterea natalității devine o prioritate dat fiind declinul demografic.

Guvernul a aprobat joi prima rectificare bugetară din acest an. Veniturile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu suma de 30,4 miliarde lei din care din economia internă 29,1 miliarde de lei şi 1,3 miliarde de lei din fonduri externe nerambursabile, iar cheltuielile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu suma de 33 miliarde de lei.

Cheltuielile pentru investiţii se majorează cu 3,4 miliarde de lei ajungând la suma de 93,1 miliarde de lei, în creştere cu 0,1pp de la 6,7% din PIB, la 6,8% din PIB.

Despre avertizarea venită dinspre Consiliul Fiscal, privind un deficit de 7%, ministrul a spus că a considerat întotdeauna pertinente criticile Consiliului Fiscal şi trebuie luate în calcul. „Execuţia la 6 luni ne-a arătat că putem să ţinem deficitul sub control, aţi văzut că avem 1,7% din PIB, o să apară curând şi execuţia la 7 luni şi o să vedeţi că suntem sub 2% din PIB”, a spus ministrul Finanţelor.

Nicolae Ciucă: E o rectificare pozitivă

În acest context, premierul Nicolae Ciucă a transmis joi, înaintea şedinţei de Guvern că rectificarea bugetară este una pozitivă, bazându-se pe o majorare a Produsului Intern Brut.

Discutăm despre o creştere de aproximativ 30 de miliarde de lei la bugetul consolidat şi, de asemenea, avem şi cifrele furnizate de către Institutul Naţional de Statistică pe primele 6 luni care vin să confirme că măsurile pe care Guvernul le-a luat au reuşit să genereze o creştere a economiei româneşti în pofida crizelor pe care le traversăm şi a cheltuielilor neprevăzute generate atât de criza energetică cât şi de criza de securitate”, a transmis premierul României

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite