Document american: Teodor Meleşcanu s-a opus în decembrie 1989, la OSCE, păstrării unui moment de reculegere pentru victimele de la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Melescanu FOTO gov.ro
Teodor Melescanu FOTO gov.ro

Preşedintele Senatului Teodor Meleşcanu s-ar fi opus „dur” în decembrie 1989 la păstrarea unui moment de reculegere la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare din Europa (OSCE) pentru memoria victimelor de la Timişoara, potrivit unui document diplomatic american, publicat acum de un jurnalist canadian. Miercuri, Meleşcanu a negat informaţiile şi a spus că nu a fost vorba de niciun moment de reculegere.

„Este o aiureală. Ceea ce am spus, şi ar trebui să fie şi pe bandă, este că sunt într-adevăr informaţii de presă şi că dacă s-a întâmplat o represiune sângeroasă, aşa cum spun acele informaţii, cei vinovaţi trebuie să fie traşi la răspundere”, s-a apărat miercuri Teodor Meleşcanu, contactat de Libertatea.

Preşedintele Senatului a negat apoi că a blocat momentul de reculegere, precizând că, de fapt, „nu a fost un moment de reculegere”, în ciuda concluziilor din documentul american.

Acesta din urmă a fost publicat recent de jurnalistul şi procesorul canadian Stanley Tromp. Documentul reprezintă un raport care poartă mărcile „confidenţial” şi „imediat”, trimis de Ambasada SUA la Viena către Departamentul de Stat al SUA, mai arată Libertatea.

Informaţia apare într-un document publicat de jurnalistul şi profesorul canadian Stanley Tromp. Este vorba despre un raport purtând mărcile „confidenţial” şi „imediat”, trimis de Ambasada SUA la Viena către Departamentul de Stat al SUA.

„La criticile venite din toate părţile, Meleşcanu, din partea României, a afişat o atitudine lipsită de emoţie, dură. Întâi, a blocat consensul la propunerea Austriei, privind păstrarea unui moment de reculegere, în memoria victimelor de la Timişoara (ambasadorul Republicii Federale Germania a trecut peste asta incluzând momentul de reculegere în propria lui intervenţie de la tribună). În mod clar, autorităţile române au decis să se ţină pe poziţii, Meleşcanu a negat informaţiile privind presupusele evenimente, catalogându-le drept relatări de presă neconfirmate”, se arată în raport.

La acea vreme Teodor Meleşcanu era secretar I la Departamentul Securitate Internaţională şi Dezarmare din MAE, după ce, anterior, fusese detaşat ca secretar II la Misiunea Permanentă a României de pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale de la Geneva.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite