Discuții România-Austria pe tema Schengen. Karner: „Mai e cale lungă”. Bode: „Nu e firesc să ne asumăm obligații, fără drepturi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful Ministerului de Interne din Austria a avertizat în cadrul vizitei în România că mai este cale lungă până la îndeplinirea obiectivelor privind migrația ilegală, pentru ca statul său să acorde votul necesar aderăriii României la Schegen. În același timp, șeful MAI român a subliniat că „nu este firesc să ne asumăm obligații, fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin”.  

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

„Am mare înțelegere pentru doleanța domnului ministru și pentru așteptările poporului român în ceea ce privește următoarea etapă de aderare la Schengen, dar la momentul de față trebuie să înțelegeți că încă cetățenii austrieci au aceeași dilemă, în momentul în care sunt supuși la controale la granița cu Germania. Am făcut progrese, suntem pe calea cea bună, dar trebuie să vă spunem că mai e o cale lungă”, a susținut Gerhard Karner, aflat într-o vizită oficială în România. 

Totodată, ministrul austriac a arătat că discuțiile dintre România și Austria au fost constante și intense. „În ultimele săptămâni am avut numeroase contacte, discuții deschise absolut necesare, în care s-au spus chiar și cuvinte mai grele, care au trebuit spuse. (...) pentru protecția frontierelor externe avem nevoie să punem o presiune mai mare pe CE pentru a obține o acoperire mai bună asupra frontierelor. Anul trecut, în Austria am avut peste 110.000 de persoane intrate ilegal, dintre care peste 80.000 nu au fost înregistrate. (...) M-a impresionat foarte mult în discuuția cu ministrul Lucian Bode ceea ce mi-a prezentat ca elemente de progres în proiectul pilot. Voi sprijini România în fața Comisiei Europene în cadrul acestui proiect pilot. Am impresia că tocmai în cadrul acestui proiecte pilot, este nevoie în continuare de sprijin substanțial”, a mai susținut Gerhard Karner.

 „Este necesar ca atunci când constatăm că crește numărul unor cetățeni care apar la noi sa putem să avem disponibilitate să facem schimb de informații. (...) Am putut să vedem ce lucruri minunate fac polițiștii de la frontieră, pe zona lor de responsabilitate. Tocmai asta îmi dă puterea să susțin acum că România și Ministrul de Interne este partenerul meu”, a mai susținut ministrul austriac. 

La rândul său, ministrul român a subliniat că echilibrul dintre drepturi și obligații este esențial. 

„O spun cât se poate de deschis, acum, când am depășit emoția momentului 8 decembrie 2022, vreau să se înțeleagă foarte bine, echilibrul dintre drepturi și obligații este esențial și nu este firesc ca noi, România, să ne asumăm numai obligații, fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin. România contribuie constant și activ la eforturile generale de consolidare a  securității UE”, a susținut ministrul Lucian Bode în cadrul declarațiilor comune cu oficialul Austriei.

Ministrul a explicat că au fost semnate trei memorandumuri. 

„I-am transmis domnului ministru ca procesul de aderare a României trebuie finalizat în 2023. Vă asigur că avem determinarea de a coopera strâns pentru că suntem foarte hotărâți să ajungem la o solutie. România este parte a soluției, nu a problemei, iar partea austriacă a avut ocazia sa se convinga azi. Am agreat un plan de acțiune pentru prevenirea migrației ilegale, am semnat trei documente”, a mai spus ministrul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite