Descentralizarea, criticată în interiorul PSD. Poziţia liberalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, alături de Liviu Dragnea FOTO Cosmin iftode
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, alături de Liviu Dragnea FOTO Cosmin iftode

Proiectul de descentralizare s-a aflat din  nou astăzi în atenţia liderilor USL. Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, nu vede cu ochi buni proiectul descentralizării promovat de colegul său de partid, Liviu Dragnea. În horă au intrat şi liberalii, care îl liniştesc pe Nichita că nu va pierde din putere.


Cel care a dat tonul discuţiilor a fost primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, care, surprinzător, nu s-a arătat mulţumit de proiect. „De la o primă lectură în diagonală, se vede foarte clar că revin foarte multe competenţe şi responsabilităţi Consiliilor Judeţene şi în special preşedinţilor acestor instituţii, în detrimentul primăriilor municipiilor resedinţă de judeţ. Luăm spre exemplu Iaşiul, unde locuieşte jumătate din populaţia judeţului. Cultura nu se face la Popricani şi la Valea Seacă, se face la Iaşi. Dacă noi nu dăm importanţă acestor municipalităţi şi consiliilor locale municipale, nu cred că această structură de descentralizare este chiar foarte corectă. Simt că în acest moment ducem un fel de primari sub autoritatea preşedintelui Consiliului Judeţean“, a afirmat primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita.

Primarul Iaşiului a afirmat, totodată, că va avea o iîntrevedere cu vicepremierul Liviu Dragnea pentru a discuta pe această temă.

„Nu cred că este motivată temerea colegului din Iaşi“

Un alt baron local, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, care a fost unul dintre iniţiatorii acestui proiect, îl contrazice pe Gheorghe Nichita.

„Nu sunt de acord cu aceste afirmaţii. Am avut o discuţie cu colegul Nichita, ieri (miercuri - n.r) am discutat pe această temă, nu cred că este motivată temerea colegului din Iaşi, prin faptul că la CJ vin câteva direcţii deconcentrate care se descentralizează nu se creează un dezechilibru în politica locală. Nu cred că primarii sunt în pericol, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ. Nu sunt în pericol să ajungă să fie conduşi de preşedinţii consiliilor judeţene“, a replicat Iohannis.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost întrebat joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre proiectul legii descentralizării.

„Discuţiile pe descentralizare s-au finalizat cu succes. Legea va intra aproape sigur pe asumarea Guvernului. Procesul va fi unul destul de simplu, nu va afecta foarte mult mersul lucrurilor în municipiul Sibiu“, a spus mai spus Iohannis, precizând că nu contează dacă a participat sau nu la întâlnirea USL pe proiectul descentralizătii.

Crin în ţară, Dragnea pe afară

Nici liderul liberalilor, Crin Antonescu, nu a ocolit acest subiect. Preşedintele PNL a declarat că au rămas de finisat câteva capitole din legea descentralizării.

„Au rămas, încă, de finisat, să spunem aşa, nişte capitole din această lege a descentralizării şi domnul primar Nichita şi toţi ceilalţi şi-au putut spune punctul de vedere în numeroasele, ca să nu zic nenumăratele întâlniri pe care şi domnul Dragnea şi alţii le-au avut. Domnul Iohannis  ştie foarte bine şi cred că a comunicat foarte bine faptul că noi am convenit, în principiu, din punct de vedere politic la USL, să procedeze la angajarea răspunderii“, a spus Antonescu, la Palatul Parlamentului.

În tot acest timp, viceprim-ministrul Liviu Dragnea, cel care s-a luptat cel mai mult pentru ca acest proiect să fie implemnentat, se afla la Strasbourg, la lucrările celei de-a 25-a sesiuni a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale (CPLR) al Consiliului Europei (CoE), ocazie în care s-a întâlnit cu Herwig van Staa, preşedintele CPLR, şi cu Jean-Claude Mignon, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei,  întâlniri care au prilejuit discuţii despre stadiul proiectului descentralizării şi reformei administrative din România.

„Anul 2013 poate rămâne în istoria ţării ca reper pentru apropierea administraţiei de cetăţeni", a precizat Liviu Dragnea.

Decizia angajării răspunderii pe descentralizare a fost luată în comun de liderii USL, a subliniat ieri (n.r. miercuri) premierul Victor Ponta, după ce prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a sugerat o dezbatere în locul acestei proceduri. “Aţi fost la conferinţa de presă când Antonescu, eu, Daniel Constantin am anunţat decizia USL. Sincer să fiu, eu am totală încredere că dacă luăm o decizie împreună... După aia, iarăşi mai fuge cineva din poză şi zice că n-a fost acolo“, a avut de spus Ponta.

Pe aceeaşi temă:

Ponta critică atitudinea PNL în cazul descentralizării: Cineva fuge din poză

Iohannis: Nu am discutat în USL dacă angajăm răspunderea doar pe descentralizare sau pe un pachet

Turismul intră total pe mâna baronilor locali

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite