Dan Vîlceanu îi cere ministrului de Finanţe să prezinte „urgent” un pachet de măsuri pentru a reduce inflaţia: „Altfel, până în octombrie va depăşi 20%”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Dan Vîlceanu, fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, i-a cerut ministrului de Finanţe să prezinte urgent un pachet de măsuri pentru a reduce inflaţia, altfel, spune liberalul, până în octombrie va depăşi 20%. Vîlceanu susţine că lipsa măsurilor înseamnă şi că statul se va împrumuta mai mult, la dobânzi mai mari, împrumuturi care vor fi plătite de români prin taxe mai mari.

„Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie este 13,8%, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Îi cer ministrului Finanţelor să prezinte urgent un pachet de măsuri pentru a reduce inflaţia, altfel, până în octombrie va depăşi 20%. Creşterea preţurilor şi dobânzilor îi afectează cel mai mult pe cei cu venituri mici”, a transmis fostul ministru, miercuri, printr-o postare pe Facebook.

Dan Vîlceanu susţine că „dacă nu vom face nimic, va fi o presiune şi mai mare pe bugetul de stat, care va înregistra o creştere a cheltuielilor cu dobânzile”. „Dovadă că acum câteva zile Ministerul Finanţelor s-a împrumutat la o dobândă de 7,93%. La finalul lunii noiembrie, anul trecut, dobânzile se situau între 5 şi 5,6%”, a explicat liberalul.

Potrivit lui Vîlceanu, „lipsa măsurilor va însemna şi că statul se va împrumuta şi mai mult, la dobânzi mai mari, iar aceste împrumuturi, mai devreme sau mai târziu, vor fi plătite de români, prin taxe mai mari”.

„Deja ministrul Finanţelor şi un secretar de stat din acelaşi minister ne povestesc despre introducerea impozitului progresiv şi eliminarea cotei unice. Despre riscul creşterii preţurilor şi dobânzilor am discutat încă de la formarea acestei coaliţii şi am subliniat că trebuie să luăm măsuri pentru a nu ajunge în această situaţie”, a mai transmis Vîlceanu. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite