Cum vede Băsescu anunțul lui Iohannis pentru NATO: „În mod obligatoriu trebuie să fie reacții de la șefii de stat și de Guvern. Să nu rămână tăcuți”

0
Publicat:

Traian Băsescu, fost președinte al României, a precizat că șeful statului, Klaus Iohannis, trebuie să aibă în spate toată echipa MAE și cea a Executivului, pentru o candidatură la NATO, fiind nevoie în „mod obligatoriu” de reacții ale șefilor de stat și de Guvern din Alianța Nord-Atlantică.

Traian Băsescu l-a evaluat pe Klaus Iohannis FOTO Arhivă
Traian Băsescu l-a evaluat pe Klaus Iohannis FOTO Arhivă

Întrebat dacă cum vede anunțul lui Klaus Iohannis și dacă e de părere că l-a făcut fără consultări cu partenerii din NATO, Traian Băsescu a precizat: „Aici e partea de risc major pe care o văd în această declarație. Dacă ar fi fost un aranjament deja făcut, să se renunțe la Rutte, cei care ar fi trebuit să anunțe, ar fi fost americanii. În interiorul NATO, desemnarea e un act politic pe care și-l arogă Statele Unite, dar și celelalte două puteri nucleare, Franța și Marea Britanie”, a afirmat Băsescu la DIGI24.

Fostul președinte nu s-a abținut de la o ironie: „Personal, aș spune poate puțin ironic că nu am crezut niciodată că se scoate la concurs postul de secretar general al NATO, dar sep are că s-a scos și domnul Iohannis s-a înscris la concurs. Rămâne de văzut finalul

Întrebat de evaluarea șanselor, Băsescu a mutat discuția pe Rutte, principalul contracandidat:  „Ar trebui să știu multe lucruri de la aliați ca să fac o evaluare cu privire la șanse. Aș spune că dacă prin candidatura lui Iohannis se pune sub semnul întrebării prezența lui Rutte în fruntea secretarriatului general NATO e bine. Rutte e un om care disprețuiește RO și nu ar trebui să acceptăm prezența lui în nicio funcție NATO sau UE. A făcut destul rău României”. 

Susținere pe toate palierele

Traian Băsescu a subliniat că e nevoie de o muncă susținută pentru ca șeful statului să poate duce o campanie la nivelul Aliaților. „Nu numai că putem bănui, e obligatoriu (n.r. - să fie susținut de Guvern și partidele Coaliției). Dacă Iohannis a făcut anunțul fără a avea o strategie de negocieri, de politică externă, legată de desemnarea dânsului, a făcut o greșeală. Nu poți să obții funcția decât cu negocieri majore, unde șef de filă e MAE, cu toți ambasadorii, cu toate direcțiile din MAE. E un lucru complicat obținerea asemenea funcții”, a mai spus Băsescu.

Mai mult, fostul președinte a punctat că trebuie să vină și reacțiile externe. „După părerea mea trebuia să urmeze astfel de mesaj după primul anunț, cel care a fost mai mult un semnal. Încă de atunci trebuia să existe semnale pubice, pentru că anunțul a fost public. În mod obligatoriu trebuie să fie reacții de la șefii de stat și de Guvern. să nu rămână tăcuți, mai ales dacă mulți sunt înțeleși pentru Rutte”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite