Culise. Cum şi-a pus Ludovic Orban o parte a partidului în cap. Liderul PNL, confruntat direct de mai mulţi colegi din conducere pe tema retragerii lui Cîţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban începe s FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban începe s FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Şedinţă cu scântei la PNL. Ludovic Orban s-a văzut confruntat de mai mulţi membri ai conducerii centrale după ce a încercat să-i convingă pe tema retragerii lui Florin Cîţu din propunere de premier al PNL, pentru a fi el nominalizat iarăşi el. Cel mai vehement contestatar al lui Orban şi apărător al lui Cîţu a fost secretarul general, Robert Sighiartău, susţin surse politice.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a strâns marţi seară pe liderii din conducerea restrânsă a partidului pentru a le spune că a discutat la negocierile cu USR-PLUS şi UDMR să fie susţinut pentru funcţia de premier, iar prin această mutare USR-PLUS ar alege ce funcţie vrea în Parlament, şefia Camerei sau a Senatului. De altfel, surse participante susţin că Orban a prezentat situaţia ca şi cum USR-PLUS era de acord cu acest lucru din weekend, dar că acum mai vor să mai discute intern această ipoteză. 

Varianta retragerii a fost exclusă din start de Florin Cîţu, propunerea de premier, care ar fi astfel la al doilea moment penibil, după ce în februarie s-a mai retras din funcţia de premier exact cu câteva ore înainte de şedinţa de învestire. Surse participante au precizat pentru „Adevărul” că a cerut un vot în BPN privind retragerea sprijinului, dacă astfel se pune problema. 

Secretarul general Robert Sighiartău a fost cel mai vehement critic al lui Orban în ceea ce priveşte planurile şefului PNL, subliniind că PNL nu-şi permite acum să repede figura cu Cîţu din iarnă, pentru că s-ar face de râs şi că deciziile privind funcţiile rezervate liberalilor ar trebui să fie în interesul partidului, nu în interesul unei persoane sau a alteia. Sighiartău s-a pronunţat ferm împotriva unei retrageri a lui Florin Cîţu. 

Pe de altă parte, surse participante la discuţie au precizat faptul că Raluca Turcan a cerut acord scris din partea USR-PLUS şi a UDMR în ceea ce priveşte susţinerea lui Orban ca premier, dacă ar fi să fie luată în calcul retragerea lui Florin Cîţu.  La rândul său, Rareş Bogdan nu a fost de acord cu Ludovic Orban şi a punctat faptul că ar trebui ascultat şi un punct de vedere al şefului statului, Klaus Iohannis.

Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că Orban deja a început să vorbească cu liderii din teritoriu şi ceilalţi membri ai conducerii centrale pentru a strânge sprijin ca în eventualitatea convocării unui BPN să poate să răsturna susţinerea lui Cîţu pentru Cotroceni şi să fie el nominalizat formal pentru Palatul Victoria. Partidul e împărţit în ceea ce priveşte deciziile lui Orban, unii fiind de părere că acesta trebuie să joace politic pentru a nu pierde partidul. 

Reamintim că de marţi seară Dacian Cioloş a comentat încercarea lui Orban de a se autopropune ca primă variantă de premier, susţinând că ar trebui un început nou pentru coaliţie, nu o revenire la oamenii din trecut.  

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite