Consiliul pentru combaterea discriminării va judeca luni cazul Gabrielei Firea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Vrânceanu Firea FOTO Mediafax
Gabriela Vrânceanu Firea FOTO Mediafax

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza luni sesizarea depusă de vicepreşedintele PNL Iaşi, Alexandru Muraru, cu privire la declaraţiile senatoarei PSD, Gabriela  Firea, care i-a reproşat prezidenţiabilului ACL, Klaus Iohannis, că nu are copii.

Purtătorul de cuvânt a campaniei prezidenţiale a PSD, Gabriela Firea, a fost invitată luni, 13 octombrie, la audieri, susţin surse din CNCD, citate de Digi24. 

Sesizarea a fost făcută de vicepreşedintele filialei judeţene PNL Iaşi, Alexandru Muraru.

„Luând în considerare calitatea oficială a doamnei Gabriela Vrânceanu Firea, de senator în Parlamentul României, de demnitar al statului, gravitatea faptelor, amploarea lor, dimensiunea publică a acestora, precum şi momentul în care acestea au fost făcute (campania electorală pentru alegerile prezidenţiale), am solicitat CNCD sancţiunea maximă care coroborează amenda contravenţională în cuantum de 100.000 RON, obligarea senatorului PSD să publice şi să difuzeze, în mass-media (presă scrisă, audio şi video), un rezumat al hotărârii prin care se constată săvârşirea contravenţiei, precum şi solicitarea de scuze publice într-un cadru similar celui în care s-a produs fapta”, precizează Muraru.

În opinia sa, declaraţiile senatorului PSD au o gravitate aparte, acestea discriminând o categorie largă de cetăţeni ai României, ele vizând ”un grup de persoane sau o comunitate“.

Muraru mai menţionează că, potrivit specialiştilor din domeniul natalităţii, statistic, în România, aproape 25% din cupluri se confruntă cu problema infertilităţii.

„Crearea unei stereotipii şi aducerea în cadrul public a unei asemenea chestiuni intime, menită să demonstreze în mod fals o anumită slăbiciune sau o calitate negativă, este de natură să discrimineze grav dreptul la viaţă privată, drept fundamental consfinţit de Constituţia României“, susţine Muraru.

Gabriela Firea a declarat într-o conferinţă de presă că nu eşti un om complet dacă nu creşti un copil, aluzie la prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis. „Din punctul meu de vedere, a fi un bun familist înseamnă nu doar a fi căsătorit, ci şi a avea copii... Nu eşti un om complet fără să creşti un copil şi consider că, din greşeală, domnul Klaus Iohannis a spus ce gândea atunci când a afirmat că, neinvestind în educaţia copiilor, a investit în imobiliare. Într-un fel, pune mai mult preţ pe investiţia în imobiliare decât în educaţia copiilor“', a declarat 

Purtătoarea de cuvânt a campaniei prezidenţiale a PSD susţine că, indiferent dacă poate sau nu să facă un copil, Klaus Iohannis trebuia să înfieze unul. „Nu toată lumea poate să aibă în mod natural copii, pentru că pot să apară probleme de sănătate, dar poţi să înfiezi un copil dacă vrei să ai o familie completă din toate punctele de vedere. Din perspectiva financiară, nu cred că se punea problema ca familia Iohannis să nu poată îngriji 1-2 copii'“, a mai spus Gabriela Firea.

De asemenea, aceasta l-a dat exemplu pe Victor Ponta, despre care a spus că este „bun familist'“.„Este căsătorit, are un băiat, Andrei, are o fetiţă, Irina, şi sunt convins că-şi mai doresc Daciana şi Victor copii. Eu, ca mamă, le urez să mai aibă'“, a mai spus Gabriela Firea, care are doi copii şi este din nou însărcinată.

După ce declaraţiile sale un declanşat în presă un val negativ de reacţii, Firea a revenit cu o nouă precizare, în care a subliniat că cele afirmate l-au vizat strict pe Klaus Iohannis. 

Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. Gabriela Firea: Nu eşti un om complet fără să creşti un copil. Ştirbu: Fiul ei a luat 1,2 la Limba Româna

Purtătorul de cuvânt a campaniei prezidenţiale a PSD, Gabriela Firea, a lansat un atac dur la adresa lui Klaus Iohannis, căruia i-a reproşat că nu are copii.

Alegeri prezidenţiale 2014. Cine sunt purtătorii de vorbe ai candidaţilor

Dan Şova, Gabriela Firea, Alina Gorghiu şi Graţiela Gavrilescu sunt purtătorii de cuvânt ai candidaţilor pentru Cotroceni. Comunicatorii se vor duela în declaraţii pentru a-şi apăra prezidenţiabilii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite