Concurenţă pe dreapta: Ungureanu contra Baconschi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu va înfiinţa o asociaţie cu un profil asemănător cu cea condusă de Teodor Baconschi.

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu ia în calcul înfiinţarea unei asociaţii cu scopul de a coagula forţele politice de centru-dreapta, astfel încât electoratul din această zonă să se simtă motivat şi să se prezinte la vot în număr mare la alegerile parlamentare din toamnă. Iniţiativa lui Ungureanu vine în condiţiile în care şi fostul ministru de Externe Teodor Baconschi are un ONG de dreapta, Fundaţia Creştin-Democrată, cu obiective similare.

Deocamdată, Ungureanu este, însă, liderul din zona PDL cel mai bine cotat, având 27% în ultimul sondaj IMAS realizat pentru „Adevărul". În schimb, Baconschi este în scădere de popularitate,  după ce la începutul anului i-a jignit pe manifestanţii din Piaţa Universităţii.

„Este clar că e nevoie de a retrezi interesul celor care fac parte din electoratul de centru-dreapta pentru o nouă investiţie de încredere, în toamnă, în aşa fel încât să iasă din tăcere, din rezervă şi să meargă spre vot", a spus Mihai Răzvan Ungureanu într-o emisiune la B1TV. Ungureanu a subliniat  că este nevoie de o regrupare a dreptei în jurul câtorva principii pe care le poate exprima şi o platformă comună.

„Deocamdată, eu pornesc o iniţiativă. Gândul meu este ca la un moment dat să pot oferi celor care sunt interesaţi de coagularea dreptei, indiferent de formula partinică, într-un bloc de dreapta, care să poată sparge aparentul eşec în care se află astăzi această jumătate de spectru electoral", a explicat Ugureanu.

Parteneriat cu PDL

Potrivit fostului premier, noua platformă politică ar putea să se numească Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta şi ar urma să colaboreze cu tot ce înseamnă forţă politică validată în centru-dreapta, în special cu PDL. De altfel, Ungureanu nu a ezitat să afirme că între el şi democrat-liberali există un parteneriat.

„În momentul de faţă, între PDL şi mine există un parteneriat, este partidul care m-a susţinut la guvernare, este un partid pe care îl cunosc şi cu lucrurile bune, care sunt foarte multe, şi cu defectele sale. E un partid care se sprijină pe foarte mulţi oameni de bună-credinţă şi pe care îi văd că transferă către mine foarte multă încredere. Ce se va întâmpla mai departe, vom vedea", a spus Ungureanu.

Regretele lui Baconschi

Prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi, care are şi el un ONG de dreapta,  salută decizia fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu de a demisiona din PNL şi de a-şi lansa o platformă de centru-dreapta, menţionând că regretă faptul că nu va fi alături de acesta în cadrul propriului partid, dar şi că obiectivul este acelaşi.

Iniţiativa lui Ungureanu „poate fi nucleul unui viitor partid care să consolideze, alături de PDL, o dreaptă românească modernă, reformatoare şi pro-europeană", scrie Baconschi pe blogul său. „După ce am fost colegi la New Europe College şi la MAE, regret că nu voi fi alături de MRU şi în cadrul propriului partid", adaugă fostul ministru de Externe.

Cristian Preda s-ar alătura

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, ieri, că este alături de Mihai Răzvan Ungureanu în constituirea Iniţiativei Civice de Centru-Dreapta şi se constituie parte a acestei iniţiative, arătând că s-ar şi înscrie în aceasta. „Eu sunt alături de Mihai Răzvan Ungureanu şi mă consider parte a iniţiativei sale (Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta - n.r.), a afirmat Cristian Preda, la o conferinţă de presă. Întrebat dacă s-ar înscrie în această asociaţie, Preda a răspuns: „Da, sigur".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite