Coaliţia de guvernare, reunită în lipsa lui Ponta. Premierul a plecat din nou în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta i-a convocat, luni, la sediul PSD, pe liderii coaliţiei de guvernare pentru a decide calea de urmat în privinţa Codului Fiscal, după ce preşedintele Klaus Iohannis l-a retrimis, spre reexaminare, în Parlament. Chiar înainte de începerea şedinţei, şefa interimară a PSD, Rovana Plumb, a anunţat însă că Ponta a plecat din nou în Turcia.

UPDATE Rovana Plumb a declarat, la finalul şedinţei, că decizia privind Codul Fiscal va fi anunţată de premierul Victor Ponta, când acesta se va întoarce în ţară.

UPDATE Rovana Plumb, preşedintele interimar al PSD: Vreau să luăm o decizie sustenabilă. Victor Ponta este la control. Nu va participa astăzi. Starea de sănătate este bună. Revine în această seară. 

UPDATE Daniel Constantin, preşedintele PC: Guvernul ar trebui să-şi angajeze răspunderea pentru a da şi un mesaj politic. 

Premierul Victor Ponta a reacţionat dur, după ce preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea proiectului de modificare a Codului Fiscal. Ponta a anunţat că refuză o nouă dezbatere a actului normativ şi a precizat că va căuta mijloacele prin care să pună rapid în aplicare măsurile cuprinse în noul Cod Fiscal, fără aprobarea Parlamentului sau a Preşedinţiei. Mai mult, el l-a acuzat pe Iohannis că acţionează împotriva intereselor ţării şi a afirmat că decizia preşedintelui „are doar două posibile explicaţii: 1. este o decizie pur politică de blocare a activitaţii economice a Guvernului şi a ţării cu orice cost; 2. este o decizie luată în afara României şi împotriva intereselor României pe care Iohannis trebuie să o aplice cu orice risc“. Graba premierului este, însă, greu de explicat, în condiţiile în care noul Cod Fiscal ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016, nicidecum de anul acesta.

Pe de altă parte, Preşedinţia a semnalat, prin vocea consilierului  pe teme economice Cosmin Marinescu, că, fără un plan bine pus la punct al Guvernului, România riscă să plătească factura noului Cod Fiscal cel mai devreme în 2016, aşadar când Ponta are toate şansele să ajungă în Opoziţie, după alegerile de anul viitor. „Nu a fost prezentat un plan de reducere a cheltuielilor bugetare.  Nu ştim cum va arăta bugetul pe anul 2016“, a fost argumentul lui Marinescu, care a pledat pentru o analiză mai profundă asupra măsurilor asumate grabnic de premier. 

Ponta vrea să fure startul

Deşi retrimiterea noului Cod Fiscal spre reexaminare în Parlament nu presupune blocarea acestuia şi nici măcar amânarea implementării măsurilor cuprinse în actul normativ, Ponta a reacţionat violent faţă de gestul preşedintelui Klaus Iohannis. „Eu cred că Parlamentul şi noi, Guvernul, o să începem să aplicăm, fie prin ordonanţă de urgenţă, fie printr-o angajare a răspunderii aceste măsuri, dar imaginea proastă rămâne, oamenii de afaceri or să spună: « Iată, iar e război politic, mai bine ne ţinem banii şi mai vedem, nu-i băgăm în România, că nu e o ţară de oameni serioşi »“, a spus premierul.

Ponta a lăsat astfel să se înţeleagă că preşedintele ar fi blocat măsuri fiscale urgente, caz în care s-ar impune adoptarea unor ordonanţe de urgenţă. Ce nu a spus însă premierul Ponta este că noul Cod Fiscal ar trebui să intre în vigoare abia de la 1 ianuarie 2016.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite