Ciucă, în ședință: Stabilitatea politică e foarte importantă / Ce mesaj are referitor la banii pentru fermieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României le-a vorbit colegilor liberali despre faptul că la nivelul UE este în analiză un nou sprijin pentru fermierii români. În plan politic, șeful PNL a precizat că partidul său trebuie să asigure stabilitate și nu vor fi probleme la rotativă.

Nicolae Ciucă, președintele PNL FOTO Inquam Photos
Nicolae Ciucă, președintele PNL FOTO Inquam Photos

În timpul ședinței cu liderii din teritoriu, Nicolae Ciucă le-a transmis că executivul european „are în analiză un al doilea sprijin pentru fermierii afectați de tranzitul cerealelor ucrainene. Vorbim atât de fermierii din România, cât și state precum Polonia, Bulgaria. Noul sprijin pentru fermieri este consecința presiunii venite din partea șefilor de stat și de guverne, care au insistat pe necesitatea ca ajutorul din partea UE să fie unul mai consistent având în vedere pierderile generate pe piața cerealelor din statele Europei de Est”, susțin surse politice. 

De asemenea, șeful Guvernului a precizat că în cazul României, acest ajutor suplimentar a fost stabilit în urma discuției personale dintre președintele Klaus Iohannis și șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

„Suntem o țară de graniță a lumii dezvoltate și democratice, iar în această calitate suntem supuși riscurilor destabilizării. De aceea asigurarea stabilității politice și administrative este foarte importantă pentru perioada următoare”, au mai punctat surse politice apropiate de premier. Mesajul are directă referire la tema rotativei guvernamentale, care ar trebui să aibă loc la final de mai, început de iunie, despre care au tot fost discuții că s-ar putea să întâmpine probleme. 

Surse din PNL au precizat pentru „Adevărul” că Nicolae Ciucă nu are de gând să blocheze schimbarea premierilor prevăzută pentru mai-iunie, pentru a nu se ajunge la o criză politică. Potrivit unui vicepreședinte al PNL, conducerea partidului a pus cruce oricărei idei de alegeri anticipate, deși ideea a tot fost testată public. 

Posibilă reîmprospătare a garniturii de miniștri

În PNL apare tot mai des ideea că ar trebui ca unii miniștri să fie înlocuiți pentru a veni la București nume grele, care să crească imaginea PNL, în condițiile în care liberalii au majoritatea miniștrilor fie fără carnet de partid - Marcel Boloș, Bogdan Aurescu, Ligia Deca -, fie membri de partid, dar absenți la nivelul discuțiilor politice importante, cum e cazul lui Cătălin Predoiu. 

Practic, PNL are în afară de aceștia doar câțiva miniștri din partid, cum sunt Lucian Bode (singurul prim-vicepreședinte care e ministru), Daniel Cadariu (un senator necunoscut), Sebastian Burduja (șef PNL Sector 1, care are doar câțiva ani în PNL) și Virgil Popescu (vechi liberal).

Întâlnirea de la Vila Lac dintre tandemul Ciucă-Bode și liderii influenți din partid a fost una cu scântei, nume grele ca Ilie Bolojan și Vasile Blaga atragând atenția asupra problemelor de organizare, lipsa reformelor și atitudinea față de PSD, potrivit informațiilor „Adevărul”.

Bucureștiul, încă fără șef

În ședința liberalilor ar urma să se decidă și cine să preia șefia interimară a PNL București, loc lăsat vacant după demisia lui Ciprian Ciucu. Deși a fost dat ca favorit Sebastian Burduja, șeful PNL Sector 1, conducerea partidului înclină spre un interimat asigurat de Hubert Thuma, șef al CJ Ilfov și al PNL Ilfov, unul dintre liderii care a coagulat mai mulți politicieni cu influență în teritoriu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite