Ciucă, reacție după discursul lui Putin: Analizăm cu calm evoluția situației împreună aliații din NATO

0
0

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că a luat act de declarațiile de mobilizare parțială anunțate de Vladimir Putin, iar România va analiza situația împreună cu partenerii din NATO.

Ciucă anunță analiza gestului lui Putin în interiorul NATO FOTO Gov.ro
Ciucă anunță analiza gestului lui Putin în interiorul NATO FOTO Gov.ro

Azi este Ziua Internațională a Păcii și, în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate în această dimineață am luat act de declarațiile președintelui Putin, am luat act cu îngrijorare referitoare la mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse și la desfășurarea așa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson și Zaporojie”, a precizat Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

Ne menținem atitudinea echilibrată și vom continua să analizăm cu calm evoluția situației, împreună cu aliații noștri din NATO și partenerii din UE Îmi exprim totodată speranța ca situația în zona de conflict să nu escaladeze”, a continuat liderul de la Palatul Victoria.

Mobilizare parțială în Rusia

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat o mobilizare partială în țară, într-un mesaj video înregistrat din 20 septembrie. 

El a susținut că „Vestul vrea să distrugă țara”, iar scopul Rusiei este de a elibera de neonaziști Donbasul și teritoriile Herson, Zaporojie. „Politica intimidării împotriva rușilor devine tot mai mare”, a mai spus liderul de la Kremlin.

În modul obișnuit de a întoarce realitatea, liderul de la Kremlin a vorbit despre șantajul Occidentului cu arme nucleare la adresa Rusiei.

„Mereu auzim amenințări la adresa poporului nostru. Vorbim acum de un șantaj nuclear cu Zaporojie. Nu putem permitem astfel de tratamente. Le amintim că avem arme de distrugere. Vom folosi toate mijlocele pentru a ne apăra. Rusia trebuie să-și apere suveranitatea cu toate mijlocele pe care le avem.“

Putin a vorbit despre referendumurile pe care le organizează separatiștii ruși din Donețk și Lugansk. Discursul liderului de la Kremlin pare să fie, în același timp, și un exercițiu de imagine, într-un moment în care pierde teren pe scena internațională. Cu atât mai mult cu cât astăzi, la Adunarea Generală a ONU, de la New York, Joe Biden, președintele Statelor Unite, ar urma să prezintă probe conform cărora Rusia a încălcat Carta Națiunilor Unite.

Decretul, deja semnat

Decretul a fost deja semnat, mobilizarea parțială începe astăzi. Toți cetățenii care vor fi mobilizați vor avea statut de forță armată deplină. Doar cei care sunt în rezervă vor fi înrolați. Ei vor fi antrenați suplimentar, având în vedere că e o operațiune specială. NATO a discutat să se folosească de armele nucleare împotriva Rusiei. Avem și noi arme. Vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra. Occidentul a șantajat Rusia, dar Rusia are multe arme cu care să răspundă. Vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a ne apăra poporul. Ministerul apărării a fost instruit de către mine să definească statul legal al acestor unități și al republicilor Lugansk și Donețk.

Trebuie să acordăm atenție specială pentru aprovizionarea Donbasului cu tehnologie și muniție. Kievul a recurs la grupuri de mercenari străini, iar armata lor a fost instruită de NATO. Regimul opresiv s-a intensificat în toată Ucraina. După 2014, politica terorii împotriva rușilor devine tot mai mare și mai teribilă. Acești oameni rămân pe teritoriile eliberate de neonazi;ti, e vorba despre Herson, Lugansk, Zaporojie, unde ați văzut barbarismul neonaziștilor în regiunile capturate de ei. Mercenarii torturează cetățenii pașnici din Donețk, din Zaporojie, din Herson. Sunt peste 500.000 de oameni care trăiesc acolo, mulți au devenit refugiați, au fost bombardați constant de neonaziști care au atacat spitale, școli. Avem tot dreptul să ne opunem măcelăririi oamenilor și trebuie să le dăm o șansă. Administrațiile din Zaporojie, Herson au cerut să facă alipirea la Rusia, vom face tot ce putem să ne asigurăm de condițiile pașnice de organizare a acestor referendumuri“, a spus Vladimir Putin.

Mai multe - Politică

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite