Ciucă, la începutul noului an universitar: Educația universitară se află pe lista noastră de priorități

0
0

Premierul României a transmis un mesaj studenților, cu ocazia începerii noului an universitar. Nicolae Ciucă susține că educația universitară se află pe lista priorităților guvernului, iar România are nevoie de „un sistem de educație puternic, adoptat generației prezentului”.

Mesajul premierului cu prilejul începerii noului an universitar 2022-2023 Foto: GOV.RO
Mesajul premierului cu prilejul începerii noului an universitar 2022-2023 Foto: GOV.RO

„Deschiderea noului an universitar reprezintă pentru tinerii care pășesc pragul instituțiilor de învățământ superior o etapă nouă în formarea lor. Este important pentru ei să beneficieze de un nivel de studiu performant, așa cum universitățile românești au dovedit de-a lungul timpului că pot oferi, și care să le deschidă perspective realiste în domeniile lor de pregătire.  Avem toate motivele să credem în potențialul tinerilor noștri. Performanțele realizate în competiții de anvergură internațională îi vor ajuta cu siguranță în cariera la care fiecare aspiră, iar preocuparea noastră este să le asigurăm un viitor în țară” , susține premierul României.

Nicolae Ciucă susține că România se află în plin proces de transformare a sistemului românesc de învățământ, iar modificările aduse prin Legile educației naționale reflectă o viziune către viitor. 

„Schimbările profunde la care asistăm la nivel global ne determină să ne adaptăm perspectivele de viitor la noua realitate, inclusiv în domeniul educației. Aceasta presupune o viziune responsabilă și asumată la toate nivelurile decizionale, prin care să le oferim copiilor și tinerilor condiții de studiu la standarde performante. Provocarea este ca fiecare să aibă șansa de a-și pune în valoare calitățile în domeniile în care simte că are potențial și, în același timp, să corelăm oferta educațională cu cerințele de pe piața muncii. Suntem în plin proces de transformare a sistemului românesc de învățământ, iar modificările pe care le aducem prin Legile educației naționale reflectă o viziune orientată spre viitor. Ne dorim ca și universitățile să valorifice, prin programele de studiu, oportunitățile generate de viziunea noii Strategii europene pentru universități, lansată de Comisia Europeană, centrată pe asigurarea unui învățământ universitar incluziv și care să promoveze excelența” , a precizat Ciucă.

Premierul a precizat că integrarea viitorilor absolvenți pe piața muncii reprezintă primul pas în cariera acestora și „de acest moment depinde parcursul lor profesional. Legătura cu potențialii lor angajatori încă din anii de studiu poate crește nivelul de performanță, dar și capacitatea de adaptare la piața muncii, iar acest lucru se poate face cel mai bine prin colaborarea instituțiilor de învățământ cu operatorii economici activi în piață. Guvernul încurajează această abordare și, în acest sens, am extins învățământul profesional dual și la nivel universitar”.

Nicolae Ciucă susține că educația universitară se află pe lista de priorități a Guvernului și pe segmentul de modernizare a infrastructurii, dezvoltare durabilă și digitalizare. De asemenea, premierul a precizat că prin PNRR sunt alocați 3,6 miliarde de euro pentru proiectul „România Educată”.

”Educația universitară se află pe lista noastră de priorități și pe segmentul de modernizare a infrastructurii, dezvoltare durabilă și digitalizare. Avem prin Planul Național de Redresare și Reziliență 3,6 miliarde de euro alocați Proiectului “România Educată”, pentru modernizarea învățământului. Contractele pentru digitalizarea universităților și lansarea apelului de proiecte destinate dezvoltării consorțiilor integrate pentru învățământ dual beneficiază de peste o jumătate de miliard de euro, fonduri destinate modernizării și adaptării învățământului superior la cerințele pieței muncii. Totodată, continuăm proiectele prin care oferim tinerilor noștri condiții cât mai bune de studiu. România are nevoie de un sistem de educație puternic, adaptat generației prezentului și capabil să răspundă provocărilor viitorului” , a precizat acesta.

În încheiere, premierul României a precizat că „ceea ce ne dorim, la nivelul Guvernului, este ca standardele învățământului românesc să țină pasul cu vremurile și să vă ofere cunoașterea de care aveți nevoie pentru a reuși să vă puneți în valoare creativitatea, priceperea și ambițiile profesionale”.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite