Ciucă: Investițiile nete în economia României au crescut cu 8,5% în 2022 față de anul precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că investițiile nete în economie au fost de 150,1 miliarde lei, în creștere cu 8,5% față de anul precedent, potrivit datelor oferite de INS, preconizând că pe termen lung acestea vor contribui la o creștere generalizată a veniturilor. 

FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României

„Investitorii demonstrează încredere în economia românească: în 2022, investițiile nete în economie au fost de 150,1 miliarde lei, în creștere cu 8,5% față de anul precedent, potrivit Institutului Național de Statistică”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă într-o postare pe Facebook.

Șeful Executivului român a subliniat totodată că „aceste investiții în dezvoltare vor conserva locurile de muncă ale românilor și vor genera altele noi, iar pe termen lung vor contribui la o creștere generalizată a veniturilor”.

Investițiile nete demonstrează impactul pozitiv pe care l-au avut în economia reală măsurile pe care le-am luat. Alte valori care arată succesul economiei românești în perioada acestei guvernări sunt: creșterea PIB de 4,8% în 2022, investițiile străine directe de 11,3 miliarde euro, absorbția fondurilor europene de 73% și exporturile de 85 miliarde euro”, a mai susținut premierul României. 

Investiţiile în economia naţională din ultimii ani

În 2022, Institutul Naţional de Statistică (INS) anunța că investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 57,25 miliarde de lei, în primele şase luni ale anului, în scădere cu 0,8% faţă de intervalul similar din 2021. 

Însă, potrivit ultimelor date furnizate de INS, „în anul 2022 investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 150098,8 milioane lei, în creștere cu 8,5%, comparativ cu anul 2021”. 

De asemenea, conform datelor centralizate de ONRC, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2022, cu 25,5%, comparativ cu 2021, la 7.368 de unităţi. 

În anul 2022, totalul investițiilor străine în companiile românești se ridică la peste 50 de miliarde de euro, în top 3 surse de proveniență a investițiilor situându-se Olanda, Germania și Austria.

Cele mai mari investiții au fost făcute anul trecut de Olanda (9,3 mld. euro), Germania (5,4 mld. euro) si Austria (5,3 mld. euro), conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului analizate de Casa de Avocatură ONV LAW.

De asemenea, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 106,195 miliarde de lei în 2020, în creştere cu 0,1%, comparativ cu anul 2019, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite