Cioloş, după criticile lui Iohannis: Suntem luaţi prin surprindere şi din cauza modului prea ierarhic. Trebuie făcute exerciţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş. FOTO Octav Ganea/ Inquam Photos
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş. FOTO Octav Ganea/ Inquam Photos

Premierul Dacian Cioloş a dat joi seară, la Digi24, răspunsuri la criticile pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a făcut cu privire la lipsa de pregătire în caz de dezastru. Şeful Guvernului a precizat că nu există o bună coordonare la nivel local, iar uneori „se aşteaptă ordine de sus” şi din cauza asta apar întârzieri în intervenţie.

„Avem proceduri. Probabil că lucrurile trebuie luate etapă cu etapă şi, ştiţi, peste tot, dincolo de legi, dincolo de proceduri, dincolo de scripte, e vorba de oameni… Trebuie formate şi nişte reflexe. Avem oameni buni la IGSU, câteodată, din păcate, se aşteaptă totdeauna ordine de sus pentru a interveni. Există, probabil, o mai puţin bună coordonare la nivel local şi din cauza asta apar întârzieri în intervenţie. Odată ce dispozitivul este pus în practică, lucrurile merg. Dar ne ia prin surprindere, probabil, şi din cauza asta, a modului un pic prea ierarhic, formal din acest punct de vedere”, a declarat Dacian Cioloş, citat de News.ro

Premierul a punctat faptul că Guvernul a adoptat în luna august o Hotărâre cu proceduri legat de modul în care trebuie intervenit care acum sunt mai clare. „E clar că dincolo de proceduri trebuie făcute exerciţii pentru a scurta acest proces de intervenţie din momentul apariţiei unei probleme până la intervenţia efectivă a forţelor”, a explicat premierul.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat faptul că autorităţile şi comunităţile nu iau suficiente măsuri de prevenţie în caz de dezastre naturale. „Noi suntem ţara care tot timpul este luată prin surprindere. Inundaţiile ne iau prin surprindere. Sigur, nimeni nu poate să prevină ploaia, dar putem să construim un baraj şi putem să decolmatăm albiile. Aproape invariabil prima ninsoare ne ia prin suprindere, cu toate că ştim că, de regulă, vine iarna şi putem să angajăm firme care se ocupă de deszăpezire în timp util, dar n-o facem", a spus preşedintele, în cadrul unei dezbateri despre dezastre.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite