Ciolacu: La anul nu se mărește nicio taxă / Ce spune despre procentul creșterii pensiilor

0
Publicat:

Președintele PSD a declarat că în 2023 nu vor fi crescute taxele, iar în ceea ce privește problematica taxării proprietăților, fiecare unitate administratvă e liberă să decidă cuantumul ei.

Ciolacu neagă orice posibilă creștere a taxelor FOTO Facebook/Arhivă personală
Ciolacu neagă orice posibilă creștere a taxelor FOTO Facebook/Arhivă personală

Marcel Ciolacu a subliniat din start că nu se pune problema ca majoritatea politică să nu vină cu măriri ale veniturilor la bugetari și pensionari.

„Sunt ferm convins, după anumite discuții, și nu vă ascund faptul că noi chiar dacă n-am avut acele celebre ședințe de coaliție, asta nu înseamnă că nu am discutat cu primul ministru, cu ministru de Finanțe. În acest moment, este prima dată de la Revoluție când bugetul va fi făcut pe program, este o premieră pentru România și un semn de maturitate. Nu am stabilit procentele pentru creșterile de pensii și salarii”, a afirmat șeful social-democraților. 

Întrebat despre mărirea de taxe, în condițiile discuțiilor despre creșterea impozitului pe proprietate, Ciolacu a precizat: „La anul nu se mărește nicio taxă. Prin PNRR ne-am asumat eliminarea unor excepții. Nici anul acesta, cu toate modificările la Codul Fiscal nu s-au mărit taxele. Pentru că nu este gata digitalizarea ANAF am decis descentralizarea către autoritățile locale. Să nu uităm că avem cea mai mică taxare a proprietăților din Europa. Noi am permis autorităților locale să opteze, dacă vor crește taxele locale. Nu este totuna o locuință din centrul Bucureștiului cu una din centrul orașului Hunedoara”, a completat șeful PSD.

Președintele PSD a continuat prin pledarea pentru o taxare diferențiată. „Trebuie să înțelegem că s-a dus comunismul, s-a dus din România! Nu mai putem impozita oamenii la fel, indiferent de locație. Trebuie să ținem cont de diferențe”, a mai afirmat Ciolacu. 

Dorința IMM-urilor și problema forței de muncp

Marcel Ciolacu a declarat că, din punctul lui de vedere, salariile trebuie majorate de la 1 ianuarie, reprezentanţii IMM-urilor arătând că ar dori majorarea salariului minim dar nu de la 1 ianuarie 2023. 

„Vedem ce se întâmplă şi în celelalte state europene, este o bătălie pe forţa de muncă. Trăim cu toţii în Uniunea Europeană şi există o migraţie a forţei de muncă. Fără să mărim salariul minim pe economie, migraţia va continua către alte zone. Deci trebuie să intervenim, nu putem doar să ne plângem că nu avem forţă de muncă sau să căutăm soluţii nu neapărat adecvate pentru a menţine forţa de muncă. Trebuie să intrăm într-o normalitate”, a spus preşedintele PSD

Ciolacu a venit și cu o declarație suprinzătoare privind implementarea PNRR. România nu are capacitatea administrativă pentru a atrage toate sumele pentru investiţiile publice ale statului. „În schimb, trebuie să dimensionăm, să avem simţul realităţii asupra capacităţii administrative a statului român de a atrage toţi banii europeni, atât din fostul exerciţiu financiar, cât şi prin PNRR, cât şi prin viitorul exerciţiu financiar european. Nu trebuie să ne facem bugete şi să spunem că vom atrage toate sumele de investiţii publice ale statului pentru că nu vom reuşi acest lucru. România încă nu are capacitatea administrativă de atrage toate aceste sume. În acest moment, România ar trebui să atragă în jur de un miliard de euro pe lună. Atunci, trebuie cu Ministerul Fondurilor, domnul prim-ministru gândită acea porţiune pe care statul nu o poate atrage în marea infrastructură, indiferent de cât ar modifica legile de achiziţii şi ea trebuie redirecţionată către mediul privat", a subliniat Marcel Ciolacu.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite