Ciolacu și Iohannis, discuție pe tema funcţiei de șef al Consiliului European. Cum vede premierul șansele președintelui României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre funcţia de șef al Consiliului European care ar putea reveni României. Ciolacu ar fi precizat că este o şansă reală, pentru că avem un culoar bun, iar Iohannis ar putea prelua această poziţie în luna mai.

Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos

Potrivit agenției News, „premierul a arătat că există o şansă reală de a prelua şefia Consiliului European, pentru că avem un culoar foarte bun. Şeful Executivului a spus că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre această temă”.

Conform scenariului avansat mai ales dinspre PNL, șeful statului ar putea să preia funcţia de preşedinte al Consiliului European în luna mai, iar atunci ar trebui să îşi dea şi demisia din funcţie. Klaus Iohannis ar urma să meargă săptămâna viitoare în Parlamentul European.

Potrivit sursei citate, premierul a precizat că potrivit atribuţiilor, el numeşte comisarul european, România urmând să preia alt portofoliu faţă de cel actual, pe Transporturi, deţinut de Adina Vălean.

O decizie dificilă

Miercuri, Victor Negrescu a oferit perspectiva social-democrată față de o asemenea mișcare politică, prin care funcțiile de top ar ajunge doar la cei din PPE. Ursula von der Leyen e șefă a Comisiei, Roberta Metsola e președinta Parlamentului European, în timp ce un alt popular, cum e Iohannis, ar fi al treilea ocupant al unei funcții important.

În primul rând, este interesul României să avem un român în cele mai înalte funcții la nivel european, inclusiv funcția de președinte al Consiliului European. De principiu, este aproape imposibil ca un singur partid politic european să dețină toate funcțiile. În același timp, avem o situație specială, în condițiile iminentei demisii a președintelui Consiliului European pentru a candida la europarlamentare. În contextul acesta, discuțiile se bazează pe alte elemente. Iar aici mă refer la experiența pe care ar avea-o viitorul președinte al Consiliului”, a declarat Negrescu pentru „Adevărul”. 

De principiu, până la începerea campaniei pentru Parlamentul European avem un președinte al Consiliului European. Până atunci e gândită o formulă. Sunt variante venite și dinspre Renew, dar și dinspre grupul social-democrat, la fel de credibile și serioase, dar liderii europeni trebuie să decidă în unanimitate viitorul președinte.E posibil să se decidă doar un președinte interimar, care să fie în fruntea instituției până în toamna aceasta. Lucrurile nu au fost definite de liderii europeni”, a mai afirmat Negrescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite