Ciolacu: Guvernul aprobă normele pentru recalcularea pensiilor. Ce investiții au fost decise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că în şedinţa de Guvern de miercuri se vor discuta, în primă lectură, grilele de salarizare construite împreună cu sindicatele. Șeful Guvernului a punctat și că Executivul va aproba normele de aplicare a Legii pensiilor, pe baza cărora se va face recalcularea.

Premierul: Peste 450.000 de copii vor primi masă caldă Foto: Arhivă
Premierul: Peste 450.000 de copii vor primi masă caldă Foto: Arhivă

„Azi dimineaţă, la Guvern, împreună cu domnul ministru al Sănătății, au fost semnate contractele pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgenţă din Cluj şi Iaşi, urmează în scurt timp şi cel de la Craiova. (...) Dezbatem acum, în primă lectură, Programul naţional de investiţii în infrastructura spitalelor. Avem alocate peste 13 miliarde de lei, de la buget şi din fonduri europene, este o sumă fără precedent, înafară de banii alocați pentru spitalele regionale. România a trecut de la proiecte pe hârtie la şantiere pe care deja se lucrează. Vrem cu certitudine să le asigurăm românilor condiţii şi servicii de nivel european în sănătate, educaţie şi transporturi. Doar aşa îi putem aduce acasă şi pe românii plecaţi la muncă în Europa”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Pim-ministrul a subliniat că o altă „investiţie importantă în Sănătate este cea în capitalul uman”, menționând că Guvernul va discuta, în primă lectură, proiectul referitor la grilele de salarizare construite împreună cu sindicatele din domeniul sanitar.

O investiţie importantă în Sănătate este cea în capitalul uman. Aşa cum am făcut şi în Educaţie, discutăm astăzi în primă lectură grilele de salarizare, construite împreună cu sindicatele din domeniul sanitar, de această dată și sş dori să le mulţumesc foarte mult liderilor sindicali care s-au implicat în acest demers. Vorbim despre salariile personalului medical, medico-sanitar de specialitate şi auxiliar.  Plecăm de la un principiu clar, acela de a-i plăti corect pe cei care muncesc aproape non-stop în marile spitale ale ţării şi ţin, practic, în spate întreg sistemul sanitar al României", a spus șeful Guvernului.

Ciolacu: Aprobăm normele de aplicare a Legii pensiilor

Prim-ministrul a anunțat Executivul va aproba, miercuri, normele de aplicare a Legii pensiilor, pe baza cărora se va face recalcularea. „Un alt subiect extrem de important de astăzi este despre pensii. Aprobăm normele de aplicare a Legii pensiilor, pe baza cărora recalculăm pensiile din sistemul public. Un element fundamental al acestor norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi. Dimpotrivă, creştem pensiile românilor în mod echitabil, pe merit", a afirmat Marcel Ciolacu.

Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie 2024, iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate”, a adăugat șeful Executivului.

Susţinerea companiilor locale

Premierul a susținut că o altă prioritate a Executivului este susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii. „Venim azi cu o nouă structură şi un mod de operare mai eficient al agenţiilor teritoriale pentru IMM-uri şi turism. Scopul nostru este să susţinem cât mai multe companii locale, rapid şi eficient”, a precizat prim-ministrul.

Șeful Guvernului a menţionat că, potrivit Consiliului Concurenţei, companiile naționale au beneficiat anul trecut de ajutoare de circa 30 de miliarde de lei.

„Conform datelor Consiliului Concurenţei, companiile româneşti au beneficiat în anul 2023 de ajutoare de stat de circa 30 de miliarde de lei, aproape 2% din Produsul Intern Brut iar peste 90% din firmele beneficiare sunt IMM-uri, ceea ce înseamnă capital românesc”, a spus prim-ministrul.

Premierul: Peste 450.000 de copii vor primi masă caldă 

Premierul a afirmat de asemenea că Guvernul va aproba și lista unităţilor şcolare din unde se asigură Programul Naţional „Masă sănătoasă”.

Avem o decizie importantă şi în Educaţie. Aprobăm lista celor peste 1.200 de unităţi şcolare din toată ţara unde asigurăm Planul Naţional „Masă sănătoasă. Peste 450.000 de copii vor primi masă caldă sau un pachet alimentar în fiecare zi de curs. Suma totală alocată în 2024 este de peste 1 miliard de lei. Această măsură nu doar că ajută copii din sute de mii de familii, dar are ca efect şi reducerea abandonului şcolar”, a mai anunțat premeirul Marcel Ciolacu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite