Ciolacu vrea eliberararea cardurilor de sănătate la nașterea copilului, nu la 18 ani. Care sunt mizele SURSE

0
Publicat:

Premierul României i-a cerut ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, ca CNAS să prezinte un plan de acțiune prin care să se introducă o procedură nouă: eliberarea cardului de sănătate la nașterea copilului, odata cu stabilirea CNP-ului, nu la 18 ani, susțin surse guvernamentale.

Premierul României, Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos
Premierul României, Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos

Solicitarea venită de la premierul României are miză pe termen lung, adică faptul că printr-o asemenea măsură ar avea loc stoparea fraudelor legate de serviciile medicale fictive pentru îngrijirea mamei și a copilului, susțin surse guvernamentale pentru „Adevărul”. De asemenea, ar fi mai bine gestionată și situația concediilor medicale asociate, susțin aceleași surse. 

La începutul lunii iulie, liderul de la Palatul Victoria s-a declarat surprins de o situație din România, adică faptul că potrivit datelor furnizate de CNAS au fost mai multe concedii medicale decât numărul de angajaților de pe teritoriul țării, în anul precedent.

De altfel, Ciolacu și Alexandru Rafila au făcut mers împreună să vadă situația pacienților și aparținătorilor muytați de la Centrul de recuperare neuropsihomotorie pentru copii „Dr. Nicolae Robănescu” din Capitală, după un incendiu care a izbucnit marți seară, aceștia fiind duși la Spitalul „Marie Curie”. Trasformatorul ar fi luat foc în urma unei pene de curent, iar Rafila spune că managerul spitalului sesizase de două ori Enel că unitatea medicală nu are energie electrică.

Problema concediilor, semnalată în urmă cu trei săptămâni

Referitor la situația concediilor medicale, Marcel Ciolacu a mai atras atenția la începutul acestei luni, când a vorbit de numărul mare de concedii medicale. „Am aflat şi eu în şedinţa de guvern, aveam anumite semnale şi aştept un raport de la preşedinta CNAS... Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români. Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, privat, public. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată şi cred că nu în România, ci în Europa. Vom face raportul public”, a spus premierul, după participarea la un forum economic româno-francez.

Liderul de la Palatul Victoria a precizat că „ar însemna vreo 140 de ani de nemuncă în România”. „Sunt oameni care au nevoie de concedii medicale, dar este evident că s-a abuzat de acest fenomen şi vă anunţ că este o datorie de anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde de lei, respectiv 1,3 miliarde de euro. Este normal să faci analiză nu numai la CNAS, nu numai la felul cum se eliberează aceste concedii medicale. Nu sunt de acord să urmărim 6 milioane de oameni să îi căutăm pe acasă, pentru că nu e o abordare sănătoase la cap”, a completat premierul Ciolacu.

Cerință expresă pentru Rafila

În urmă cu săptămână, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut, în cadrul şedinţei de Guvern, ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, să finalizeze până săptămâna viitoare normele de aplicare la Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, în vederea adoptării acestora în viitoarea şedinţă a Executivului.

Domnul ministru Rafila, vă aflaţi tot contratimp cu adoptarea normelor la Planul naţional de luptă împotriva cancerului. Înţeleg că tot ansamblul legislativ ce însumează aceste norme este deja pus în transparenţă publică. Aşadar, săptămâna viitoare doresc să adoptăm modificările în şedinţa de Guvern", a afirmat joi Marcel Ciolacu, în cadrul şedinţei Executivului

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite