Ciolacu: Aveţi fraierul de serviciu care îşi asumă această reformă în sistemul bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu este de părere că reforma în sistemul bugetar trebuie făcută, afirmând că nu poate accepta ca un bugetar care câştigă peste 2.000 de euro să mai ia și vouchere de vacanță.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

„Este evident că în sistemul bugetar trebuie să se facă o reformă. Trebuia să se facă această reformă de foarte mult timp. Am înţeles că nu şi-a asumat-o nimeni. (...) Aveţi fraierul de serviciu care-şi asumă această reformă. Eu nu mai pot să accept să existe instituţii paralele şi, când ai crize, cum a fost criza cu centrele groazei, să constaţi că aveau aceleaşi atribuţii cinci instituţii şi niciuna nu a făcut nimic şi se călcau pe picioare”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres

Șeful Guvernului a făcut referire și la beneficiile sectorului bugetar, susținând că un bugetar care câştigă peste 2.000 de euro nu ar trebui să mai ia vouchere de vacanţă. „Nu va fi tăiat niciun salariu în România, dar nici nu pot să accept să te duci la serviciu, să fii şef peste nişte posturi goale, vacante. (...) Marea majoritate, peste 70%, sunt bugetate. Eu nu pot să accept ca un ordonator de credite să vină la şeful lui, la director, să spună: 'domne', a făcut nişte economii extraordinare la anvelopa bugetară, la cheltuielile cu salariile'. De fapt, nu a făcut nicio economie... Şi, să spună: 'domnu' director, dacă tot am făcut economia asta - pe care nu am făcut-o - hai să o împărţim la sfârşit de an, să fie primă'. S-a terminat, eu nu pot să accept un bugetar care câştigă peste 2.000 de euro, eu, Marcel Ciolacu să-l alerg prin birou, să-l rog să mai ia şi vouchere de vacanţă. Voucherele de vacanţă sunt pentru cei cu venituri mici, trebuie să existe o echitate socială”, a mai arătat Ciolacu

Vin şi spun fără nicio rezervă, avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume, fiecare ordonator de credite are în subordine director economic, serviciu de achiziţii publice (...) Vă spun că avem 16.000 de ordonatori de credite în România, nu se poate aşa ceva, nu se poate să ai 10 oameni şi să fii ordonator de credit. Nu mai poate continua România în acest fel (...) Măi oameni buni, nu desfiinţează nimeni niciun teatru, am văzut tot felul de ştiri, că se desfiinţează bibliotecile ... Domne', nu poate fiecare bibliotecă, dacă are 12 angajaţi, să fie ordonator de credit. Domne', cuplaţi-vă sub un singur director general, care e ordonatorul de credite. (...) Nu mai poate statul să susţină (...) când ai nişte semnale de alarmă, după pandemie, după împrumuturi de 200 de miliarde, după o datorie externă de aproape 50% (din PIB n.red.), pornită de la PSD de 35%, trebuie să fim corecţi, că nu pot să decontez eu”, a mai spus Ciolacu. 

”Este evident că în sistemul bugetar trebuie să se facă această reformă. Trebuia să se facă această reformă de foarte mult timp. Am înţeles că nu şi-a asumat-o nimeni. Aveţi fraierul de serviciu care îşi asumă această reformă”, a declarat, joi seară, la România TV, Marcel Ciolacu.

Acesta a precizat că nu mai acceptă ”instituţii paralele”, instituţii cu aceleaşi atribuţii care nu fac nimic.

”Eu nu mai pot să accept ca să existe instituţii paralele, cum a fost cea cu azilele groazei, să constaţi că 5 instituţii aveau aceleaşi atribuţii şi niciuna nu a făcut nimic”, a mai afirmat Ciolacu.

Acesta susţine că nu va fi tăiat niciun salariu în România.

”Dar nici nu pot să accept să te duci la serviciu, să fii şef peste nişte posturi goale, vacante (...) Nu pot să accept ca un ordonator de credite să vină la şeful lui, la director, să spuncă că am făcut economii extraordinare la anvelopa bugetară. De fapt nu a făcut nicio economie, de fapt nu a angajat”, a mai afirmat premierul.

”Eu nu pot să accept ca un bugetar care câştigă peste 2.000 de euro, eu, Marcel Ciolacu, să îl alerg prin birou să îl mai rog să ia şi voucherele de vacanţă. Voucherele de vacanţă sunt cei cu venituri mici. Trebuie să existe o echitate socială”, a adăugat premierul.

Acesta susţine că nu este normal ca cei care au salarii mai mari decât preşedintele ţării să primească vouchere şi alte beneficii.

”Dacă ai venituri ce depăşesc preşedintele ţării şi tu eşti bugetar, păi nu îţi e ruşine să mai stai cu mâna întinsă de la mine, statul român, să îţi dau şi voucher de vacanţă? Şi pacheţel când mergi la serviciu? Ţi-am dat şofer, ţi-am dat secretară, ai tot, eşti director. Dar nu e cam mult? Trebuie să vină cineva să spună aceste lucruri”, a adăugat premierul.

Marcel Ciolacu afirmă că ”avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume”.

”Fiecare ordonator de credite are în subordine director economic, serviciu de achiziţii publice (...) Sunt 16.000 de ordonatori de credite în România. Nu se poate să ai 10 oameni şi să fii ordonator de credite. Nu mai poate continua România în acest fel. De aici până la blocarea României...”, a mai declarat premierul.

Acesta a precizat, însă, că reforma în administraţie nu înseamnă desfiinţarea instituţiilor de cultură.

”Nu desfiinţează nimeni niciun teatru, am văzut tot felul de ştiri că se desfiinţează bibliotecile. Nu poate fiecare bibliotecă dacă are 12 angajaţi să fie ordonator de credite. Cuplaţi-vă sub un singur director general care e ordonator de credite (...) Sunt sectoare neacoperite. Nu mai poate statul să susţină”, a afirmat Marcel Ciolacu.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite