Ce soluţii a găsit Viziteu pentru dezvoltarea Bacăului: Dacă proiectul va fi aprobat, vom economisi 9,8 milioane lei doar în primul an. Metoda a fost aplicată şi la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Stanciu-Viziteu, primarul Bacăului. FOTO Arhivă personală
Lucian Stanciu-Viziteu, primarul Bacăului. FOTO Arhivă personală

Primarul Bacăului, Lucian Stanciu-Viziteu, doreşte să emită obligaţiuni municipale, pentru a face rost de bani pentru dezvoltarea oraşului. Metoda nu este nouă, ea fiind folosită în trecut de mai multe primării din oraşe dezvoltate, precum Oradea, Timişoara sau Alba Iulia.

Majoritatea localităţilor din România au probleme în a identifica finanţare pentru proiectele de dezvoltare, precum construirea infrastructurii sanitare, educaţionale, a infrastructurii rutiere, a parcărilor, a dezvoltării spaţiilor verzi şi a altor proiecte importante pentru comunitatea. Lipsa banilor este cu atât mai acută cu cât traversăm o criză financiară. De altfel, chiar Nicuşor Dan declara ieri că nu poate închide companiile municipale deoarece primăria municipiului Bucureşti nu are bani pentru a le plăti datoriile.  

Primarul Bacăului, Lucian Stanciu-Viziteu, a anunţat zilele acestea că a găsit o altă soluţie financiară pentru proiecte precum finalizarea spitalului, renovarea reţelei cu apă potabilă distruse în ultimii ani, rezolvarea locurilor de parcare sau reabilitatea şcolilor. Mai precis, refinanţarea împrumuturilor contractate, dat fiind faptul că bugetul nu asigură sumele necesare pentru toate proiectele. 

„Am decis să refinanţăm împrumuturile contractate în trecut de administraţia locală. Datoria cumulată de foştii primari este de aproximativ 180 de milioane de lei si implică plăţi de dobânzi variabile. În timp de criză, cum s-a întâmplat şi în criza din 2008, unele dobânzi pot urca foarte mult si acest aspect ne poate afecta semnificativ plăţile lunare. Pentru a contracara acest risc am propus Consiliului local soluţia refinanţării creditului existent prin emitere de obligaţiuni municipale. Asta înseamnă că plăţile Primăriei pentru credite vor fi mai mici faţă de cât este în prezent. În plus, acestea vor avea o valoare fixă”, a explicat primarul Bacăului pe reţelele de socializare. 

Viziteu susţine că aceasta este cea mai bună soluţie, deoarece prin această metodă se va putea realiza dezvoltarea oraşului fără a creşte gradul de îndatorare. Liderul USR arată că dacă acest proiect va fi aprobat, Bacăul va economisi peste 9,8 milioane lei doar în 2021 şi peste 23 de milioane de lei în fiecare dintre următorii doi ani. „Astfel, vom avea mai mulţi bani pentru a dezvolta oraşul, fără a ne îndatora în plus. Această metodă a fost aplicată şi în alte oraşe dezvoltate ale României: la Cluj, Oradea, Alba-Iulia”, a precizat edilul într-un mesaj pe pagina sa de Facebook. 

Problema pentru actualul primar e că demersul său se loveşte de majoritatea din Consiliu Local, majoritate formată din PSD, Pro România şi PER.  Singura persoană care a declarat că analizează situaţia şi va decide cum va vota e consilierul independent Dorin Chirilescu. Pe de altă parte, fostul primar Cosmin Necula a precizat că se poziţionează împotrivă, pentru că prin aceste obligaţiuni „ar creşte datoria publică”.În cazul de faţă însă emiterea de obligaţiuni nu ar creşte datoria publică, fiind vorba de o refinanţare.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite