Ce a stabilit PSD la şedinţa de la Tulcea: Ponta îşi lansează candidatura chiar de ziua lui, la 20 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Liviu Dragnea FOTO Arhiva Adevărul
Victor Ponta şi Liviu Dragnea FOTO Arhiva Adevărul

Social-democraţii au continuat şi astăzi şedinţa informală pe tema campaniei lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale. PSD a stabilit ca următorul Congres al partidului să aibă loc "acasă" la Iohannis, în Transilvania, iar Ponta îşi va lansa candidatura în ziua în care va împlini 42 de ani.

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a urmări livetext declaraţiile:

Am discutat cele trei priorităţi pentru toamnă, ce avem de făcut pe zona de guvernare, care sunt măsurile pe care le avem în vedere pentru asigurarea creşterii economice, investiţiile. Am discutat despre sesiunea parlamentară, unde avem o majoritate confortabilă, pe care vreau să o întărim. Foarte probabil, cooptăm şi Partidul Liberal Reformator al domnului Tăriceanu.

O majoritate confortabilă înseamnă că proiectele importante pe care le avem putem să le punem în practică. Am discutat despre campanie, dar în primul rând despre profilul prezidenţial pe care îl propunem. Voi candida pentru funcţia de preşedinte, vreau să fiu preşedintele tuturor românilor, unul cu alt profil şi altă agendă decât a preşedintelui Băsescu. Evident, pentru asta trebuie să avem toată strategia de construcţie a proiectului prezidenţial, a organizării campaniei şi a acţiunilor pe care le avem de îndeplinit până la 16 noiembrie.

În rest, vă confirm că avem un calendar de acţiuni. În data de 12 septembrie vom avea Congresul care va valida rezultatul scrutinului în toate organizaţiile judeţene. Aici nu cred să fie mari surprize, sunt singurul candidat. Foarte probabil, pe 20 septembrie vom avea evenimentul de lansare a candidaturii. Pe durata campaniei, vicepremierul Oprea va avea mandat pentru tot ce presupune activitatea de zi cu zi.

De principiu, suntem de acord cu suspendarea preşedintelui Băsescu. Domnul Băsescu are tendinţa de a fi şi mai iresponsabil. E ruşinos să vedem întâlniri oficiale la Cotroceni cu un partid. Preşedintele nu are întâlniri cu un partid, al său. Administraţia prezidenţială nu este sediu de partid. Domnul Tăriceanu are o idee corectă şi are în totalitate susţinerea mea. Dacă domnul Băsescu se va manifesta în continuare cum a făcut-o, doar ca şeful de campanie al Elenei Udrea, nu excludem ideea de a aplica prevederile privind susţinerea.

M-am bucurat, nu doar eu, ci toţi colegii mei de faptul că Năstase este liber, alături de familie. Am văzut preocuparea analiştilor băsişti, cum că deodată suntem îngrijoraţi. Nu suntem îngrijoraţi. Este important faptul că este liber. Nu pot să uit niciodată că, alături de Năstase, au fost condamnaţi doi oameni care au copii mici care îi aşteaptă acasă.

Ca şi candidat la funcţia de preşedinte, cred că orice se poate discuta în  România, dar nu ştiu care va fi soluţia. Cred că în aceste ore se bucură de statul alături de familie. De fiecare dată m-am sfătuit cu Năstase, un om cu care mă văd de fiecare dată cu mare plăcere, dar respect faptul că nimic nu e mai important decât familia.

Faptul că există doi candidaţi anti-Băsescu, unul de centru-stânga şi unul de centru-dreapta, Tăriceanu, şi o pleiadă de epigoni ai domnului Băsescu. Avem de luptat cu cei care vor să perpetueze modelul lui Băsescu. Noi pe asta ne concentrăm şi asta le-am oferit românilor, când am spus că vom lupta cu regimul. Asta este marea alegere pe care românii o au de făcut în noiembrie.

Până pe 17 noiembrie dimineaţa avem premier, cu siguranţă, şi dacă avem problema că ne trebuie premier şi preşedinte de partid, după 17 avem tot timpul şi toată mintea să găsim cea mai bună soluţie. Mesajul meu a fost bine înţeles de atunci. Toată lumea vrea să câştigăm pe 16 noiembrie, după care, de pe 17, va exista în mod serios această discuţie. 

Cu siguranţă că vom avea mai multe semnături. UNPR a pornit înaintea noastră o campanie şi cred că se apropie de un milion  de semnături. E uşor, avem 500.000 de membri.

Pentru o structură politică aşa cum este PSD, nu asta e provocarea. PSD şi aliaţii noştri dau oricărui candidat un start fundamental - 40% din voturi. Restul de 10 depind de mine.

Ultimii ani m-au călit şi sunt destul de matur şi vaccinat ca ameninţările lui Băsescu, încă 74 de zile, să nu aibă efect. Îmi doresc ca viitorul preşedinte să nu mai dezbrace pe nimeni, să stea el însuşi îmbrăcat în haina de preşedinte, nu în haina de şef de campanie, golan, bârfitor de cârciumă, dictator târziu. Restul, Lăzăroii care vor cafteală sunt o minoritate.

Dacă doamna Udrea intră în turul II, ne vom întâlni. În turul I, voi lua popcorn şi o băutură răcoritoare şi mă voi uita la dezbateri. E păcat să ratăm aceste lucruri. Cu siguranţă, turul I va fi o cafteală la care nu doresc să particip.

În Bucureşti, a ieşit Mircea Diaconu după noi. Vom decide în fiecare judeţ, unde este nevoie de schimbare, dar la europarlamentare am ieşit pe primul loc. Ştiu foarte clar la ce m-am angajat, care sunt obligaţiile pe care le am, să ducem schimbarea până la capăt, aşa cum am prommis în 2012. Nu înţeleg circul la care participă nişte candidaţi care şi adcă ar candida singuri, nu ar ajunge în turul II. După ce Antonescu a aflat că nu îl mai susţine PSD, apoi a aflat că nu îl mai susţine PNL, am luat decizia să candidez crezând că am tate şansele să câştig.


Pentru ca planurile să nu le ajungă în spaţiul public, presa neavând acces la reuniune, vineri, discuţiile s-au purtat în Deltă. Începând cu ora 10.00, toţi social-democraţii s-au îmbarcat pe un vaporaş care i-a plimbat prin Delta Dunării, unde telefoanele nu vor avea semnal.

Înainte de şedinţă, premierul Victor Ponta a donat sânge la Tulcea, la un centru de transfuzii.  „Nu am mâncat de dimineaţă. Am respectat absolut toate regulile, nu am consumat alcool în ultimele 24 de ore. Singura regulă pe care nu o să o respect, mi-a spus că am dreptul la o zi liberă, ziua liberă o să o iau pe 17 noiembrie", a spus Ponta.

Purtătorii de cuvânt ai campaniei prezidenţiale vor fi senatorii Dan Şova şi Gabriela Firea. „PSD va avea doi purtători de cuvânt în campania prezidenţială: eu şi doamna Firea“, ne-a declarat senatorul Dan Şova.

„În prezent se stabileşte strategia de campanie, dar în principiu se va lucra cu departamentele deja existente în PSD“, declara pentru „Adevărul“, Andrei Dolineaschi în urmă cu câteva zile.

Citeşte şi:

Congresul PSD de la Tulcea s-a lăsat cu vărsare de sânge. Mazăre şi-a spart capul

Incident neaşteptat la Congresul PSD de la Tulcea. Prezenţa primarului Constanţei, Radu Mazăre, nu a trecut neobservată. Edilul a avut parte de o experienţă mai puţin plăcută: şi-a spart capul.

Deputatul Bogdan Diaconu a demisionat din PSD şi îşi face partid

Deputatul Bogdan Diaconu, cunoscut pentru atacurile virulente faţă de acţiunile udemeriştilor, a demisionat, joi, din PSD, în semn de protest „faţă de cooptarea şi păstrarea UDMR în Executiv, în ciuda tuturor argumentelor care indică necestatea excluderii UDMR nu doar de la guvernare, ci şi din viaţa publică a României“. Deputatul a anuţat că va înfiinţa o nouă formaţiune, care se va numi Partidul România Unită (PRU).

Victor Ponta: Băsescu ştie că dacă voi fi preşedinte el va răspunde în faţa legii pentru o parte din faptele sale

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a vorbit luni seară, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Antena 3, despre ultimele evenimente politice, alegerile prezidenţiale şi candidaţii pentru Palatul Cotroceni, dar şi rolul justiţiei şi presei într-o societate democratică.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite