Cartianu, la Adevărul Live: Mi se pare că afişul lui Victor Ponta este mincinos şi pervers. El uneşte doar corupţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Grigore Cartianu face analiza primelor zile de campanie electorală la Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Jurnalistul Grigore Cartianu face analiza primelor zile de campanie electorală la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Afişele electorale, mesajele online şi offline, fotografiile, atacurile către contracandidaţi, alegerea zonelor din ţară în care au plecat prezidenţiabilii - acestea sunt doar câteva dintre elementele pe care jurnalistul Grigore Cartianu le-a analizat, la Adevărul Live, după primul weekend de campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale 2014.

Principalele declaraţii:

Despre mesajele candidaţilor

Grigore Cartianu: În acest moment pare că România are un candidat şi o urmă de candidat. Ponta deţine 80% din afişajul din România. M-a sunat cineva de la ţară şi mi-a spus că pe toate gardurile sunt afişe cu Ponta. Este o disproporţie între ce are Ponta şi ce au ceilalţi. Bătălia este inegală, dar am senzaţia că la Ponta este prea mult. Dar sunt oameni nehotărâţi care mi-au spus că nu mai suportă. 

Pe locul al doilea este Iohannis cu ceva mai puţine resurse. Mergând mai jos vedem că resursele scad incredibil. Ceilalţi candidaţi nu contează.

Acum nimeni nu bagă bani, de exemplu, în Vadim Tudor sau William Brânză. De ce să bagi bani? Ca să-i pierzi?

Mesajul lui Victor Ponta: „Preşedintele care uneşte“

Mi se pare că afişul lui Victor Ponta este mincinos, tendenţios şi pervers.  El uneşte doar corupţii şi se uneşte el cu ei. Eu nu vreau să mă unesc cu Victor Ponta şi corupţii săi. L-am văzut de gât cu Mazăre, spunând: Sunt alături de Radu. L-am auzit spunând: Sunt solidar cu Duicu de la Mehedinţi. „Nea Costică Nicolescu de la Argeş, stai liniştit. Te scoatem noi din puşcărie“, mai spunea Ponta

Îl vedem că-l trimite la Prahova pe soţul verişoarei, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ca să stea lângă cei doi Cosma (Mircea Cosma, fostul preşedinte al CJ Prahova, şi fiul său Vlad Cosma, deputat, sunt urmăriţi penal pentru corupţie). „Unirea“ lui Ponta nu mă interesează. 

Nu-mi plac mesajele mincinoase. Le resping din start. Dacă spune unul că ne face 3.000 km, în următorii 4 ani, de autostradă, îi spun să plece. Sunt dispus să ascult mesaje decente. În plus, singurul care face reclamă negativă este Ponta. 

Dacă Ponta ajunge preşedinte, România va fi în stare de război civil, la un moment dat. Acele mulţimi pe care le păcăleşte se vor trezi izbite de realitatea crudă. Mai mult, Ponta ostilizează la maximum elitele ţării. 

Aş fi mai îngăduitor cu Ponta dacă ar recunoaşte că sunt ani grei. Dar el ne minte.

Nu am văzut afişe negative făcute de ceilalţi la adresa lui Ponta. Partea cu afişele cred că este o ilegalitate. Ar trebui obţinută o hotărâre judecătorească pentru a fi scoase. Însă până sunt scoase trec alegerile. 

Niciun candidat la preşedinţie nu a avut un asemenea dezmăţ mediatic. Titra RTV: Ponta şi bolnavul de pe targă. Aşadar, la «Ghiţă Tv», Ponta devine vindecător. La Antena 3, Gâdea face spot şi zice: preşedintele este un om bun, ferm şi cel care uneşte. Apoi vine Ponta care zice: Noi unim România. Ce face Gâdea, cu figura lui angelică, e total împotriva legii electorale. 

Stăpânul adevărat al Antena 3, după condamnarea lui Voiculescu, este Ponta.

Despre Kelemen Hunor

E normal ca mesajele lui  Kelemen Hunor să fie în maghiară. Să nu creadă cineva că românii vor vota cu Hunor. Electoratul lui Kelemen Hunor e maghiar. 

Despre testul „Adevărul“

Telecititorilor le dau un  sfat: Să voteze cu candidatul care le-a ieşit la test. 

Despre sloganul Elenei Udrea: „Bună pentru România“

De acolo apare şi un anumit ridicol. Poate fi transformat de adversari în ceva vulgar.

Sloganul: „Macovei, mai bună decât ei“

Seamănă cu ce avea Caţavencu pe vremuri: „Cititorii noştri sunt mai inteligenţi“. Merge pe publicul inteligent, cărui îi place ironia tăioasă. 

Îi dau eu un slogan şi pentru cei de la ţară: „Macovei, dacă vrei, să mănânce dragavei“. Dragavei este o plantă care creşte prin grădină şi din care se face o mâncare plină de vitamine.

Mesajele lui Klaus Iohannis

Pe Iohannis nu-l ajută oratoria. Este opusul lui Antonescu, care a murit politic, atunci când a intrat în puciul din 2012 cu Ponta şi Voiculescu. Era însă bun orator, dar s-a sinucis prin lipsa de activitate pozitivă.  

Iohannis nu are talent oratoric, dar face bine că se abţine pentru că imaginea lui este construită pe fapte.  

Afirmaţia lui Cârciumaru despre Iohannis este jegoasă. A mers la un post de radio local şi a declarat: Iohannis nu are nicio şansă în Gorj şi în Oltenia pentru că el nu este un român pur. E grav ce a zis. Din cauza asta s-au declanşat războaie. 

E un handicap că nu trasmite emoţie. „Ne-am săturat de gargaragiii“, acesta ar trebui să fie mesajul.

Despre Andrei Pleşu

L-a deranjat că Beligan a devenit propagandist de stadion a lui Ponta. Pe vremuri, maestrul Radu Beligan punea patos în textele sale. Faptul că a ales să se facă de râs în propagandă politică de doi lei i-a dat dreptul lui Andrei Pleşu să reacţioneze. Pleşu este o valoare civică. Este un bun naţional. Este tipul de personaj care, dacă ar avea nevoie de ceva, noi trebuie să sărim ca să-l ajutăm.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite