Bogdan Aurescu preia mandatul la Curțea Internațională de Justiție a ONU

0
Publicat:

Bogdan Aurescu își începe mandatul de judecător al Curții Internaționale de Justiție, de la Haga, devenind astfel primul român care îndeplineşte această funcţie.

Bogdan Aurescu a depus jurământul pentru preluarea funcției de judecător al Curții Internaționale de Justiție, câștigată în noiembrie 2023, prin votul Adunării Generale și Consiliului de Securitate ONU, împotriva unui candidat rus.

În sistemul ONU, poziția de judecător la Curtea Internațională de Justiție este echivalentă cu cea a secretarului general adjunct ONU. De asemenea, pentru prima oară de la înființarea Curții, Rusia nu mai are un judecător la CIJ. 

Șeful statului a semnat decretul pentru eliberarea din funcția de consilier prezidențial a fostului ministru Bogdan Aurescu, la data de 1 februarie 2024, la cerere.

Fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, a fost ales, la 9 noiembrie 2023, de Adunarea Generală și Consiliul de Securitate ale Organizației Națiunilor Unite, în calitate de Judecător al Curții Internaționale de Justiție a Organizației Națiunilor Unite, pentru un mandat care începe la data de 6 februarie 2024.

Fostul ministru a fost susținut pentru funcție de o coaliție de state diverse. Statele care l-au co-nominalizat au fost Olanda, Italia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Peru, Polonia, Portugalia, Suedia și Noua Zeelandă.

Judecătorii CIJ sunt aleși pentru nouă ani de către Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate al ONU de pe lista de candidați.

„O mare onoare să depun astăzi jurământul în Marea Sală a Palatului de Justiţie a Păcii de la Haga, în calitate de Judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie. Mândru să fiu primul judecătorromân al Curţii Mondiale de la crearea acesteia în 1945”, a transmis Bogdan Aurescu într-o postare pe platforma X. 

Ready to serve with all my powers&expertise the ideal of int'l peace&security through the strict&fair application of int'l law. The oath taken today will be my guide:"(...) I will perform my duties & exercise my powers (...) honourably, faithfully, impartially & conscientiously"! pic.twitter.com/yFxC4885M4

— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) February 6, 2024

Cine este Bogdan Aurescu

Fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, în perioada 2014-2015, dar și în perioada 2019-2023, a fost și Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie din septembrie 2004.

Bogdan Aurescu este și membru al Comisiei de la Veneția (membru supleant din 2002). De asemenea, este membru al Comisiei de Drept Internațional a ONU, fiind la al doilea mandat.

Aurescu este și profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept – Universitatea din București, unde predă Drept Internațional Public, Organizații și Relații Internaționale, Jurisdicții Internaționale (a predat, de-a lungul carierei academice și Drept Diplomatic și Consular și Dreptul Internațional al Protecției Minorităților și alte discipline).

Fostul ministru preia mandatul la CIJ FOTO Inquam Photos / Arhivă
Fostul ministru preia mandatul la CIJ FOTO Inquam Photos / Arhivă
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite