Bani pentru primării în prag de sărbători. Guvernul dă peste un miliard de lei autorităților locale

0
Publicat:

Guvernul a alocat, în ședința de luni, suma de 1.023.630.000 de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru 2.890 de unități administrativ-teritoriale, la solicitarea autorităților locale.

Guvernul oferă peste un miliar de lei autorităților locale FOTO: GOV.RO
Guvernul oferă peste un miliar de lei autorităților locale FOTO: GOV.RO

„La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a alocat, în ședința de astăzi, 1.023.630.000 de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru 2.890 de unități administrativ-teritoriale. Fondurile au fost alocate la solicitarea autorităților locale, prin Instituțiile Prefecților și Consiliile Județene din fiecare județ, pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare ale autorităților administrației publice locale, cheltuieli care necesită a fi efectuate până la sfârșitul anului 2022”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Dezvoltării. 

Potrivit sursei citate, banii vor fi folosiți pentru „unele categorii de cheltuieli de strică necesitate”, dar și „cheltuieli de funcționare”.

"Prin proiectele de hotărâre transmise s-au solicitat sume pentru unităţile administrativ-teritoriale pentru care nu a fost posibilă, din bugetele proprii, finanţarea pentru unele categorii de cheltuieli de strictă necesitate, precum cheltuieli de funcţionare (salarii, iluminat public şi întreţinerea acestuia, salubritate etc.), cofinanţarea proiectelor, plata combustibilului pentru asigurarea încălzirii unităţilor şcolare, asigurarea cu energie termică, plata unor corecţii financiare, sentinţe, cheltuieli de capital, precum şi alte cheltuieli neprevăzute", indică sursa citată.

Prin urmare, potrivit actului normativ adoptat, 41 consilii judeţene, precum şi sectorul 6 al municipiului Bucureşti, 64 de municipii, 181 oraşe şi 2.602 comune primesc finanţare.

Primarii, fără salarii mărite și pensii sociale

Aleșii locali sunt ținuți în șah privind mărirea salariilor, după ce magistrații CCR au amânat discutarea pentru 31 ianuarie a legii care prevedea creșterea lefurilor. Și intrarea în plată a pensiilor speciale e prorogată pentru încă un an.

Curtea Constituțională era așteptată miercuri să vină cu o decizie pe tema proiectului de lege prin care Puterea a crescut lefurile aleșilor locali – primari, viceprimari, președinți de Consiliu Județean (CJ) și vicepreședinți de CJ –, o inițiativă adoptată de Camera Deputaților pe 27 septembrie, ca for decizional. Proiectul a fost atacat la CCR de USR și Forța Dreptei, iar până acum este la a doua amânare. 

Inițiativa avea ca prevedere mărirea lefurilor aleșilor locali de la 1 noiembrie. Mai precis, avea loc actualizarea acestor venituri, prin raportarea la salariul minim aflat în plată în decembrie 2021, adică 2.300 de lei, pentru că în prezent baza de calcul este salariul minim de 2.080 de lei. Așadar, tehnic, coeficientul din Legea salarizării unitare la care e încadrat un ales local, în funcție de poziția sa și de mărimea unității administrativ-teritoriale, ar urma să fie înmulțit cu 2.300 de lei, nu 2.080 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite