Aurescu: Noi, în continuare, trebuie să cerem Rusiei să înceteze acest război ilegal, nejustificat, neprovocat, ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu, liderul diplomaţiei de la Bucureşti FOTO Arhivă personală
Bogdan Aurescu, liderul diplomaţiei de la Bucureşti FOTO Arhivă personală

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a declarat, vineri, la finalul a celei de-a doua ediţii a Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, despre riscul unei recesiuni la nivelul UE, că ţara noastră trebuie să cear Rusiei „să înceteze acest război ilegal, nejustificat, neprovocat, ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei, care face rău Ucrainei, face rău regiunii, face rău Europei, face rău lumii întregi”.

„Şi România şi Germania, într-adevăr, sunt extrem, extrem de puternic interconectate. Dacă ne uităm doar la schimburile de anul trecut, de peste 35 de miliarde de euro, între România şi Germania, putem să ne dăm seama cât de mult depindem unii de alţii, iar aceste schimburi sunt în creştere”, a spus ministrul, întrebat despre efectele asupra restului Europei, în cazul în care se va ajunge la o recesiune în Germania.

„Soluţia stă, aşa cum spunea doamna ministru, în acţiunea comună. Pentru că, sigur, sunt soluţii naţionale, dar soluţiile principale vin din acţiunea noastră comună, de la nivelul Uniunii Europene. Şi atunci când vorbim, de exemplu, despre energie, iată, avem instrumentul care se cheamă RePowerEU. Când vorbim despre criza alimentară, iarăşi, împreună ne reunim şi încercăm să găsim soluţii cu privire la modul în care să putem tranzita grânele ucrainene dinspre Ucraina spre destinaţiile terţe, acolo unde ele sunt aşteptate, în aşa fel încât să nu existe consecinţe suplimentare, din punct de vedere social, din punct de vedere migraţionist, din punct de vedere economic, pentru acele regiuni şi pentru Europa, la rândul său”, a spus Aurescu.

El a continuat: ”Deci, răspunsul este unul comun. Sigur că suntem afectaţi, de asemenea, cu toţii de acest război care, nu trebuie să uităm niciun moment, trebuie să înceteze. Deci noi, în continuare, trebuie să cerem Federaţiei Ruse să înceteze acest război ilegal, nejustificat, neprovocat, ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei, care face rău Ucrainei, face rău regiunii, face rău Europei, face rău lumii întregi şi, nu în ultimul rând, face rău Rusiei. Prin urmare, apelul nostru, pe care şi astăzi l-am pronunţat aici, la Bucureşti, a fost: războiul trebuie să înceteze cât mai curând”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite