Aurescu, înaintea reuniunii liderilor de la Munchen: Capitala României va fi capitala diplomației europene

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe a precizat, în deschiderea reuniunii Liderilor de la Munchen, că organizarea evenimentului în România reprezintă „ o confirmare a importanței strategice a Mării Negre”.

Bogdan Aurescu, la Reuniunea Liderilor de la Munchen FOTO: MAE
Bogdan Aurescu, la Reuniunea Liderilor de la Munchen FOTO: MAE

„Este o deosebită onoare și o mare plăcere să găzduiesc astăzi Reuniunea Liderilor de la Munchen la București. Este pentru prima data când o astfel de reuniune are loc în sud-estul Europei și, bineînțeles, în România, și acest fapt este cu atât mai important cu cât are loc chiar înainte de Reuniunea miniștrilor de externe din statele NATO, pe care o voi găzdui începând de mâine. Nu este întâmplător că România este gazda acestei reuniuni, întrucât acest lucru reprezintă, cred eu, o recunoaștere a rolului României în contracararea efectelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, dar și o confirmare a importanței strategice a Mării Negre. Așa cum obișnuiesc să spun, ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră. Prin urmare, vă sunt recunoscător pentru prezență și pentru eforturile echipei dumneavoastră, care a organizat acest eveniment alături de Ministerul Afacerilor Externe al României”, a precizat Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit ministrului român, în cele două zile vor fi luate analizate în profunzime provocările și riscurile cu care „ne confruntăm în prezent în regiune, în Europa și în spațiul euroatlantic”.

„Vom avea două zile pline, în care vor avea loc dezbateri foarte interesante, la care urmează să ia parte aproximativ 75 de oficiali de rang înalt, foști oficiali, analiști, experți în probleme de afaceri externe și politici de securitate. Aceasta va asigura o analiză în profunzime a provocărilor și riscurilor cu care ne confruntăm în prezent în regiune, în Europa și în spațiul euroatlantic. Sper că vom identifica și soluții și teme de gândire pentru factorii decizionali pentru că, așa cum am mai spus, voi găzdui, începând de mâine, Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO”, a precizat Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe a precizat că prin organizarea reuniunii liderilor de la Munchen la București și reuniunea miniștrilor de externe ai NATO la București, capitala României „va fi capitala diplomației europene, euroatlantice și dincolo de aceste spații”, iar „toate privirile vor fi ațintite asupra noastră.

Potrivit MAE, la eveniment „participă peste 75 de invitați de nivel înalt din peste 25 de state, inclusiv România, actuali şi foști oficiali, miniștrii afacerilor externe din Albania, Croația, Slovenia, Macedonia de Nord, Președintele Conferinței de Securitate de la Munchen, Christoph Heusgen, lidera opoziției din Belarus Sviatlana Tsikhanouskaya, printre alți circa 75 de participanți”.

„Evenimentul, parte a programului anual al prestigioasei Conferințe de Securitate de la München, este organizat în pregătirea Conferinței de Securitate de la München din luna februarie 2023, la un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina și are loc pentru prima dată în istorie în Europa de Sud-Est”, se arată în comunicatul MAE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite