Antonescu, la finalul întâlnirii cu ministrul ungar de Externe: „Ambele părţi sunt interesate să întărească relaţia din ultimii 23 de ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a declarat marţi, la finalul întâlnirii cu ministrul de Externe al Ungariei, Janos Martonyi, că spiritul în care s-a desfăşurat întâlnirea a fost axat pe preocuparea ambelor părţi pentru a întări ceea ce s-a câştigat în 23 de ani în relaţia bilaterală dintre România şi Ungaria.

„A fost o discuţie normală, departe de unele declaraţii făcute de oficiali din România sau de la Budapesta (n.r. discuţiile aprinse legate de arborarea steagului secuiesc). În ceea ce priveşte regimul minorităţilor, cea maghiară în România, cea română în Ungaria preocuparea pentru ca declaraţii cu carater retoric în împrejurări politice speciale, cum ar fi campaniile electorale, pe cât posibil să fie controlate de oamenii politici şi dintr-o ţară şi din alta pentru a nu inflama forme de naţionalism dăunătoare“, a declarat Antonescu.

Acesta a mai spus că din partea maghiară s-a exprimat interesul pentru statutul minorităţilor care a rămas să fie discutat de câţiva ani buni în Parlament, cu accent pe partea de autonomie locală.

Janos Martonyi a avut întâlniri cu mai mulţi oficiali români. După întâlnirea de luni cu omologul Titus Corlăţean, acesta a spus că a venit la Bucureşti ca prieten, iar în chestiunea minorităţilor trebuie mai multă "încredere reciprocă".

"Am venit aici ca prieten. În Ungaria nu există forţă politică majoră care să considere duşman România", a afirmat Martonyi, el arătând că în problema minorităţilor cu România există "discuţii, nu certuri".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite