ANALIZA Pe ce drum va merge USR. Tandemul Lasconi președinte-Bolojan premier a încins spiritele în partid
0Declarația Elenei Lasconi privind numirea liberalului Ilie Bolojan ca premier, în eventualitatea câștigării alegerilor prezidențiale, a încins spiritele în USR. Mai mulți membrii influenți ai partidului politicieni influenti sunt nemulțumiți de propunerea avansată de Lasconi.
Sursele ”Adevarul” arată că declarația Elenei Lasconi privind nominalizarea lui Bolojan ca viitor prim-ministru în cazul unui succes la prezidențiale a stârnit reacții negative pe grupurile interne ale partidului. Inclusiv lideri importanți i-au adus reproșuri. În plus, săptămâna trecută, Lasconi a propus un sistem de vot universal pentru desemnarea candidaților la alegerile parlamentare, invocând o intenție de deschidere către baza partidului, propunere respinsă de ceilalți lideri ai partidului. Aceștia preferă sistemul actual, adică votul prin reprezentanți.
„O lasă să-și facă meciul propriu”
Analiștii politici nu văd însă, în atitudinea liderilor USR, neapărat o lipsă de susținere, ci mai mult o atitudine pasivă, prin care o lasă pe Lasconi să-și joace singură cartea, folosindu-și propria imagine, la prezidențiale.
„ Doamna Lasconi personal mi se pare că pune foarte mult accent pe imaginea ei, pe figura ei, asta este ce văd, ce vedem. A apărut ca o figură relativ nouă în politica mare și vrea să capitalizeze cât de mult se poate pe imaginea ei de persoană nouă, oarecum și în disociere cu USR-ul care a luat un scor mic la alegerile din primăvară. Și până la urmă nu este niciun conflict. Adică nu se dau mesaje contradictorii. Pur și simplu, o lasă pe ea, să-și facă meciul propriu. Eu cam așa interpretez. Poate că sare în ochi, că nu zic și ceilalți ca ea , poate nu dau destul shar-uri, poate nu sunt atât de prezenți în spațiul public dar nici nu o iau ca disensiuni interne.”, declară George Jiglău, lector universitar la Departamentul de Științe Politice din cadrul UBB Cluj și cercetător la Centrul pentru Studiul Democrației.
”Este și această poziționare a doamnei Lasconi într-un mod care poate să fie foarte confortabil și un pic mai greu de asimilat de către tot partidul și de către cei care sunt mai vechi în partid și care nu erau obișnuiți cu genul acesta de discurs, cărora le vine cumva mai greu să se pună în spatele ideilor. Este clar o figură diferită față de ceea ce aveam înainte cu Drulă. Are un mesaj ușor diferit. Partea cu corupția, partea cu PSD care este un pericol, pică cumva într-un plan secund. Nu lipsește cu totul, dar este mai mult despre viitor, așa aspirațional, ceea ce Drulă nu oferea. Drulă era cu corupția și furatul viitorului. Doamna Lasconi ne invită să visăm la un viitor luminos. Îmbrățișează și cartea asta conservatoare care nu a fost specifică până acum USR-ului.”, adaugă George Jiglău.
”Mai rău de atât nu se poate la USR”
Imaginea Elenei Lasconi și prestația ei în această campanie la prezidențiale vor fi unul dintre elementele care vor influența și evoluția partidului în sinela alegerile parlamentare. George Jiglău este de părere că după rezultatul slab, mult sub așteptările partidului, la europarlamentare, mai rău nu se poate pentru USR,ci din contră, se așteaptă rezultate mai bune.
”Acum când spunem un rezultat bun, depinde la ce ne raportăm! Cred că în primă fază raportarea poate fi ultimul rezultat obținut, cel de la europarlamentare, care cred că a fost mult sub așteptările pe care le aveau ei. Și cu asta în minte cred că mai rău de atât nu se poate la USR. Cred că doar în sus ar putea să meargă. Așa că asta îi avantajează oarecum pentru că, chiar dacă va fi un 10-12%, oricum vor spune că este peste rezultatul de la alegerile precedente și că vor fi oarecum mulțumiți”, precizează analistul. În plus, va conta foarte mult modul în care va trata USR-ul alianțele electorale. Sunt avantajați față de europarlamentare pentru că nu vor mai fi independenți sau ”dizidenți” care să rupă voturi. ” În primul rând sunt aceste negocieri despre care s-a aflat, și cu REPER, și cred că și Orban rămâne în continuare în discuție, poate și PMP, dar cel puțin cu REPER ar fi o chestiune importantă în raport cu acel electorat care s-a spart. Dacă se va merge pe o alianță din aceasta mai largă, care să reconstituie în oarecare măsură vechiul electorat USR și nemaiavând în competiție un Ștefănuță care să-ți mai i-a din voturi, cred că asta ar ajuta.”, adaugă Jiglău.
O parte a electoratului USR dezamăgit înainte de europarlamentare
Totodată, potrivit analistului, rezultatele slabe obține de USR la europarlamentare s-au datorat unei serii de factori. Și totul pleacă de la caracteristicile electoratului USR, dar și de la alianțele electorale realizate în preajma scrutinului. În primul rând, independenții și facțiunile asemănătoare ca ideologie și doctrină au luat din voturile USR-ului clasic. ”Ce a costat în mod evident USR, ca etichetă de partid, a fost să spunem faptul că s-a spart acest electorat și s-a împărțit după partide și candidați independenți, care au rupt voturi și nu a rămas așa o loialitate fermă față de USR ca brand”, precizează analistul clujean. În plus, electoratul USR ar fi pretențios, cu așteptări mari, mai ales în contextul în care erau dezamăgiți de partidele clasice și facțiunile desprinse din acestea.
„ Electoratul acesta vizat de USR mare , dacă i-am grupa pe toți, este în mod evident, un electorat mai mofturos, un electorat care trebuie convins, care iese mai greu din casă, care și-a pus multe speranțe în USR, și avea așteptări foarte mari legate de felul în care trebuie să presteze USR. După care au fost toate aceste disensiuni interne până la urmă, care au dus la spargerea partidului”, adaugă Jiglău. În plus, alianțele cu PMP sau Forța Civică nici nu au ajutat USR-ul, spune specialistul, dar ar fi reușit să ridice semne de întrebare unor alegători specifici ai USR-ului, adică progresiști, care nu înțelegeau ce caută pe aceași listă USR-iști pur sânge și ultra-conservatori. ”A fost ciudat pentru unii alegători din trecut ai USR-ului să găsească pe același buletin de vot și persoane care fac parte din USR-ul tradițional, dintre cei care și-au asumat linia cea mai progresistă , mai ales în contextul referendumului pentru familie din 2018, dar și candidați precum Tomac și toți cei care au fost în tabăra ultra-conservatoare, Orban însuși. Acest lucru a mai antagonizat o parte din electorat”, conchide specialistul clujean.