Administraţia Prezidenţială rectifică traducerea declaraţiilor preşedintelui Germaniei privind DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Prezidenţială anunţă, luni seară, că a existat o "inexactitate de traducere" a declaraţiei susţinute la Palatul Cotroceni de către preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, oficialul german spunând că sprijină "activitatea celor care combat corupţia şi fac puternică Justiţia ca a treia putere în stat".

 Iniţial, potrivit traducerii, preşedintele german ar fi declarat că "DNA este unul dintre pilonii principali ai procesului de reformă" şi că Germania "doreşte consolidarea activităţii acestei instituţii ca a treia putere în stat".

Într-un comunicat de presă transmis luni seară, Administraţia Prezidenţială transmite "versiunea corectă" a declaraţiilor făcute de preşedintele Germaniei, la Palatul Cotroceni, legate de justiţia din România.

Preşedinţia mai spune că au existat "inexactităţi de traducere în cadrul transcrierii declaraţiei preşedintelui Republicii Federale Germania", precizând că serviciul de traducere a fost asigurat de către Ambasada Germaniei la Bucureşti.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, versiunea corectă a declaraţiilor preşedintelui german este: "În domeniul combaterii corupţiei, s-au obţinut deja rezultate substanţiale. Justiţia are aici capacitatea de a fi parte a rezolvării problemei şi nu parte a problemei, şi aici aş dori să amintesc în mod special activitatea DNA – este un semnal nu numai la adresa mediului de afaceri, ci şi a celui politic. Luăm în serios atât de importantul pilon al statului de drept în procesul de transformare şi luăm în calcul inclusiv conflicte dintre cele care pot apărea în interiorul societăţii pentru că sprijinim activitatea celor care combat corupţia şi fac puternică Justiţia ca a treia putere în stat - luăm în serios toate acestea".

În varianta iniţială a traducerii de la Palatul Cotroceni, postată şi pe site-ul instituţiei, Joachim Gauck ar fi spus că este de dorit consolidarea activităţii DNA ”ca a treia putere în stat”.

”În domeniul combaterii corupţiei, s-au obţinut deja rezultate substanţiale. Justiţia are aici capacitatea de a fi parte a rezolvării problemei şi nu parte a problemei, şi aici aş vrea să subliniez, în mod deosebit, activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de la care porneşte un semnal îndreptat nu numai către economie, mediul de afaceri, dar şi către politic. Este unul dintre pilonii principali ai procesului de reformă. Noi calculăm că în societate există conflicte şi dorim să consolidăm activitatea de pildă a DNA-ului, ca a treia putere în stat”, ar fi afirmat Gauck.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Cotroceni, pe preşedintele Germaniei, Joachim Gauck. Iohannis a spus, în declaraţia comună susţinută cu preşedintele german Joachim Gauck, că România consideră relaţia cu Germania ca una de importanţă strategică, bazată atât pe colaborarea în interiorul NATO şi al Uniunii Europene, cât şi pe nivelul schimburilor economice dintre cele două state.

Ulterior, Gauck s-a întâlnit şi cu premierul Dacian Cioloş şi cu preşedinţii celor două Camere, Călin Popescu-Tăriceanu şi Florin Iordache.

Marţi, Iohannis şi Gauck merg în judeţul Sibiu, unde se vor întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii germane în România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite