Adevărul Live. Totul despre legea care l-ar lăsa pe Iliescu fără pensie şi te-ar trimite la puşcărie dacă porţi tricou cu secera şi ciocanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricul Marius Oprea a scris un proiect de lege prin care solicită interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor comuniste în România, demers care se vrea a fi o replică la Legea antilegionară, promulgată anul trecut. În plus, legea i-ar lăsa fără pensii pe foştii nomenclaturişti, printre care şi Ion Iliescu. „Vânătorul de securişti“ vorbeşte la Adevărul Live, de la 11.00, despre implicaţiile unei legi anticomuniste.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Istoricul Marius Oprea, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comuniste (IICCM), a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care propune „interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter comunist şi a promovării cultului persoanelor vinovate de instaurarea şi funcţionarea regimului comunist şi a aparatului său represiv în România“.

Potrivit proiectului de lege, constituirea unei organizaţii cu caracter comunist se pedepseşte cu închisoare de la trei la 15 ani, aceeaşi pedeapsă fiind aplicată şi pentru aderarea la o organizaţie cu caracter comunist, precum şi sprijinirea sub orice formă a unei astfel de organizaţii. De asemenea, „confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri comuniste se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi“.

În plus, tot cu închisoarea între trei luni şi trei ani este pedepsită utilizarea în public a simbolurilor comuniste, ceea ce înseamnă că persoanele care ar ieşi cu tricouri cu secerea şi ciocanul ar putea fi sacţionate. demersul său prevede şi diminuarea pensiilor cu procente între 50% şi 75%, pentru o perioadă de cinci ani, a persoanelor condamnate definitiv pentru săvârşirea, în perioada 1945 - 1989, a unor fapte care au avut ca urmare moartea, vătămarea corporală a persoanelor persecutate din motive politice, precum şi altor categorii de persoane. Acest caz este aplicabil doar în cazul fostului torţionar Alexandru Vişinescu, singura persoană căreia i se poate diminua pensia, în urma condamnării la 20 de ani de închisoare. Însă pe rolul instanţelor există şi alte cazuri de torţionari care îşi aşteaptă sentinţele.

Marius Oprea vrea ca diminiuarea pensiilor să fie aplicabilă mai multor categorii: membrii guvernelor comuniste, deputaţii Marii Adunări Naţionale, membrii CC al PCR, foşti primi secretari judeţeni ai PCR, comandanţi ai Inspectoratelor judeţene de Securitate şi persoane care, prin sentinţă definitivă sau necontestarea în instanţă a deciziilor CNSAS (n.r. - Colegiului Consiliului de Studeiere a Arhivelor Securităţii), au fost stabilite ca lucrători sau colaboratori ai Securităţii. Aşadar, dacă legea va intra în vigoare, Ion Iliescu ar putea rămâne fără mai bine de jumătate din pensie. Fostul preşedinte a făcut parte din Comitetul Central în vremea regimului comunist, în perioada 1965-1971.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri