Carnea de cal: alternativă sănătoasă ori scandaloasă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carpaccio din carne de cal, pregătită în stil japonez FOTO Shutterstock
Carpaccio din carne de cal, pregătită în stil japonez FOTO Shutterstock

Ştirea că a fost descoperită carne de cal în hamburgerii de vită vânduţi în supermarketurile din Marea Britanie a iscat un val de dezbateri pro şi contra în presă şi pe site-urile de socializare. Mass media britanică se întreabă cât de raţională este oroarea care însoţeşte ideea de a consuma carne de cal, având în vedere faptul că aceasta este foarte sănătoasă.

Principalul motiv al scandalului nu a fost faptul că lanţul de supermarketuri „Tesco“ a vândut carne de cal (nu este ilegal în Marea Britanie), ci că nu a fost specificat acest lucru pe etichetă. Mai mult, hamburgerii respectivi conţineau şi carne de porc, ceea ce este mai şocant, având în vedere că există o interdicţie religioasă privind consumul de carne de porc, scrie publicaţia britanică „The Guardian“.

Jurnaliştii britanici se întreabă de ce este atât de şocantă această idee, în contextul în care carnea de cal este apreciată în ţări din Europa (precum Franţa, Belgia şi Italia), America Latină şi în estul Asiei. Ba este chiar folosită şi de bucătarii de sushi din Japonia, pentru a înlocui celebra carne „otoro“, de ton roşu.

În 2007, celebrul bucătar Gordon Ramsey şi-a dedicat una dintre emisiuni cărnii de cal, încercând să-i convingă pe britanici, fără succes, de beneficiile sale. Carnea de cal este sănătoasă, cu mai puţine grăsimi decât cea de vită, este mai ieftină şi are un gust dulce, asemănător cu vânatul, scrie „The Guardian“.

Pentru majoritatea oamenilor din Marea Britanie, caii sunt consideraţi animale de competiţie şi de companie, fiind puşi în aceeaşi categorie cu câinii şi pisicile, nu cu porcii sau cu bovinele.

„Devotamentul nostru naţional a dus la reproducerea la scară largă a unui număr mare de exemplare. Caii prea lenţi pentru a concura sau ai căror proprietari nu îşi mai pot permite întreţinerea lor ajung să fie incineraţi, transformaţi în hrană pentru câinii de vânătoare ori pentru animalele de companie. Se estimează că mii de cai sunt sacrificaţi în Marea Britanie în fiecare an pentru a fi consumaţi peste hotare, în ciuda interdicţiei privind exportul de cai vii pentru sacrificare“, informează „The Guardian“.

Un sondaj online arată că 80% din respondenţi nu au mâncat niciodată carne de cal, dar jumătate dintre aceştia ar fi dispuşi să încerce.

Carnea de cal nu poate fi comercializată în Marea Britanie, dar nu este în niciun caz o raritate. În timpul raţionalizării din anii 1940, era consumată ca o alternativă pentru carnea de balenă, iar în prezent este disponibilă la unele măcelarii şi online, la comercianţii specializaţi, unde se vinde alături de insecte comestibile, cămile şi zebre.

Un restaurant din Edinburgh are deja inclusă carnea de cal în meniu. „Servim carne de cal de aproximativ doi ani şi jumătate, iar cererea este mare. Oferta este limitată pentru că îmi place să pot garanta provenienţa cărnii. Noi o cumpărăm de la un fermier din sudul Franţei, care creşte animalele special pentru carne. El sacrifică numai trei animale pe lună, iar eu cumpăr 10 kilograme de crupă.“ a declarat el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite