VIDEO Mondialul de rugby: cum s-a scris povestea meciului dintre România şi Franţa plus reacţiile combatanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucuria stejarilor la eseul marcat de Ursache (numărul 6) FOTO Getty Images
Bucuria stejarilor la eseul marcat de Ursache (numărul 6) FOTO Getty Images

România a pierdut cu 38-11 meciul cu Franţa de la Cupa Mondială, dar evoluţia curajoasă a tricolorilor a fost apreciată de adversari şi de media internaţională.

50.000 de spectatori au asistat miercuri seara pe stadionul Olympic din Londra la debutul României la Cupa Mondială. Adversarul stejarilor – Franţa, vicecampioană mondială, echipă pe care nu am mai răpus-o de 25 de ani, de la legendara victorie de la Auch.

Dacă rezultatul era previzibil, victorie a Les Blues, mai importantă era evoluţia rugbyştilor români, etalarea unui joc de calitate în faţa unui colos al sportului cu balonul oval. Iar obiectivul a fost atins în bună măsură, în special în prima jumătate de oră a meciului, la finalul căreia scorul era egal, 3-3, iar tricolorii rataseră două oportunităţi de a trece în avantaj pe tabelă: o acţiune care a fost aproape de a se concretiza în eseu şi o lovitură de pedeapsă irosită de Vlaicu. Francezii au forţat nota în ultimele 10 minute, când au provocat eliminarea lui Paulică Ion pentru mol prăbuşit şi au profitat din plin, marcând două eseuri.

În partea a doua a disputei, România a jucat bine vreme de 25 de minute, dar a avut din nou un moment de cădere, în care a mai încasat două eseuri. Totuşi, eforturile stejarilor au fost recomensate de reuşita lui Vali Ursache, care a reuşit să culce balonul în terenul de ţintă advers.

38-11 pentru Franţa, rezultat care i-a mulţumit pe „cocoşi”, nu şi jocul echipei antrenate de Philippe Saint-Andre. “Nu sunt fericit pentru prestaţia noastră, în special cea din prima parte. Îmi doream un joc mai rapid, dar România a fost puternică în zonele de contact”, a spus acesta. “România a fost pregătită fizic, s-a apărat foarte bine şi ne-a pus probleme”, a admis şi Bernanrd Le Roux, jucător din linia a doua a Franţei.

Şi presa internaţională a avut cuvinte de laudă la adresa României. “Franţa a fost surprinsă de un adversar care a împiedicat-o să îşi găsească ritmul în primele 30 de minute ”, a notat BBC Sport. “Laborieux”, a titrat L’Equipe pe prima pagină, aprecind victoria Les Blues ca una muncită.

“Am arătat că ne putem lupta cu marile forţe”

Marius Tincu, antrenorul pe înaintare al României, s-a declarat satisfăcut de evoluţia stejarilor: ”Am arătat lumii întregi că ne putem lupta de la egal la egal cu marile forţe şi i-am făcut mândri pe cei de acasă”. Căpitanul Mihai Macovei e de părere că eliminarea lui Paulică Ion a fost decisivă:  “În primele 25-30 de minute am jucat bine, am practicat un rugby bun, apoi au venit cartonaşul galben şi primele două eseuri. La nivel înalt, dacă faci prima greşeală te costă si pe noi asta ne-a costat 14 puncte. Cred că până acolo a fost un joc bun, ne-am apărat foarte bine, dar odată cu acel galben au venit şi punctele pentru Franţa. După pauză am jucat bine până în minutul 60 după care, din cauza oboselii, au venit şi punctele pentru Franţa. Păcat, pentru că ne-am mişcat bine şi eu zic că am luat doua eseuri prea uşor”, a declarat Mihai Macovei, capitanul Romaniei.

Si antrenorul Lynn Howells s-a declarat per total mulţumit de jocul “stejarilor”. “Planul nostru de joc pentru Franţa a fost acela de a păstra posesia, să jucăm în cele mai bune zone ale terenului şi să încercăm, pe cât putem, să oprim Franţa să îşi facă jocul rapid, pe tot terenul. În multe moment ne-a şi ieşit”.

Programul complet de la CM de rugby

Cum s-au marcat punctele
Franţa – 5 eseuri (Nyanga, Fickou, Guitoune – două, Fofana), 5 transformări (Parra – trei, Kockott – două), o lovitură de pedeapsă (Parra)
România – un eseu (Ursache), două lovituri de pedeapsă (Vlaicu)

Echipa României în meciul cu Franţa
1.Mihăiţă Lazăr (Castres), 2. Otar Turaşvili (Colomiers), 3. Paulică Ion (Perpignan), 4. Valentin Popârlan (Timişoara Saracens), 5. Johan van Heerden (Ştiinţa Baia Mare), 6. Valentin Ursache (Oyonnax), 7. Viorel Lucaci (Steaua), 8. Mihai Macovei (Colomiers), 9. Florin Surugiu (CSM Olimpia Bucureşti), 10. Dănuţ Dumbravă (Steaua), 11. Adrian Apostol (Ştiinţa Baia Mare), 12. Florin Vlaicu (CSM Olimpia Bucureşti), 13. Paula Kinikilau (Timişoara Saracens), 14. Mădălin Lemnaru (Timişoara Sarancens), 15. Cătălin Fercu (London Saracens).

Plusurile României
Naţionala noastră a reuşit 11 recuperări ale balonului, faţă de cele 6 ale Franţei.
A făcut faţă cu success, ba chiar a dominat grămezile ordonate.
A acordat doar 8 lovitură de pedeapsă, faţă de cele 11 ale Franţei.
Stejarii au jucat cu mult curaj în primele 25 de minute din fiecare repriză.

Minusurile României
Eterna problemă, aruncările de la margine, nu a fost soluţionată: din 12 repuneri ale noastre, am câştigat doar 7.
Am avasat cu mingea în braţe doar 155 de metri, faţă de cei 521 câştigaţi de Franţa.
Am căzut fizic pe finalul celor două reprize.

Rezumatul jocului

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite