Trei victorii şi două remize în runda a şaptea a primei etape a Grand Chess Tour 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Mutu
Adrian Mutu

Marii maeştri internaţionali ai şahului, prezenţi la Bucureşti pentru competiţia Chess Classic România 2022, au încheiat joi cea de-a şaptea rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2022 (GCT).

Runda s-a încheiat cu nu mai puţin de trei victorii, obţinute de Shakhriyar Mamedyarov, Maxime Vachier-Lagrave şi de Alireza Firouzja. Restul rezultatelor au fost, după cum urmează:

Levon Aronian - Fabiano Caruana  ½ - ½

Ian Nepomniachtchi -           Shakhriyar Mamedyarov  0 - 1 

Richard Rapport - Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Bogdan Deac - Wesley So  ½ - ½

Alireza Firouzja - Leinier Dominguez 1- 0

Ambasadorul Superbet, fostul fotbalist, Adrian Mutu a făcut prima mutare la partida dintre Bogdan Deac - Wesley So, dând startul simbolic al celei de-a şaptea runde a competiţiei.

Cronica rundei a şaptea

Bogdan Deac – Wesley So ½ - ½

Venit după o partidă extrem de dificilă, Bogdan avea nevoie de un rezultat pozitiv ca să-şi recapete încrederea în propriile forţe. L-a înfruntat pe unul dintre liderii clasamentului, marele maestru american, Wesley So. S-a jucat o variantă cunoscută din Gambitul Damei, care i-a oferit un avantaj stabil celui mai bine cotat jucător român. Poziţia extrem de echilibrată, fără vreo slăbiciune în tabăra vreunuia dintre jucători, a dus către un rezultat de egalitate.

sah

Levon Aronian – Fabiano Caruana ½ - ½

Levon Aronian, câştigătorul din 2019 al turneului Superbet Rapid&Blitz se află iarăşi pe prima poziţie. În această partidă împotriva fostului challenger la titlul mondial, a ales o deschidere mai liniştită, fără prea multe riscuri. Cu siguranţă este unul dintre jucătorii care ştie cum să-şi dozeze efortul, iar finalul competiţiei se anunţă extrem de disputat. După aproximativ două ore de joc, fără ’’artificii’’ pe tabla de joc, partida s-a încheiat remiză. 

Alireza Firouzja – Lenier Dominguez 1-0

Cel mai tânăr participant trebuia să demonstreze de ce este cotat ca fiind al treilea jucător din lume. Alireza are un stil aparte, încearcă în fiecare partidă să joace la câştig, indiferend de adversarul care se află în faţa lui. În runda a 7-a a ales o variantă atipică, în care a ajuns cu Dama în faţa propriilor piese şi atacul încercat nu părea sortit reuşitei. După un joc pe contre, a reuşit să forţeze apărarea negrului şi să-l surprindă pe marele maestru american cu un sacrificiu de Turn. Astfel s-a ajuns într-un final cu un avantaj semnificativ pentru mezinul turneului. Aşadar, Alireza Firouzja obţine prima victorie din acest turneu. În runda a 8-a îl va înfrunta pe unul dintre liderii clasamentului, Wesley So.

Ian Nepomniachtchi – Shakhriyar Mamedyarov 0-1

Doi prieteni vechi, care se cunosc de foarte multă vreme, au jucat iarăşi unul împotriva celuilalt. Am avut parte de o partidă cu suişuri şi coborâşuri. După o deschidere liniştită, care nu anunţa multe lucruri spectaculoase, marele maestru azer a ales să devină extrem de ofensiv. Şi astfel a început jocul pe contre. La un moment dat, Ian a avut o mutare câştigătoare, dar a ratat-o. Un lucru rar întâlnit la acest nivel. Câştigătorul de anul trecut al turneului Superbet Chess Classic a profitat din plin de acest moment. În cele din urmă a reuşit să obţină prima victorie la această competiţie. În urma acestui rezultat a acumulat 3 puncte şi a reuşit să părăsească ultima poziţie a clasamentului.

Richard Rapport – Maxime Vachier-Lagrave 0-1 

Cu siguranţă marele maestru maghiar nu traversează cea mai bună formă la Bucureşti. A ales o variantă mai veche din Gambitul Damei, iar în finalul survenit a avut o abordare originală. Putea egala poziţia în diferite momente, dar şi-a dorit o continuare atipică. Părea că lucrurile merg în favoare lui şi că deţine controlul. Într-o poziţie echilibrată, a gafat într-un mod rar întâlnit la acest nivel, a pierdut un Turn şi totodată partida. În urma acestui rezultat, marele maestru francez acumulează 4 puncte şi urcă până pe a treia treaptă a podiumului, într-un clasament intermediar.

Clasamentul după runda a şaptea:

1-2 Wesley So 4,5p; Levon Aronian 4,5p

3    Maxime Vachier-Lagrave 4p; 

4-6 Bogdan Deac 3,5p; Fabiano Caruana 3,5p; Alireza Firouzja 3,5p

7-9 Ian Nepomniachtchi 3p; Leinier Dominguez 3p; Shakhriyar Mamedyarov 3p

10  Richard Rapport 2,5p

Programul rundei a opta:

Cea de-a opta rundă va începe astăzi, la ora 15.00, la Sheraton Bucharest Hotel şi se va disputa, după cum urmează:

Shakhriyar Mamedyarov Leinier Perez Dominguez

Wesley So - Alireza Firouzja

Maxime Vachier-Lagrave - Bogdan Deac

Fabiano Caruana - Richard Rapport 

Ian Nepomniachtchi - Levon Aronian

În runda a opta, prima mutare ceremonială va fi făcută de Benny Adegbuyi.  

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite