Suedezul Tomas Ryde vorbeşte despre naţionala de handbal a României şi despre ce va fi la Rio: "Le dau multă libertate fetelor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tomas Ryde
Tomas Ryde

De naţionala feminină de handbal se leagă multe dintre speranţele noastre pentru o medalie olimpică la Rio de Janeiro.

Suedezul Tomas Ryde, selecţionerul echipei României, a vorbit pentru siteul oficial al Federaţiei Române de Handbal, despre cum s-au pregătit fetele şi despre ec va fi la Rio.

Din punctul meu de vedere, la începutul verii echipa României nu avea acelaşi nivel de pregătire fizică pe care îl au cele 5 echipe din top. Din acest motiv, ne-am concentrat pe durata acestei pregătiri să ridicăm nivelul forţei fizice, în special prin exerciţii de gimnastică aerobică. Trebuie să alergăm mai mult şi mai rapid. Eram mult în spatele echipelor Norvegiei şi Franţei şi nu puteam accepta acest lucru. În cazul în care aţi urmărit filmuleţele postate de mine pe Instagram aţi putut vedea câteva exerciţii de pregătire. Unul dintre ele consta în alergare la viteză maximă timp de 90 de secunde, urmată de repaos timp de 150 de secunde, cu reluarea exerciţiului de 15 ori. (Încercaţi acest exerciţiu dacă doriţi să eliminaţi tot ce aţi mâncat.)

Noul nostru antrenor cu portarii, spaniolul Jaume Forte, a lucrat excelent cu fetele. Toate şi-au îmbunătăţit nivelul foarte mult. Denisa Dedu a arătat un stil nou, mult mai agresiv, care se va dovedi foarte interesant în acest sezon. Paula şi Ionica rămân prima mea opţiune, dar Denisa le va provoca foarte tare.

Ne-am antrenat foarte mult în această perioadă şi fetele au simţit oboseala mai ales în picioare. Acest lucru se va schimba înainte de a pleca la Rio, pentru că acum va trebui să reducem orele de muncă în favoarea îmbunătăţirii calităţii. Ne-am mişcat foarte lent pe teren în Norvegia, în special în apărare. De fapt, nu sunt încă deplin satisfăcut de nivelul apărării. Suntem prea pasivi şi nu abordăm jocul într-un mod agresiv. Câteva dintre jucătoare vor avea un program special în această săptămână, pentru a-şi îmbunătăţi viteza.

Despre jucătoare: am jucat cu toţi portarii în Norvegia pentru că am vrut să le insuflu sentimentul de ”Merg la Rio şi sunt pregătită pentru asta”.

Cris (Cristina Neagu) nu a jucat deloc, pentru că nu am vrut să riscăm nimic în ceea ce o priveşte. Mica (Brădeanu) nu a jucat în primul meci, ea trebuind să-şi îmbunătăţească nivelul pentru a ajunge la standardul impus de Liga Campionilor, dar sunt 100% convins că acest lucru se va întâmpla.

Eliza (Buceschi) s-a accidentat de câteva ori de la calificarea din luna martie şi trebuie să se refacă şi după câteva accidentări noi. Asta înseamnă că avea încă anumite probleme legate de coordonare şi viteză. Am lucrat mult împreună cu ea pentru a-i accelera tempo-ul şi motivaţia, progresul văzându-se de la meci la meci (vezi partida împotriva echipei Spaniei).

Strategia mea este să încurajez jucătoarele noi, astfel încât să avem o echipă mult mai puternică la Rio, în comparaţie cu Campionatul Mondial din Danemarca din 2015. Aşa încât trebuie să avem toate jucătoarele acolo, pentru că 9 meciuri la cel mai înalt nivel pentru obţinerea titlului suprem de campion al Jocurilor Olimpice reprezintă o provocare uriaşă pentru toate echipele.

Gabriela Perianu, Melinda Geiger şi Florina Chintoan şi-au ridicat foarte mult nivelul în turneul din Norvegia, iar asta va genera un impact uriaş asupra performanţelor lor. Î

Vom juca la cel mai bun nivel al nostru.

Va trebui să dăm mare atenţie faptului că Jocurile Olimpice sunt un prilej şi de distragere a atenţiei, la ele participă multe staruri, atmosfera este de sprbătoare - de multe ori, cei care îşi încheie competiţia încep petrecerile şi îi distrag, astfel, pe ceilalţi participanţi înainte de competiţie. Va trebui să rămânem foarte focusaţi pe ceea ce avem de făcut.

Mergem la Rio pentru a reprezenta România ca o ţară puternică şi mândră. Răspunsurile le vom afla la sfârşitul Jocurilor Olimpice dar, dintr-un anumit punct de vedere, toţi jucătorii care participă la Turneul Olimpic sunt deja câştigători. În lume sunt foarte mulţi sportivi şi nu toţi dintre ei vor ajunge la cel mai ridicat nivel – la Jocurile Olimpice. Tocmai de aceea românii pot fi deja mândri pentru că sunt reprezentaţi de una dintre cele mai bune echipe din lume. Atmosfera din echipă este fantastică, aceasta fiind fundamentul generării performanţei în timp. Le acord multă libertate fetelor, stilul lor profesional îmbunătăţindu-se, astfel, de la zi la zi.

Valorile noastre care vor genera rezultate în timp sunt:

Disciplină
Îmbunătăţire permanentă
Profesionalism
Sinceritate
Responsabilitate
 

PROGRAMUL ROMÂNIEI

România - Angola  7 august, ora 01:50 (ora României)
România - Brazilia   8 august, ora 22:40
România -Muntenegru  10 august, ora 17:30
România - Spania  12 august, ora 20:40
România - Norvegia  14 august, ora 22:40

În cealaltă grupă se vor duela: Suedia, Rusia, Olanda, Franţa, Argentina, Coreea de Sud

Primele patru clasate în cele două grupe se califică în "sferturi", fază în care meciurile vor fi eliminatorii şi se vor juca după sistemul: 1A-4B, 2A-3B, 1B-4A, 2B-3A

 

Portari:
Paula Ungureanu, 36 ani - CSM Bucureşti
Ionica Munteanu, 37 ani - liberă de contract
Extremă stânga
Valentina Ardean, 34 ani - SCM Craiova
Camelia Hotea, 31 ani – Corona Braşov
Inter stânga
Cristina Neagu, 27 ani – Buducnost
Gabriella Szucs, 32 ani – Dunărea Brăila
Gabriela Perianu, 22 ani – Dunărea Brăila
Centru
Aurelia Brădeanu, 37 ani – CSM Bucureşti
Eliza Buceschi, 23 ani – FC Midtjylland
Inter dreapta
Melinda Geiger, 29 ani – Brest
Patricia Vizitiu, 27 ani – liberă de contract
Extremă dreapta
Laura Chiper, 26 ani – Corona Braşov
Pivot
Oana Manea, 31 ani – CSM Bucureşti
Florina Chintoan, 30 ani – ”U” Cluj
Rezerve
Denisa Dedu, 21 ani, portar – Corona Braşov, Mădălina Zamfirescu, 21 ani, centru – Dunărea Brăila


Staff tehnic

Tomas Ryde (selecţioner), Costică Buceschi (antrenor secund), Jaume Fort (antrenor cu portarii), Nicoleta Alexandrescu (team-manager), Radu Cheregi (analist de performanţă), Dragoş Luscan (preparator fizic), Florin Oancea (medic), Adrian Ionescu (kinetoterapeut), Claudiu Mărăşteanu (maseur)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite