„Stejarii“ poposesc în premieră la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FRR a acceptat ca meciul cu Ucraina, contând pentru preliminariile Rugby World Cup, să fie găzduit de oraşul moldav, în 5 iunie, de la ora 18.30 (în direct la TVR 2). Naţionala de rugby joacă pentru prima dată la Botoşani, într-o zonă din care au pornit rugbişti cunoscuţi precum Florică Murariu şi Pompilie Borş.

Patru meciuri mai are de disputat echipa României pentru a bifa o nouă participare la Cupa Mondială. Iar primul dintre ele va avea loc sâmbătă, 5 iunie, pe stadionul „Municipal" din Botoşani.

În contextul în care au câştigat meciul tur cu 33-3 (au marcat: Ciuntu 3 eseuri, Burcea 1 eseu, Dumbravă 1 eseu, 3 transformări şi Vlaicu o transformare) „stejarii" nu mai pot rata prezenţa în penultima fază, unde vor înfrunta Tunisia, într-o singură manşă, în luna iulie - meciul va avea loc, cel mai probabil, la Buzău. Pentru această acţiune antrenorii Romeo Gontineac şi Steve McDowell vor conta cam pe acelaşi grup de jucători care au evoluat şi la Kiev, format în mare parte din rugbişti legitimaţi la echipele din ţară.

În săptămâna dinaintea meciului cu Ucraina, în 3 iunie, în localitatea Mitoc din judeţul Botoşani va fi inaugurat Muzeul „Florică Murariu". De asemenea, oficialităţile locale au decis ca şcoala de acolo să poarte numele marelui internaţional român de rugby care şi-a pierdut viaţa în timpul evenimentelor din decembrie 1989. „Domnul primar din Mitoc a dorit ca muzeul să fie la Primărie", a declarat Costică Murariu, fratele flankerului care a obţinut victorii cu Franţa, Scoţia şi Ţara Galilor.

50 de ani de la prima victorie cu Franţa

În ziua în care România va întâlni Ucraina se vor împlini 50 de ani de la prima victorie a „stejarilor" în faţa Franţei. Participant la acel succes, Viorel Morariu, preşedintele de onoare al FRR şi vicepreşedintele onorific al FIRA-AER, a explicat acel succes astfel: „În 1957, la Bucureşti, în faţa a peste 90.000 de spectatori, am fost pe punctul de a câştiga cu Franţa. Am pierdut la limită (n.r. - 15-18), printr-o penalitate executată de Vannier, de la mijlocul terenului. În luna decembrie a aceluiaşi an, am jucat revanşa la Bordeaux. Echipa era ieşită din formă. Şi am suferit o înfrîngere grea (n.r. - 0-39). Trei ani nu am mai jucat cu francezii, iar în 1960, când ne-am reîntâlnit cu ei am evoluat cu teama să nu pierdem din nou la scor. Ne-am mobilizat şi am reuşit o victorie mare".

La acea vreme, echipa României era recunoscută pentru forţa înaintării, însă şi jucătorii de treisferturi aveau o mobilitate şi o îndemânare remarcabile. „Pe atunci nu se făcea forţă la antrenamente. Rugbiştii noştri erau puternici de la natură. Trebuie spus însă că noi aveam un statut de semiprofesionişti, în timp ce francezii erau amatori". Oricum, victoria din 1960 nu a fost întâmplătoare, România reuşind rezultate pozitive cu Franţa şi în următoarele trei partide: 3-0 la Bucureşti, în 1962, 5-5 la Bayonne, în 1961, şi 6-6 la Toulouse, în 1963. De altfel în acea vreme naţionala noastră a reuşit o serie de 25 de meciuri internaţionale fără înfrângere!

Iată componenţa formaţiei care a câştigat cu Franţa în 1960: Penciu - Barbu, Wusek, Irimescu, Sava - Chiriac, C. Stănescu - M. Rusu, Demian, Morariu - Marinache, Mladin - Teofilovici, Căpuşan, Cotter.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite