Steaua joacă la Amsterdam împotriva lui Ajax şi a istoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steaua Bucureşti FoTO: RĂZVAN PĂSĂRICĂ
Steaua Bucureşti FoTO: RĂZVAN PĂSĂRICĂ

În 43 de ani, echipele de club din România nu se pot lăuda decât cu şase victorii în 37 de confruntări cu formaţii olandeze. Roş-albaştrii au o singură calificare în dauna unei grupări batave, acum fix şapte ani.

Pe lângă slăbiciunile de care a dat dovadă în perioada de pregătire, Steaua mai are de învins un adversar important în „dubla“ cu Ajax: tradiţia. De-a lungul istoriei, cluburile olandeze au cam făcut instrucţie cu echipele româneşti, iar bilanţul all-time vorbeşte de la sine: 37 de meciuri, 6 victorii româneşti, 12 remize, 19 victorii olandeze

Golaverajul reflectă, de asemenea, fotbalul total pentru care batavii sunt recunoscuţi în lume. Pentru fiecare gol pe care românii le-au marcat olandezilor, aceştia au răspuns  măcar o „dublă“. Rezultatul: 21 de reuşite româneşti, 49 de goluri marcate de olandezi!

Doar Olăroiu a calificat Steaua

Antrenorul de numele căruia se leagă ultimele trofee cucerite de formaţia din Ghencea - titlul în 2006 şi Cupa României în 2011 -, Cosmin Olăroiu, e şi tehnicianul sub comanda căruia roş-albaştrii au obţinut singura lor calificare în faţa unei formaţii batave. S-a întâmplat în sezonul 2005 - 2006, în care Rapid şi Steaua au făcut furori în Cupa UEFA. De altfel, două dintre cele patru calificări ale cluburilor româneşti în faţa olandezilor au venit în stagiunea respectivă!

Revenind la Steaua, bucureştenii au trecut atunci de Heerenveen, în faza a treia din Cupa UEFA, prima după cea a grupelor. Pe lângă o calificare istorică, „dubla“ cu Heerenveen a adus şi singura victorie roş-albastră pe teren olandez. Coincidenţă sau nu, la 14 februarie, când Steaua va juca, la Amsterdam, cu Ajax, se vor împlini fix 7 ani de la acel moment. Nicolae Dică (29), Dorin Goian (76) şi Sorin Paraschiv (78) au fost marcatori într-o partidă incredibilă în care Steaua nu numai că a învins Heerenveen, în deplasare, dar a şi reuşit o revenire spectaculoasă, după ce gazdele deschiseseră scorul în minutul 24!

Graţie succesului din tur, trupa pregătită atunci de Oli s-a calificat, chiar dacă, în retur, a cedat pe teren propriu, scor 0-1.

Au cele mai bune rezultate cu batavii

Cu siguranţă, elevii lui Laurenţiu Reghecampf vor porni cu şansa a doua, acum, în „dubla“ cu Ajax. Pe de altă parte, statistica ne spune că dacă e o grupare din Liga I care poate elimina un colos olandez, atunci ea se numeşte Steaua. Formaţia din Ghencea a jucat cele mai multe meciuri directe cu batavii şi a obţinut jumătate dintre victoriile româneşti. Bilanţul all-time al Stelei:  12 meciuri, 3 victorii, 3 remize, 6 înfrângeri


CIFRĂ

2
ani şi trei luni au trecut de la ultima victorie stelistă cu o echipă olandeză, 3-1 cu Utrecht, în faza grupelor al Ligii Europa.

Ce echipe româneşti au eliminat formaţii din Olanda

1970 - 1971 Feyenoord - UTA (1-1 şi 0-0) Cupa Campionilor

2002-2003 FC Naţional - Heerenveen (3-0 şi 0-2) Cupa UEFA

2005-2006 Feyenoord - Rapid (1-1 şi 0-1) Cupa UEFA

2005-2006 Heerenveen - Steaua (1-3 şi 1-0) Cupa UEFA
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite