„Stânca din Erbiceni”, noua stea a boxului românesc. Povestea lui Mihai Nistor, campion mondial APB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Eu cred că poate câştiga o medalie la Jocurile Olimpice. Mihai are calităţi, i-a bătut pe cei mai buni. Dar până la anul mai avem mult de muncă”, spunea recent şi Relu Auraş despre elevul său, Mihai Nistor, de campion mondial AIBA Pro Boxing la categoria supergrea.

Mihai Nistor (25 de ani) e noua speranţă a boxului românesc. Calificat deja la Jocurile Olimpice din 2016, românul a reuşit să câştige marţi şi centura de campion mondial AIBA Pro Boxing la categoria supergrea (+91 kg), într-o gală desfăşurată la Hamburg, după ce l-a învins prin KO tehnic în repriza a noua pe germanul Erik Pfeifer, deţinătorul titlului. Nistor şi-a trimis adversarul la podea cu o lovitură de stânga în bărbie, după ce germanul primise din partea arbitrilor cinci din cele opt reprize disputate. Mihai Nistor a devenit al cincilea campion mondial al României la profesionişti, după Mihai Leu, Leonard Doroftei, Lucian Bute şi Adrian Diaconu, AIBA Pro Boxing fiind divizia profesionistă a Asociaţiei Internaţionale a Boxului Amator. Graţie acestui sistem, pugiliştii îşi pot continua cariera olimpică, boxând şi la profesionişti. Totuşi, AIBA Pro Boxing este o afacere aflată într-o fază incipientă şi nu se poate compara deocamdată cu sistemul profesionist consacrat, organizat de WBC, WBO, IBF sau WBA.

“Poate lua o medalie la Rio”

Povestea de viaţă a lui Nistor poate fi subiect de roman. Originar din comuna ieşeană Erbiceni, el a deprins tainele boxului la vârsta de 15 ani, chiar acolo, între Podu Iloaiei şi Hârlău, de la antrenorul Constantin Ivan. S-a legitimat apoi la Clubul Sportiv Nicolina, iar în 2008 a ajuns la Dinamo, după ce obţinuse câteva titluri naţionale la cadeţi şi juniori. Ceea ce ar fi trebuit să fie un pas înainte a reprezentat de fapt un eşec. Supărat pentru că era văzut doar ca sparring-partner pentru boxerii mai experimentaţi, Mihai s-a hotărât să se lase de box şi să plece la muncă în Italia. Cel care l-a readus în ring a fost tocmai primul său antrenor, devenit între timp primar la Erbiceni. A fost ochit apoi de Relu Auraş, cel care îl pregăteşte şi în prezent şi care i-a schimbat destinul. „El e totul pentru mine. M-a ajutat să obţin prima medalie la nivel internaţional, el m-a calificat la Olimpiadă, el este ca un al doilea tată. Ceva asemănător cu ce a fost Cus D’Amato pentru Mike Tyson”, a mărturisit „Stânca din Erbiceni”, aşa cum e poreclit Nistor în boxul profesionist. “Eu cred că poate câştiga o medalie la Jocurile Olimpice. Mihai are calităţi, i-a bătut pe cei mai buni. Dar până la anul mai avem mult de muncă”, spunea recent şi Relu Auraş.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite