Secretul unor supraoameni: Cum a ajuns Kenya să producă pe bandă cei mai buni alergători de anduranţă din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kipchoge

Mulţi se întreabă cum de alergătorii din Kenya sunt cei mai buni din lume. Viaţa lui Eliud Kipochoge ne oferă un răspuns în acest sens.

Eliud Kipchoge a fost ultimul născut într-o familie de cinci copii. Mama sa a fost învăţătoare, iar tatăl lui a murit pe când Eliud era foarte mic. 

Mulţi se întreabă cum de alergătorii din Kenya sunt cei mai buni din lume. Viaţa lui Eliud ne oferă un răspuns în acest sens. Pe când avea doar opt ani, Eliud alerga, zilnic, 19 kilometri! 10 kilometri parcurgea în sprint, de acasă până la şcoală şi înapoi. Iar după ore, alerga până la piaţă, având în spate bidoanele de lapte pe care urma să le vândă ca să facă rost de bani pentru familie. „Să alergi 20 de kilometri pe zi e ceva normal în Kenya. Eu, practic, alergam oriunde mergeam“, a povestit deţinătorul recordului mondial în proba de maraton.

A rămas cu antrenorul care i-a schimbat viaţa

În ciuda unei copilării în care era într-un sprint permanent, Eliud nu s-a apucat de sport de performanţă până la 16 ani. La această vârstă, l-a întâlnit pe Patrick Sang, cu care era vecin. Sang, medaliat cu argint la Jocurile Olimpice din 1992, a devenit din acel moment mentorul lui Kipchoge pe care îl antrenează şi astăzi. „Dacă nu l-aş fi întâlnit pe Patrick, viaţa mea ar fi arătat cu totul altfel astăzi“, a spus Eliud într-un interviu pentru „The New York Times“.

2012, cea mai mare dezamăgire

Kipchoge a intrat în atenţia lumii atletismului, în 2003, pe când avea doar 18 ani. Atunci, a câştigat aurul la Mondialele de juniori, la Paris, stabilind şi un record mondial la 5.000 de metri. Această probă i-a şi adus, ulterior, două medalii olimpice: bronzul în 2004 şi argintul în 2008. Apoi însă, treptat, cariera sa a intrat pe o pantă descendentă, iar în 2012, Kipchoge s-a clasat pe locul 7 într-o cursă de 5.000 de metri şi a ratat prezenţa în echipa olimpică a Kenyei. Peste ani, Eliud avea să catalogheze acest moment drept „cea mai mare dezamăgire a carierei sale“.

Acest eşec a schimbat drumul lui Kipchoge în atletism. El s-a orientat, mai întâi, spre semimaraton (21 de kilometri), iar apoi spre maraton (42 de kilometri). Prima sa cursă în proba regină a atletismului a venit în aprilie 2013, la maratonul din Hamburg, unde s-a clasat pe primul loc cu timpul de 2 ore, 5 minute şi 30 de secunde. De atunci, Kipchoge a terminat alte zece maratoane. Într-unul singur a ratat locul 1 – s-a clasat pe 2, în 2012, la Berlin – iar în drumul său spre recordul mondial stabilit, săptămâna trecută, a câştigat şi aurul olimpic la Rio de Janeiro, în 2016.

Doar cei disciplinaţi sunt cu adevărat liberi în viaţă! Fără disciplină, eşti mereu sclavul toanelor tale.   Maratonul e ca în viaţă. Orice se poate întâmpla. Poţi să alergi foarte repede astăzi, iar mâine să fii foarte lent.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite