Secretele antrenorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o lună înaintea reluării campionatului, „Adevărul“ vă propune să-i descoperiţi şi altfel pe tehnicienii celor 18 echipe din primul eşalon. De la Dorinel Munteanu, antrenorul liderului, Oţelul, până la Florin Tene, antrenorul ultimei clasate, Sportul, întâlnim tot felul de metode sau strategii care mai de care mai sofisticate. Oare cine va fi pe primul loc la final?  Hizo nu se desparte de laptop, Şumudică îşi obligă

Indiferent de nume, vârstă sau experienţă, antrenorii din Liga I nu se aseamănă între ei. Dincolo de ambiţii, personalitate sau caracter, aceştia au diferite metode de a-şi antrena echipele, metode pe care vă invităm să le descoperiţi în rândurile următoare.

Duşan Uhrin jr - 43 de ani Poli Timişoara
 
- Este adeptul pregătirii spartane. Pe durata stagiilor de pregătire obişnuieşte să-şi „omoare" jucătorii cu câte trei antrenamente.
- Exersează mult loviturile libere, fazele defensive şi contraatacurile rapide.

Viorel Hizo- 64 de ani FC Vaslui

- Tradiţionalist în pregătire, Hizo îşi aleargă serios jucătorii, fiind unul dintre tehnicienii care n-a renunţat la traseele în pantă.
- Deşi e cel mai bătrân antrenor din Liga I, e nedespărţit de laptop, pe care are metode de pregătire de la marile cluburi europene. „Dulăul" e şi un împătimit al messengerului.
- Nu e de acord cu utilizarea saunei, ca formă de recuperare după meciuri.

Marius Şumudică - 40 de ani  Rapid

- În primul stagiu de pregătire, pune preţ pe pregătirea fizică a jucătorilor, fără ca aceştia să atingă mingea. Îl are model pe Hizo.
- E când vine vorba de orele de culcare. Nu le interzice jucătorilor să stea după ora 00.00. Le cere, în schimb, să doarmă câteva ore între cele două antrenamente ale zilei. 
- E deschis glumelor la antrenamente şi îşi încurajează din plin jucătorii când au rezultate.

Cristi Pustai - 45 de aniGaz Metan Mediaş

- Este profesor de fotbal, dar şi de matematică. A terminat facultatea cu nota zece şi a predat ştiinţele exacte la patru dintre cele cinci licee din Mediaş.
- Se consideră un antrenor ofensiv, iar filosofia sa de joc este de a marca multe goluri. Antrenamentele tactice încep cu exerciţiile specifice fazei ofensive.
- Ajunge în fiecare dimineaţă la ora 8 la stadion, iar primul lucru pe care-l face este să-şi deschidă laptopul şi să se informeze despre adversarul pe care urmează să-l întâlnească.
- N-are un model anume în antrenorat, însă îi stimează pe Alex Ferguson şi pe Louis Van Gaal. Totuşi, tehnicianul crede că degeaba „furi" meserie de la cei mai buni, dacă nu aplici propria filosofie de joc.

Ioan Andone - 51 de ani Dinamo 

- Este un antrenor foarte ofensiv: „De când am jucat la Heerenveen şi apoi am făcut şcoala de antrenori acolo, am reţinut ideea de a evolua ofensiv. Sunt scheme gândite şi repetate la antrenamente".
- Nu suportă indisciplina. Dacă un fotbalist are o primă abatere este iertat, însă dacă greşeala se repetă este scos din lot, indiferent de nume. Ultimul jucător dat afară de „Fălcos" a fost N'Doye.
- Se luptă pentru drepturile jucătorilor săi, inclusiv cele salariale atunci când sunt întârzieri foarte mari. Ţine la unitatea de grup şi o dată pe lună îi invită pe fotbalişti şi cei din staff la restaurant pentru a suda relaţiile.
- De multe ori rămâne după antrenamente şi exersează cu un jucător anumite scheme. Aşa l-a revigorat pe Adrian Cristea, care la începutul sezonului era unul dintre cei mai huliţi „câini", iar în turul campionatului a devenit un favorit al tribunelor.
- Îşi respectă cuvântul dat indiferent că a făcut o promisiune unui jucător, colaborator sau şef. De asemenea plăteşte orice pariu pierdut, indiferent de miză. Deviza sa este: „Nu banii sunt totul în viaţă, important e ce laşi în urma ta".

Marius Lăcătuş - 46 de ani Steaua

- Este genul de antrenor apropiat de jucători, dar le vorbeşte acestora uneori destul de dur, nesfiindu-se să-i înjure.
- Nu insistă foarte mult pe aspectul tactic al antrenamentelor, fiind mai degrabă un adept al pregătirii fizice spartane.
- Jucătorii care nu fac parte din lot află acest lucru doar de pe tabla din vestiar şi nu primesc nicio explicaţie.
- Nu agreează jocurile de noroc în cantonamente, însă îi lasă pe fotbalişti să folosească laptopurile personale pentru a sta pe internet.

Alin Minteuan - 34 de ani CFR Cluj

- Lucreză destul de uşor cu jucătorii, în ciuda faptului că e cel mai tânăr antrenor din Liga I şi e lipsit de experienţă.
- La antrenamente merge pe intensitate, nu face şedinţe mai mari de 60-70 de minute, şi e riguros.
- Consideră că liniştea este cea mai importantă la echipă şi e preocupat în permanenţă de unitatea grupului.
- Unul dintre cei de la care a furat meserie este Dorinel Munteanu. De la acesta a „împrumutat" printre altele şi regula conform căreia jucătorii trebuie să ajungă în vestiar cu 45 de minute înainte de startul antrenamentului.

Tibor Selymeş - 40 de ani Astra

- Modelele sale de antrenori sunt Anghel Iordănescu, Mircea Lucescu şi Ladislau Bölöni.
- Este la curent cu tehnica de ultimă generaţie, el având un iPAD pe care are instalate mai multe programe specializate pentru tactica de joc: „Este ca o tablă mobilă pe care-i desenezi jucătorului ce sarcini are în teren".
- Este de părere că jucătorii pot petrece în timpul liber, atâta vreme cât dau randament în teren.
- Este un adept al fotbalului ofensiv, chiar dacă el
a făcut carieră ca fundaş stânga.

Nicolo Napoli  - 49 de ani Universi­tatea Craiova

- Nu este un tehnician dur, însă nici unul foarte apropiat de jucători. Mititelu i-a reproşat în mai multe rânduri că nu se impune în vestiar.
- Nu-i omoară pe jucători cu antrenamentele fizice. Pune accent în special pe tactică, fiind adeptul stilului clasic italian.
- Nu vorbeşte mai deloc româneşte, având mari probleme de comunicare.
- În cantonamente, după mese, îşi pune jucătorii să se plimbe zece minute, pentru a avea o digestie bună.

Nicolae Manea - 56 de ani Gloria Bistriţa

- Este un om cu simţul umorului, dar lasă mereu glumele la o parte când vine vorba de pregătirea echipei. În cantonamente, echipele sale au parte de un regim spartan.
- Pune foarte mult preţ pe disciplină şi organizare în joc. Le cere jucătorilor să fie foarte atenţi la fazele fixe în timpul meciului.
- A învăţat foarte multe de la Mircea Lucescu. Cei doi au lucrat împreună în perioada 1997-2000. Chiar dacă era secund, Manea era extrem de respectat de jucători pentru seriozitatea de care dădea dovadă.
- Sistemul lui preferat este 4-4-2. Deşi a fost atacant, Manea pune foarte mult preţ pe faza defensivă.
- Nu suportă ca un patron sau preşedinte să-şi impună jucătorii. A fost cât pe ce să sară la gâtul lui Renzo Rossi, fostul director sportiv al Rapidului, atunci când acesta l-a sfătuit cu cine să joace în linia mediană într-un meci cu FC Vaslui.

Antonio Conceicao - 49 de ani FC Braşov

- Ţine cont de terenurile de pregătire, fiind un adept al pregătirii tactice.
- În general, merge pe aceeaşi echipă, făcând foarte puţine modificări.
- E adeptul fotbaliştilor străini, mizând destul de puţin pe jucătorii din România.

Ioan Ovidiu Sabău - 43 de ani FCM Tg. Mureş

- Îi plac jucătorii care nu au neglijat studiile pentru a face fotbal: „Întotdeauna am insistat ca jucătorii să gândească, nu să joace instinctiv".
- Nu înjură şi nu jigneşte fotbaliştii: „Ţine de bun simţ, de educaţie. E tensiune mare pe bancă, mai sunt şi eu nervos sau supărat, dar nu pot permite ca la echipă să existe înjurături şi jigniri".
- Obişnuieşte să schimbe des programul antrenamentelor: „Tot timpul trebuie să stimulezi jucătorul, să nu faci acelaşi lucru, să aduci ceva nou".
- Este adeptul jocului în viteză, direct pe poartă. Îi place fotbalul modern şi urmăreşte cu mare interes meciurile lui Liverpool şi Chelsea.

Ionuţ Badea - 35 de ani Univer­sitatea Cluj

- Este poliglot. A obţinut Licenţa Pro în 2009, a fost şef de promoţie, iar colegii săi au fost uimiţi când tehnicianul a dialogat cu invitaţii străini în limba ţării de provenienţă. Vorbeşte fluent italiana, araba, franceza, engleza şi spaniola.
- Practica pentru Licenţa Pro a efecutat-o la FC Barcelona. A urmărit antrenamentele lui Pep Guardiola, a intrat în legătură cu cei din stafful antrenorului, iar la finalul stagiului de o săptămână a revenit în ţară având un dosar cu sute de pagini de notiţe.
- Jucătorii de la Universitatea Cluj au rămas surprinşi de metodele sale chiar de la primul antrenament. La finalul şedinţei toţi au mâncat câte un pachet de biscuiţi, explicaţia fiind că au carbohidraţi ce ajută foarte mult la refacere în urma unui efort fizic.
- Are o personalitate puternică. Pe vremea când antrena pe FC Argeş, Badea a demisionat imediat după ce patronul Penescu a încercat să-i alcătuiască echipa. La scurt timp, finanţatorul l-a rechemat pe banca tehnică, dar el a acceptat numai după ce şi-a pus o clauză în contract prin care patronul nu avea voie să intervină în problemele tehnice ale echipei.

Ilie Stan - 43 de ani Victoria Brăneşti

- Nu îi place să schimbe foarte mult echipa de la meci la meci. Are un nucleu de jucători pe care se bazează tot timpul.
- Este apropiat de jucători, Vorbeşte foarte mult cu ei: „Îmi place să-i fac să aibă mai multă încredere în forţele lor".
- E un tip modest.
- Nu se dă în vânt după jucătorii străini: „Am ales să nu aduc străini întrucât am încredere în fotbaliştii români".

Petre Grigoraş - 46 de ani Pandurii

- În fiecare miercuri scoate jucătorii la restaurant.
- Îi place să facă improvizaţii, să schimbe fotbaliştii de pe posturile lor de bază.
- Nu este un adept al vizionărilor adversarilor: „Mi s-a întâmplat, când eram fotbalist, să stau la o şedinţă tehnică aproape două ore şi eram foarte plictisit... În proporţie de 95% mă interesează cum evoluează formaţia mea".
- Este de acord ca jucătorii să mai meargă prin discoteci, dar nu imediat după meci.

Costel Orac - 51 de ani Unirea Urziceni

- E un antrenor defensiv. Exersează mult în acest plan şi mizează deseori pe o apărare cu cinci fundaşi.
- Nu face antrenamente lungi şi nici nu-i omoară pe jucători cu pregătirea fizică.
- E tolerant cu elevii lui şi acceptă glumele acestora în timpul antrenamentelor.
- Îi lipsesc viziunile moderne. Nu e cunoscut ca un antrenor care aduce metode noi la antrenamente.
- Nu obişnuieşte să invoce ghinionul: „Poţi să aduci asta în discuţie doar dacă ai foarte multe ocazii şi ratezi".

Dorinel Munteanu (Oţelul) - 42 de ani

- Tehnicianul nu-şi ceartă niciodată jucătorii „la cald" şi fiecare greşeală, dar şi orice reuşită sunt disecate abia două zile mai târziu, la şedinţa video. Până atunci se poartă ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic.
- În ziua unei partide, chiar şi în cazul meciurilor amicale, glumele sunt strict interzise.
- Tot programul se face la secundă şi se enervează dacă cineva (jucător, membru al staffului sau angajat al clubului) nu-i respectă întocmai indicaţiile.
- Metodele sale de antrenament sunt cele pe care le-a deprins în fotbalul german, preferaţii săi fiind Felix Magath şi Christoph Daum.
- Personalul auxiliar, care mănâncă cu echipa, este obligat să se încadreze în meniu, pentru ca fotbaliştii să nu poftească la alte delicatese.

Florin Tene (Sportul) - 42 de ani

- Îi place să întreţină mereu o atmosferă bună în cadrul lotului, nu este un tip conflictual.
- Nu este adeptul antrenamentelor tactice; la Sportul, astfel de şedinţe de pregătire sunt destul de rare.
- Îi place să-şi urmărească singur adversarii.
- Fost portar, Tene nu se dezminte. După fiecare antrenament, mai rămâne pentru a face pregătire cu goalkeeperii, dar se implică în programul lor şi-n timpul şedinţelor de antrenament.

Telex

- Ioan Andone, Dorinel Munteanu, Cristi Pustai, Marius Şumudică şi Ilie
Stan sunt singurii antrenori din Liga I care au rezistat la echipele lor de la startul actualei ediţii de campionat.
- Doar trei tehnicieni dintre cei 18 din Liga I se mândresc măcar cu un trofeu. Ceilalţi n-au câştigat nimic:
- Hizo are o Cupă Balcanică cu Inter Sibiu (1991);
- Toni Conceiçao a câştigat o Cupă şi o Supercupă a României cu CFR Cluj (2009);
- Andone a câştigat două titluri: unul cu Dinamo (2004), unul cu CFR (2008), patru Cupe ale României: trei cu Dinamo (2003, 2004, 2005), una cu CFR (2008), precum şi o Supercupă a României cu Dinamo (2005).
- Selymeş, Tene şi Minteuan sunt debutanţi în Liga I
- Hizo şi Andone sunt singurii dintre cei prezenţi care au peste 400 de meciuri ca tehnicieni principali în L1, într-un clasament all-time situându-se pe locul 6, respectiv 11.
- Ionuţ Badea, Petre Grigoraş, Cristian Pustai, Ilie Stan şi Tibor Selymeş au izbutit promovări din L2 in L1.

"Antrenorul obsedat de fotbal e descris de sintagma «caietul la capul patului», adică şi dacă se trezeşte noaptea, să aibă repede pe ce nota o idee. Răzvan Lucescu, Dorinel, Petrescu, Şumudică şi Pustai dorm cu caietul la capul patului."
Mircea Rădulescu directorul Şcolii de Antrenori a FRF

"Statistica arată că în România se schimbă cel mai des antrenorii. Suntem pe primul loc în Europa la acest capitol."
Mircea Rădulescu directorul Şcolii de Antrenori a FRF

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite