România, văzută prin ochii unor străini: „Locul perfect să strângi bani şi cu cei mai amabili oameni din Europa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sajad Esteki, Alireza Mousavi, Allahkaram Esteki
Sajad Esteki, Alireza Mousavi, Allahkaram Esteki

„Weekend Adevărul“ s-a întâlnit cu cei trei handbalişti iranieni, care au strălucit la Dinamo, în sezonul recent încheiat, pentru a afla ce i-a atras pe ei şi pe conaţionalii lor spre România.

Ceea ce fotbalul românesc nu reuşeşte decât foarte rar şi anume aducerea unor străini valoroşi, care să crească nivelul competiţiei, au reuşit cluburile de handbal şi mai cu seamă Dinamo, în ultimele două sezoane.

În 2015, „câinii“ l-au luat pe Alireza Mousavi (27 de ani), care, până în acel moment, jucase la Sepahan (Iran) şi la formaţiile maghiare Veszprem, Pler KC şi Tatabanya. Cu Mousavi în echipă, roş-albii au câştigat primul lor titlu, după 11 ani. Mulţumiţi de randamentul pivotului, bucureştenii şi-au întărit lotul, în vara anului 2016, cu alţi doi internaţionali iranieni: fraţii Allahkaram (29 de ani) şi Sajad (27 de ani) Esteki. Ambii jucători au confirmat, mai ales Sajad, care a fost ales cel mai bun debutant în Liga Campionilor, fiind şi golgheterul competiţiei, după faza grupelor.

Chiar dacă trupa pregătită de Eliodor Voica n-a reuşit să ajungă în fazele eliminatorii ale Ligii, ea a defilat pe plan intern, cu tridentul iranian: 

*A luat Supercupa în meciul cu CSM Bucureşti, care a deschis sezonul 2016-2017.

*A cucerit Cupa României, după 29 de ani.

*A câştigat titlul pentru al doilea an consecutiv.

La ultimul succes, tridentul iranian a avut o contribuţie destul de mare, după cum arată şi cifrele. În primul meci al finalei cu CSM Bucureşti, Mousavi şi fraţii Esteki au înscris 11 din cele 24 de goluri ale „câinilor“. Iar în retur, 10 din cele 20 de reuşite ale roş-albilor au venit de la Allahkaram (4) şi Sajad (6), primul transformând şi aruncarea decisivă, care a făcut-o pe Dinamo campioană.

Sajad pleacă la Montpellier

După un sezon reuşit în România – două în cazul lui Mousavi – toţi cei trei iranieni au avut oferte avantajoase de a pleca din Liga Zimbrilor. Mousavi a fost curtat de Ademar Leon, echipa de pe locul 2 din Spania, unde a fost dorit de fostul selecţioner al Iranului, Rafael. 

Pivotul a mai avut oferte pe masă de la Ivry Paris (Franţa), Tatabanya (Ungaria), Gummersbach (Germania) şi Lekhwiya (Qatar), însă bucureştenii i-au transmis clar: „Trebuie să <<mori>> la Dinamo. Ia-ţi gândul de la plecare!“.

Nici Allahkaram n-a dus lipsa de oferte, însă, aproape sigur, îşi va respecta contractul din care a mai rămas un an. În schimb, fratele său, Sajad, a primit dezlegarea de a pleca din România. Asta deoarece propunerea de la Montpellier, pe lângă faptul că e foarte avantajoasă financiar, poate fi şi un pas înainte pe plan sportiv pentru jucător. Iar „câinii“ n-au vrut ca Esteki să rateze această şansă, după un sezon în care şi-a făcut treaba la Dinamo.

Totuşi, tridentul iranian de la Dinamo se va păstra, aproape sigur, şi în stagiunea următoare. Roş-albii sunt în tratative avansate cu portarul Saied Heidari (26 de ani). Şi, inspirate de succesul înregistrat de Dinamo cu handbaliştii iranieni, şi alte grupări din Liga Zimbrilor şi-au îndreptat atenţia spre naţionala care a cucerit bronzul continental, în 2014.

Un alt portar, Mohsen Babasafari (29 de ani), a fost propus tot la Dinamo, dar a semnat cu rivala Steaua. Iar interul dreapta, Milad Masaeli (29 de ani), e în tratative avansate cu Dunărea Călăraşi.

Poţi să faci o echipă numai cu străini

Spre deosebire de fotbal, acolo unde fiecare echipă poate folosi un număr limitat de stranieri, în Liga Zimbrilor regulamentul e mult mai permisiv. Un club îşi poate forma întreg lotul cu handbalişti importaţi, dacă aceştia îndeplinesc una din următoarele două condiţii:

*Provin din primele trei campionate ale Europei, potrivit clasamentul Federaţiei Internaţionale.

*Au bifat cel puţin o selecţie pentru naţionala ţării lor, în ultimii doi ani.

Teoretic, un club poate transfera toată naţionala Iranului, fără să aibă niciun român în lot!

  7.000 de euro pe lună câştigă un handbalist străin bun, legitimat în România, la un club din Liga Zimbrilor.
image

„Românii sunt cei mai amabili oameni din ce am văzut în Europa“

„Weekend Adevărul“: Cum a fost acest sezon pentru voi?

Sajad Esteki: Cel mai frumos din cariera mea de până acum! Pe lângă faptul că am câştigat tot cu Dinamo, a contat enorm că am jucat în aceeaşi echipă cu Allahkaram şi cu Alireza. A fost un sezon în care m-am dus cu plăcere la fiecare antrenament, fiecare meci.

Ce v-a plăcut în România?

Alireza Mousavi: Eu sunt de doi ani aici şi pot să spun că românii sunt cei mai amabili oameni din ce am văzut în Europa. Şi în alte ţări am văzut oameni de treabă, dar românii sunt mai deschişi, mai călduroşi. Într-un fel, seamănă cu noi, iranienii. 

De ce aţi accepta să rămâneţi în România, când aveţi oferte financiare poate mai bune din Germania, Franţa sau alte ţări din Occident?

Allahkaram Esteki: În primul rând, pentru că oamenii sunt mai deschişi aici, după cum a spus şi Alireza. Din acest motiv, şi soţia şi copilul meu s-au adaptat mai uşor la viaţa din România. Apoi, aici e o ţară mai sigură în acest moment, faţă de Franţa, unde am jucat în trecut. Şi sunt şi alte avantaje. În România, e într-un fel ca în Iran. Dacă te duci pe stradă şi la trei dimineaţă, vezi oameni, vezi magazine deschise. În Franţa sau în Germania nu e aşa. Apoi, costurile de viaţă sunt mai mici aici. România e printre cele mai ieftine ţări din lume şi, dacă vrei să strângi bani, poţi să faci asta mai uşor aici.

Fanii de la Dinamo cum v-au primit?

Sajad Esteki: Extraordinar! Ne-au invitat în oraş, ne-au organizat petreceri când am avut zile de naştere. Nişte oameni minunaţi şi la meciuri, dar şi în afara terenului.

Cum vedeţi noul sezon?

Alireza Mousavi: Va fi foarte greu ca Dinamo să câştige, din nou, toate trofeele pe plan intern. Mai ales că, din ce văd, şi restul echipelor se întăresc serios. CSM Bucureşti va fi, probabil, cea mai periculoasă rivală. E bine însă pentru campionatul românesc şi dezvoltarea handbalului de aici. 

„Am rămas şi pentru Alexandra“

Un deschizător de drumuri pentru jucătorii iranieni din Liga Zimbrilor, Alireza Mousavi era, la un moment dat, destul de hotărât să plece în această vară, având foarte multe oferte. „Am rămas şi pentru că cei de la Dinamo au insistat, dar şi pentru Alexandra, prietena mea“, ne-a spus pivotul de 27 de ani. De altfel, dintre cei trei iranieni, Alireza vorbeşte cel mai bine limba română. În primul an, a învăţat foarte multe cuvinte, iar acum se exprimă mai uşor cu un accent simpatic.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite