România „reinventează“ handbalul: Legendara Mariana Tîrcă, şocată de ce a văzut la naţionala feminină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Neagu s-a săturat şi ea să tragă mereu echipa după ea
Cristina Neagu s-a săturat şi ea să tragă mereu echipa după ea

Cu câteva zile înaintea unui moment crucial pentru handbalul românesc, alegerile pentru şefia federaţiei, programate pentru joi, naţionala feminină a reuşit să obţină calificarea la Europeanul din acest an (4-20 noiembrie).

Cu două victorii în ultimele două partide, 31-21 cu Feroe la Torshavn şi apoi 38-29 cu Austria la Râmnicu Vâlcea, fetele pregătite de Adrian Vasile au prins locul 2 în grupa a 2-a preliminară, ultimul calificant la turneul final din Slovenia, Macedonia de Nord şi Muntenegru. 

Dacă la Torshavn, Crina Pintea a ieşit la rampă, cu 8 goluri, în meciul decisiv, la cel cu Austria, s-a văzut, încă o dată, că România e dependentă de Cristina Neagu (33 de ani). Care a înscris 12 goluri. 

Chiar dacă remarcabilă, prestaţia vedetei naţionalei a fost interpretată drept un semnal de alarmă din partea Marianei Tîrcă (59 de ani). O fostă jucătoare uriaşă, la rândul ei, cu 335 de meciuri în prima reprezentativă şi peste 2.000 de goluri, Tîrcă a explicat pentru Orange Sport de ce jocul naţionalei ne dă motive de îngrijorare.

„Depindem foarte mult de Neagu, în continuare. Jocul ar trebui puţin schimbat, ca gândire tactică, astfel încât să fie mai elaborat. Şi dacă s-ar face o concurenţă loială pe posturi, echipa României va juca mult mai bine, nu să se ştie titularele de drept şi rezervele de drept“, şi-a început Tîrcă analiza de după partida cu Austria.

Ea a subliniat că, de ani buni, România îşi propune să nu mai depindă atât de tare de Neagu. Motiv pentru care interul stânga a avut şi o retragere temporară de la prima reprezentativă, sărind inclusiv peste Mondialul din 2021.

Tirca

„Noi cam facem schimbul ăsta de generaţii de cel puţin şase ani, dacă eu îmi aduc aminte bine, şi va mai dura încă şase ani, dacă nu vom avea o strategie exactă, în ceea ce priveşte jucătoarele tinere, talentate, care să se regăsească în echipa naţională şi cărora să li se dea încredere. Văd că noi tot căutăm un singur om pe teren, ceea ce nu e normal. Nu e greşeala Cristinei, e greşeala celor care induc această idee şi care o pun în practică pe teren. Cristina poate să fie utilă cu un joc colectiv, de echipă, unde să pună în valoare fiecare jucătoare, nu doar să pornească toate acţiunile de la ea, de pe loc, fără mişcare. Ne trebuie un joc de echipă mai elaborat, în viteză, unde să ne punem fiecare jucătoare în valoare pe post“, a adăugat Mariana Tîrcă (foto).

Ne-am chinuit fără Cristina

Iar fosta mare handbalistă are mare dreptate în ce spune! În preliminariile pentru Euro 2022, România s-a chinuit în primele partide, când Neagu încă nu revenise în echipă. Cu Feroe, fetele au condus doar cu un gol la pauză, în victoria obţinută, ulterior, cu 26-19. Apoi, în Austria, remiza, 33-33, a fost smulsă la ultima aruncare prin Bazaliu! Şi când a revenit Neagu în echipă, în martie, primul meci a fost pierdut: 28-35 cu Danemarca, la Mioveni.

Preliminarii Euro 2022, grupa a 2-a

1. Danemarca 6 meciuri, 10 puncte

2. România 6 meciuri, 7 puncte

3. Austria 6 meciuri, 5 puncte

4. Feroe 6 meciuri, 0 puncte

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite