România, la mâna unui şomer ieftin: ce fel de selecţioner poate fi instalat pe banca naţionalei şi când poate fi numit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua conducere a Federaţiei Române de Fotbal (FRF) tot bate moneda pe planificare şi pe implementarea unor strategii, însă n-a putut rezolva din timp problema găsirii unui selecţioner.

Se ştia că Anghel Iordănescu nu va mai fi pe bancă şi în preliminariile Mondialului din 2018, el urmând a fi schimbat din funcţie după Euro 2016.

Cu toate acestea, FRF n-a făcut niciun pas pentru ca, după turneul final, să oficializeze doar numirea noului selecţioner, în loc să alerge după el. Dacă ar fi ajuns la o înţelegere cu candidatul dorit, înainte de Euro 2016 - chiar şi un acord neanunţat oficial - federaţia ar fi dat şi o lovitură. Înlocuitorul „Generalului“ ar fi putut urmări din tribune meciurile României la Campionatul European pentru a se familiariza cu echipa.

Cum nu s-a făcut o planificare din timp, abia după partida cu Albania, cei de la FRF au pornit în căutarea unui selecţioner. Iar acest demers s-a desfăşurat sub presiunea timpului, în condiţiile în care primul meci al tricolorilor în calificările pentru Cupa Mondială din Rusia e programat pentru 4 septembrie, la Cluj, cu Muntenegru.

Practic, în următoarele două luni, federaţia ar trebui să numească un selecţioner şi, având în vedere că acesta va fi un străin, el va trebui să se familiarizeze cu fotbalul românesc într-un timp foarte scurt.

Îl numesc joi?

Şefii FRF au făcut, săptămâna trecută, mai multe deplasări prin Europa pentru a discuta cu antrenorii pe care îi au pe listă. Duminică, Răzvan Burleanu a anunţat: „În mare, ne-am înţeles cu noul selecţioner“. La 24 de ore după acest anunţ însă, trei nume noi au apărut în media din România: Schuster (Digi Sport), Daum (ProSport) şi Stevens (Gazeta Sporturilor).

Reacţia federaţiei? Tăcere. Cum dead-line-ul impus de Burleanu pentru numirea noului selecţioner expiră, duminică, 10 iulie, e de aşteptat ca şedinţa Comitetului Executiv, programată pentru joi, ora 18.00, să clarifice, în mare, situaţia celui care va conduce prima reprezentativă în următoarea campanie.

Cert e că lista lungă a numelor legate de naţionala României include, aproape în întregime, antrenori liberi de contract care, cu mici excepţii (Hiddink, Daum şi Stevens), au CV-uri „subţiri“, demn de bugetul federaţiei alocat pentru salariu: 600.000 – 700.000 de euro pe an.

61 de zile au rămas până la primul meci al României din preliminariile Mondialului din 2018, cel cu Muntenegru, la Cluj.

Facebook
În goana după selecţioner, directorul de marketing de la FRF, Bogdan Popescu, a ajuns să le ceară suporterilor propuneri pe facebook. „OK, dacă aţi fi avut posibilitatea să fiţi implicaţi în decizie - pentru ce aţi fi votat? Seleciţoner român sau străin? Opinii? Argumente? Cifre?“, a fost o parte din mesajul postat de oficialul FRF.

România, în căutarea unui selecţioner străin
Nume    Vârstă    Naţionalitate    Trofee câştigate    Unde e acum

Armin Veh    55 de ani    Germană    1    Liber de contract

Bernd Schuster    56 de ani    Germană    2    Liber de contract

Ralf Ragnick    58 de ani    Germană    3    Liber de contract

Christoph Daum    62 de ani    Germană    8    Liber de contract

Lothar Matthaus    55 de ani    Germană    0    Liber de contract

Guus Hiddink    69 de ani    Olandeză    13    Liber de contract

Huub Stevens    62 de ani    Olandeză    6    Liber de contract

Gianni De Biasi    60 de ani    Italiană    0    Selecţioner Albania

Walter Zenga    56 de ani    Italiană    3    Liber de contract

Alberto Zaccheroni    63 de ani    Italiană    2    Liber de contract

Luigi Delneri    65 de ani    Italiană    0    Liber de contract

Delio Rossi    56 de ani    Italiană    1    Liber de contract

Lars Lagerback    67 de ani    Suedeză    0    Liber de contract

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite