România a atins perfecţiunea în eşecuri: 100% necalificări pentru naţionalele de juniori şi tineret cu Burleanu la FRF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ianis Hagi (numărul 10) e văzut un fotbalist de mare viitor, însă la loturile naţionale n-a rupt gura târgului. FOTO: Mediafax
Ianis Hagi (numărul 10) e văzut un fotbalist de mare viitor, însă la loturile naţionale n-a rupt gura târgului. FOTO: Mediafax

În cei 24 de ani în care a condus Federaţia Română de Fotbal, Mircea Sandu a avut opt calificări din 57 posibile cu echipele de tineret şi juniori. Cu Răzvan Burleanu în frunte, naţionalele U-21, U-19 şi U-17 au ratat zece turnee finale din zece.

La finalul săptămânii trecute, România U-17 a încheiat prima fază a preliminariilor pentru Euro 2017. Verdict: eliminare. Nimic nou. Doar că, de această dată, tricolorii mici au pierdut, acasă, şi cu Azerbaidjan. 

Această ultima necalificare a venit în continuarea eşecurilor pe care România le bifează de aproape două decenii la nivel de tineret şi juniori. Dacă sub conducerea lui Mircea Sandu, FRF avea un procentaj de 86% în ceea ce priveşte ratarea turneelor finale destinate naţionalelor U-16, U-17, U-18, U-19 şi U-21, odată cu instalarea echipei conduse de Răzvan Burleanu la „Casa Fotbalului“, acest procentaj a ajuns la 100%. 

E nevoie însă de o precizare: Sandu a atins procentajul de „reuşită“ de 14% în 24 de ani, pe când echipa lui Burleanu conduce FRF de doar doi ani şi jumătate.

Trei campanii reuşite în 16 ani

Din cele opt calificări cu care se poate lăuda „Naşul“, cinci au venit în anii ’90, când fotbalul românesc culegea, în continuare, rodul eforturilor depuse pe vremea comunismului. În schimb, din 2000 până acum au fost doar trei campanii finalizate cu succes, după cum se poate vedea mai jos:

*Euro 91, 92, 96, 2000 şi 2001 cu U-16

*Euro 2011 cu U-17

*Euro 93 cu U-18

*Euro 98 cu U-21

Calificare = umilinţă şi demitere

Adrian Văsâi a fost ultimul antrenor care a obţinut o calificare la nivel de juniori şi tineret, ducând România U-17 la Euro 2011 din Serbia.

Tratamentul de care a avut parte Văsâi a fost unul ruşinos. Fostul impresar, Ioan Becali, s-a deplasat în Serbia pentru a urmări meciurile tricolorilor mici. După ce echipa a remizat cu Cehia (1-1) şi a pierdut cu Olanda (0-1), Giovanni l-a desfiinţat pe Văsâi: „Am bătut sute de kilometri să văd fotbal jucat din plăcere, nu antifotbal! Nu e vina jucătorilor, ei sunt talentaţi, numai că antrenorii sunt catastrofali, asta e realitatea! Singura noastră strategie e antijocul! Mircea Sandu trebuie să ia măsuri urgente, să-i dea afară pe aceşti antrenori“.

Iar Mircea Sandu s-a conformat, dându-l afară pe Văsâi, după revenirea lotului din Serbia. Prin comparaţie, acelaşi Mircea Sandu l-a ţinut pe Emil Săndoi şapte ani la U-21, perioadă în care echipa de tineret a ratat toate turneele posibile: Euro 2007, Euro 2009, Euro 2011 şi Euro 2013!

Centrele de Excelenţă contribuie la ruşini

Odată cu câştigarea alegerilor din 2014, Răzvan Burleanu s-a lăudat cu înfiinţarea Centrelor de Excelenţă în mai multe oraşe din România. Aceste baze au menirea de a revigora fotbalul juvenil. Eşecul de la U-17 arată însă că nici la aceste centre nu există ştiinţa de a lucra cu copii şi juniori.

„Au fost în lotul ăsta opt jucători de la Centrele de Excelenţă. Ideea acestor baze a fost de a ajuta copiii care n-au ajuns în cluburi precum Viitorul, Dinamo sau Craiova să vină într-un mediu ca să facă şase antrenamente pe săptămână, nu două. Din păcate, n-am reuşit cu această generaţie să câştigăm măcar în faţa Azerbaidjanului. Comisia Tehnică ar trebui să analizeze bine ce s-a întâmplat în perioada asta şi să vină cu nişte propuneri de măsuri. Să propună nişte măsuri astfel încât în viitorul apropiat să nu ne mai bată Azerbaidjan“, a spus Andrei Vochin, consilierul preşedintelui FRF.   

Am avut cazuri cu jucători care au făcut febră musculară după antrenament. Ce pregătire credeţi că se poate face la nişte cluburi unde vorbim despre insolvenţă, faliment? Cristi Dulca selecţioner România U-21  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite