Remiza care a stârnit lacrimi de bucurie: Luxemburg, egala Franţei. Câte meciuri a pierdut la rând între 1993 şi 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că în fotbal nu joacă banii, însă foarte puţini reuşesc să şi dovedească această teorie pe teren, atunci când diferenţele sunt foarte mari. Naţionala Luxemburgului tocmai a reuşit acest lucru!

Duminică, la Toulouse, o trupă a Franţei cu jucători în valoare de 435 de milioane de euro în primul „11“, care a inclus nume ca Mbappe, Pogba şi Griezmann, a fost ţinută în şah de Luxemburg a cărei echipă de start a valorat doar...30.000 de euro!

N-a contat nici faptul că Franţa, vicecampioana europeană, învinsese cu trei zile mai devreme Olanda, la Paris, scor 4-0! La Toulouse, ocaziile au curs, dar golul n-a venit, deşi francezii au zguduit bara de două ori. Totuşi, elevii lui Didier Deschamps au avut şi un pic de noroc: în minutul 79, Gerson Rodrigues a scăpat în careul francez şi şutul său a nimerit bara. N-a mai contat, fiindcă, după fluierul final, selecţionerul oaspeţilor, Luc Holtz, a izbucnit în lacrimi de bucurie. „Un punct împotriva unei echipe de top mondial e extrem de rar de obţinut. E un rezultat istoric, o zi de glorie pentru fotbalul luxemburghez, un meci de gală pentru toată echipa noastră“, a declarat Holtz.

Remiza de la Toulouse a venit la trei zile după un alt rezultat important pentru Luxemburg: 1-0 acasă cu Belarus! Astfel, elevii lui Luc Holtz au ajuns la 5 puncte în grupa A şi, cu două etape înainte de final, pot depăşi totalul strâns în preliminariile pentru CM 2014, atunci când au făcut 6 puncte. E un pas mare înainte pentru o naţională care, între 8 septembrie 1993 şi 6 septembrie 2008, a înregistrat 34 de înfrângeri consecutive în preliminariile Mondialelor!

„Cocoşii“ rămân pe locul 1

Pasul greşit făcut duminică a afectat imaginea Franţei, însă şansele de calificare la Cupa Mondială rămân intacte. Cu două etape înainte de final, clasamentul arată aşa: 1. Franţa 17p, 2. Suedia 16p, 3. Olanda 13p, 4. Bulgaria 12p, 5. Luxemburg 5p, 6. Belarus 5p.

Francezii urmează să joace cu Bulgaria (deplasare) şi cu Belarus (acasă) în ultimele două runde şi depind numai de ei pentru a păstra locul 1 în grupă.

Belgia, prima ţară europeană calificată

Dacă Rusia va fi la Mondialul din 2018 în calitate de gazdă, acum avem şi prima ţară europeană care a obţinut calificarea după preliminarii: Belgia. Succesul obţinut la Pireu, 2-1 cu Grecia înseamnă că naţionala pregătită de spaniolul Roberto Martinez nu mai poate pierde locul 1 în grupa H cu două etape înainte de final. Iată clasamentul: 1. Belgia 22p, 2. Bosnia 14p, 3. Grecia 13p, 4. Cipru 10p, 5. Estonia 8p, 6. Gibraltar 0p. „În Grecia, am făcut cea mai slabă primă repriză din aceste preliminarii, însă cred că ne-o puteam permite în 12 luni foarte bune“, a comentat selecţionerul Roberto Martinez. După ce a lipsit de la Mondialele din 2006 şi 2010, Belgia e la a doua participare consecutivă la turneul final. La CM 2014, belgienii s-au oprit în sferturi, fiind eliminaţi de Argentina, scor 0-1. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite