Florentina Marincu, bronzul României la Europenele de atletism. Cum arată programul unei campioane care îşi ajută mama cu îngrijitul animalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florentina Marincu şi medalia de bronz câştigată la Praga FOTO Gulliver Getty Images
Florentina Marincu şi medalia de bronz câştigată la Praga FOTO Gulliver Getty Images

Junioarea Florentina Marincu (18 an), la săritura în lungime, şi „veteranul” Marian Oprea (32 de ani), la triplusalt, au revitalizat atletismul românesc, cu două medalii de bronz la Campionatele Europene de sală de la Praga.

Atletismul românesc respiră puţin, după ani la rând în care nu a mai plouat cu nicio medalie. La Europenele de sală de la Praga, Florentina Marincu şi Marian Oprea au adus două medalii de bronz României la săritura în lungime, respectiv triplusalt. Dacă performanţa „Struţului” Oprea (16,91 metri) nu mai ridică sprâncene de mult, impresionantă e ascensiunea Florentinei Marincu, fata care locuieşte şi acum în ograda părintească din localitatea hunedoreană Şoimuş.
La Praga, Marincu a pus mâna pe medalia de bronz cu o săritură de 6,79 metri, nou record european de juniori! Ea a întrecut-o cu doar 5 centimetri pe colega sa de lot, Alina Rotaru, care a încheiat pe locul patru competiţia câştigată de sârboaica Ivana Spanovici (6,98 metri).
“Ştiam că o să mă bat cu Alina”
„Am început să plâng când am fost sigură de medalie. Ca şi mama în faţa televizorului, ca şi domnul profesor din tribună”, a afirmat Florentina. Mama, Dorina, e angajată la o brutărie din Şoimuş, iar tatăl, Dorin, munceşte la o fabrică de mobilă din localitatea hunedoreană. “Domnul profesor” e Nicolae Alexe, antrenorul din Deva care o pregăteşte din clasa a IV-a şi care a însoţit-o în capitala Cehiei.
“Am crezut în forţele mele şi credeam că am să iau o medalie! Mulţumesc tuturor celor de acasă care m-au încurajat, îi iubesc pe toţi, mai ales pe mama! Concurenţa cu Alina m-a motivat. Ştiam că o să mă bat cu ea şi aşa a fost! Astăzi am fost eu mai bună! A fost o atmosferă extraordinară în sală! După Naţionalele de juniori I, unde am făcut un concurs foarte bun, am fost foarte motivată! Am ştiut că pot să iau o medalie", a mai spus Florentina. 

florentina marincu foto gulliver getty images

“Era un rezultat pe care îl aşteptam, chiar dacă obiectivul nostru a fost să prindem finala. Am fost felicitaţi de toată lumea, ministrul Szabo a venit la hotel şi avem promisiuni că vor veni şi recompensele”, a declarat antrenorul Alexe pentru “Adevărul”.
 

Locuieşte tot la Şoimuş
Elevă în ultimul an la Colegiul Naţional Cetate Deva, Marincu face în fiecare zi drumul Şoimuş – Deva şi înapoi. A refuzat un loc în cămin pentru a fi mai aproape de părinţii săi şi pentru a-şi ajuta mama la treburile domestice ale casei, hrănitul animalelor, curăţenia şi gătitul. După încheierea liceului, Marincu doreşte să se înscrie la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Arad, dar va contiua să se pregătească la Deva. “Probabil că va opta pentru cursuri la distanţă. La Deva avem condiţii bune acum, pistă sintetică, două gropi de sărituri, sală de refacere cu bazin”, spune antrenorul. 

Florentina e o fire energică. Am lăsat-o să facă atletism, pentru că asta şi-a dorit de mică. A ajutat-o mult şi antrenorul, deoarece el i-a descoperit talentul
Dorina Marincu, mama atletei


Cum arată programul Florentinei
07.00 – pleacă din Şoimuş spre Deva
08.00-10.00 – primul antrenament
10.00 – 16.00 – şcoală
16.00 – 18.00 – al doilea antrenament
18.00 – se întoarce la Şoimuş.

alina rotaru foto ap

Şansa noastră pentru Rio
De Florentina Marincu şi Alina Rotaru (foto) depind şi şansele la medalii ale atletismului românesc la Olimpiada de la Rio de Janeiro din 2016. “Sunt două atlete cu potenţial enorm pentru Jocurile Olimpice, acolo ne gândim. E o bucurie medalia de bronz a Florentinei, ea a doborât în această finală de două ori recordul european de junioare, la 6.70 metri şi la 6.79 metri, merită felicitări, la fel ca şi Alina Rotaru. S-au bătut două românce pentru medalie, a fost frumos şi plin de emoţii să urmăresc de la faţa locului lupta lor. Au luptat şi s-au autodepăşit amândouă", a declarat multipla campioană Gabriela Szabo, ministru al Sportului.

4 ani trecuseră de la ultima medalie continentală a atletismului românesc: Marian Oprea, bronz în 2011, la Paris

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite