Pasiunea pentru sport n-are limite: Şi artist plastic, şi ultramaratonist!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Dan, artist plastic care face butaforie, e împătimit de munte. Urcă, uneori se caţără, dar cel mai mult aleargă, de obicei, curse ce depăşeşc 100 de kilometri lungime şi multe mii de metri de diferenţă de nivel pozitivă.

”De la trei ani ne-a dus tata pe munte, pe trasee. În plus, era atunci cabanier la Curmătura (n.r. – cabană în Piatra Craiului) un văr de-al nostru, aşa că în vacanţele de iarnă şi de vară eram mai mult pe acolo, stăteam câte 3-4 săptămâni”, povesteşte Fane care, oarecum normal pentru un copil născut şi crescut la Zărneşti, a făcut şi trei ani de schi-biatlon: 

”Era cum trebuie, cu antrenamente, cu cantonamente, a ţinut până în clasa a 6-a. Au venit la şcoală, ne-au spus că o să putem trage cu puşca şi ne-am dus aproape toţi”. De ce a renunţat la biatlon? ”Aveam un unchi, nea Mihai, era artist plastic, sculptor şi profesor la Şcoala de Arte Plastice din Braşov, şi i-a tot bătut pe ai mei la cap să mă duc acolo că am talent. Iniţial nu am vrut, dar până la urmă am cedat. După liceu, la facultate, la Bucureşti, am făcut tot arte plastice, grafică mai exact”, explică Fane. 

Imagine indisponibilă

Din timpul facultăţii s-a apucat să facă şi decoruri, butaforie, pentru teatru şi operă, iar de şase ani face decoruri pentru filme. A renunţat şi la munte? ”Nu, băgam trasee non-stop, cât de des puteam! În Piatră, îmi plac toate «potecile», dar parcă Padinile Frumoase, Lehman, creasta ceva mai mult. Cel mai sus am ajuns pe Mont Blanc, am fost cu un prieten de-al meu de stă în zona Chamonix, Tavi”, adaugă Fane.

Cum a ajuns de la ture intense pe munte la alergare şi la ultramaratoane? ”Cu alergarea am avut contact parcă în 2009, descoperise Lucian Clinciu (n.r. – organizator Maraton Piatra Craiului) Transalpine Run (n.r. – aproximativ 260 km, cu +16.000m, în 7 zile), şi făcuse o trupă să plece acolo şi mi-a zis şi mie. Super, mi-am spus, şi m-am dus şi eu. Apoi am fost, pe rând aşa, şi cam la toate de la noi, maraton Piatra Craiului, Ecomarathon, Ciucaş X3, Retezat SkyRace etc”, îşi aduce aminte ultramaratonistul.

Anul acesta, primul român la Penyagolosa, cursa de 108 km

În timp ce reprezentanţii României alergau la Campionatul Mondial de Ultra Trail, Ştefan Dan participa la cursa de 108 kilometri şi 5.600 m diferenţă de nivel, un traseu la finalul căruia s-a clasat pe locul 29, după 15.16.27 (cel mai bun timp al unui român la această cursă). Anul trecut, bucureşteanul născut la Zărneşti a ajuns la finişul TDS (121 de kilometri), cursă din cadrul Ultra Trail du Mont Blanc, după 19.25.14, pe poziţia 66, dintr-un total de 1251 de persoane care au terminat cursa. S-ar fi clasat mult mai bine dacă nu ar fi avut probleme la inima încă de la debutul cursei. ”Nu e prima dacă când o ia inima razna, m-am obişnuit cu asta, dar atunci s-a întâmplat chiar înainte de start. Mi-a luat ceva să-mi revin iar apoi a fost greu să depăşesc că nu prea aveam pe unde”, ne-a spus Fane.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite