New York Times: Statul rus a organizat un program de dopaj în masă al propriilor sportivi la Jocurile Olimpice de la Sochi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stadionul Olimpic Fisht din localitatea Sochi
Stadionul Olimpic Fisht din localitatea Sochi

Zeci de sportivi ruşi ar fi concuraţi dopaţi la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, organizate în staţiunea Sochi, ca parte a unui program executat cu ajutorul serviciilor secrete ruse de înlocuire a mostrelor incriminatoare de urină înainte de efectuarea testelor antidoping, scrie „The New York Times”. Dezvăluirile vin chiar de la directorul laboratorului care a efecuat testele antidoping pe perioada competiţiei, Grigory Rodchenkov.

15 dintre sportivii dopaţi au câştigat medalii în cadrul competiţiei, însă niciunul dintre aceştia nu a fost prins deoarece mostrele de urină destinate testării post-competiţie au fost înlocuite cu unele curate, prelevate de la aceiaşi sportivi cu câteva luni înainte de startul competiţiei.

Rodchenkov susţine că a patentat un cocktail cu trei steroizi anabolizanţi – metonolonă, trenbolonă şi oxandrolonă, substanţe interzise în competiţiile sportive pentru că ajută la îmbunătăţirea performanţelor fizice - pe care l-a oferit apoi câtorva zeci de sportivi ruşi participanţi la Jocurile de la Sochi.

Programul a fost demarat la iniţiativa statului rus, iar Rodchenkov susţine că a ţinut pe tot parcursul operaţiunii legătura cu oficiali de la Kremlin şi cu agenţi din serviciile de informaţii ruse. Doctorul a povestit cum mostrele de urină ale sportivilor, despre care se presupunea că sunt închise în recipiente special sigilitate pentru nu a putea fi compromise, au fost înlocuite chiar din interiorul laboratorului. 

Mai întâi, sportivii pozau codurile asociate fiecărui test de urină efectuat din formularele de testare şi îl trimiteau unor oficiali din Ministerul Sporturilor de la Kremlin, care primea astfel ilicit informaţii despre apartenenţa fiecărei mostre, care ar trebui să fie clasificată până se obţin rezultatele testării.

Mostrele curate erau plasate într-o cameră adiacentă celei în care erau păstrate testele reale, care în mod oficial era doar un spaţiu de depozitare – însă pe care Rodchenkov şi echipa lor l-au transformat într-un laborator secret, care dispunea de o breşă de câţiva centimetri în peretele dinspre încăperea cu mostrele oficiale, prin care acestea puteau fi schimbate.

Mai departe, un coleg acreditat pentru a intra în spaţiul oficial de depozitare îi pasa prin breşă lui Rodchenkov mostrele sportivilor dopaţi, identificate după codurile trimise la minister. Doctorul pasa mostrele unui individ despre care credea că este un agent al serviciilor de informaţii ruseşti; acesta din urmă le transporta către o clădire adiacenta şi le returna desigilate.

Rodchenkov şi colegii săi schimbau apoi mostrele dopate de urină cu cele curate, deversându-le pe primele într-o toaletă şi având grijă să cureţe recipientele.

recipiente mostre de urina antidoping FOTO „The New York Times”

Recipientele în care sunt păstrate probele oficiale de urină. Capacul acestora se sigilează automat după închidere şi se credea că nu poate fi desigilat fără a-l deteriora FOTO „The New York Times” 

Conform expertului antidoping rus, peste 100 de mostre de urină au fost schimbate în acest mod pe parcursul competiţiei. Operaţiunea se desfăşura exclusiv noaptea, atunci când observatorul independent care veghea asupra respectării integrităţii laboratorului nu se afla la post.

Doctorul a adăugat că operaţiunea fusese planificată cu peste un an înainte, atunci când un individ despre care credea că este agent FSB a început să viziteze în mod regulat laboratorul şi să colecţioneze capacele recipientelor, despre care se credea că nu pot fi desigilate fără a sparge recipientul.

După ce Rusia a câştigat primul loc în clasamentul pe medalii la Sochi, preşedintele rus Vladimir Putin i-a conferit doctorului prestigioasa decoraţie „Ordinul Prieteniei”. Rusia a obţinut 33 de medalii la Jocurile Olimpice de la Sochi, cel mai costisitor eveniment sportiv din istorie.

Însă expertul anti-doping a fost numit în noiembrie drept una dintre figurile cheie în scandalul de dopaj din atletism, în care statul rus este acuzat că a organizat un program similar de dopaj în masă al sportivilor ruşi.

Rodchenkov a fugit din Rusia şi s-a mutat în Los Angeles, susţinând că se temea pentru siguranţa personală după ce oficiali ruşi ar fi făcut presiuni asupra sa pentru a demisiona de la şefia laboratorului.

Dezvăluirile lui Rodchenkov au venit pe parcursul a trei zile de interviuri care vor fi folosite într-un documentar regizat de americanul Bryan Fogel, care l-ar fi ajutat să fugă din Rusia.

Ministrul Sportului din Rusia, Vitaly Mutko, a negat acuzaţiile şi a declarat că ele sunt o „continuare a atacului informatic asupra sportului rusesc.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite