Mircea Lucescu? Nu, Mariana! Povestea incredibilă a „Doamnei de Fier“, prima şi singura femeie antrenor de rugby

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu patru-cinci decenii, o profesoară de educaţie fizică şi sport a format o echipă de rugby în comuna Pantelimon. Fostă jucătoare de handbal, de baschet şi volei, Mariana Lucescu (1935-1999) a deprins pasiunea pentru rugby de la soţul ei, Dan Lucescu, fost jucător şi arbitru, dar şi de la tatăl ei, care evoluase la echipa interbelică Viforul Dacia.

Devenită profesoară de educaţie fizică şi sport, a format prima echipă şcolară de rugby în Pantelimon. Antrenoare la Şcoala Sportivă nr. 2 din Bucureşti, cea poreclită „Doamna de Fier“ datorită severităţii sale şi-a condus echipele spre câştigarea a patru titluri naţionale. Primul dintre ele a fost câştigat în 1973, când elevii ei au reuşit să se impună în finală în faţa lui CS Şcolarul Bucureşti, formaţie pregătită de Cornel Munteanu, un antrenor cunoscut pentru priceperea lui de a forma jucători. 

Mariana Lucescu a uimit pe atunci lumea rugby-ului mondial, fiind prima femeie antrenor al unor formaţii de băieţi. Din acest motiv, francezii i-au spus „Madame Rugby” în semn de preţuire. În România, în schimb, a fost acceptată greu, fiind antrenori care nu puteau concepe că pot fi bătuţi de o femeie…Cu toate acestea, Mariana Lucescu a continuat să lucreze în acest sport, a notat revista IlfovSport. Din momentul în care a început sa antreneze s-a dus vestea în ţară şi nu numai. Au venit s-o intervieveze ziarişti din Franţa, Anglia, Israel, URSS. Un club francez care aflase despre ea din L’Equipe i-a propus chiar un angajament. 

Dar Securitatea nu i-a dat voie să plece. Francezii au vrut totuşi să pastreze relaţia şi i-au trimis câteva rânduri de echipament pentru echipă. La club însă nu a ajuns nimic…Totul a fost confiscat fără nici o explicaţie. Cum n-a urmărit niciodată câştigul material – ba, din contră, le oferea copiilor ciocolată din banii ei -, ultimii ani din viaţă şi i-a petrecut confruntată cu numeroase lipsuri. Uitată de mulţi, în anii ’90 a refuzat să facă cerere, conform regulilor MTS, pentru a primi titlul de antrenor emerit pe care îl merita cu prisosinţă. Mariana Lucescu s-a stins din viaţă, în 1999, după ce se autoizolase – ulterior i-a fost acordat titlul, post-mortem, iar unul dintre terenurile de rugby (cel dinspre clubul Triumf) din complexul de la ”Arcul de Triumf” a primit numele ei. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite